Aktuelnosti

Venčanje u rimokatoličkoj crkvi

Dokumenti potrebni za venčanje u rimokatoličkoj crkvi

Potvrda o završenom tečaju koju zaručnici dostavljaju u župu u kojoj će obaviti venčanje.

Ukoliko se nećete venčati u župi u kojoj ste kršteni, potrebni su vam krsni list i slobodni list koji pokazuje da nijedno od zaručnika nije ranije obavilo sakrament venčanja.

Obred venčanja u rimokatoličkoj crkvi

Obred venčanja po pravilu obavljaju župnici. Ukoliko želite da vas venča neki drugi sveštenik, taj podatak blagovremeno morate prijaviti župniku crkve u kojoj  želite da se venčate, jer on to upisuje u vaše venčane dokumente. Ukoliko ne želite da se venčate u svojoj župnoj crkvi,  od župnika morate dobiti dopuštenje da možete da se venčate u drugoj odabranoj župi, kao i dopuštenje župnika župe koju ste odabrali

Zaručnici pre venčanja prolaze tečaj priprave za brak. Brak se sklapa u crkvi pred sveštenikom i dva svedoka (kumovi). Pred oltarom, pod sv. Misom ili bez nje, sveštenik pita svakog posebno, o slobodi njihove odluke i o spremnosti na doživotnu vernost, te o spremnosti, da prihvate i hrišćanski odgajaju decu. Zatim mladenci jedno drugome pružaju desnu ruku i izražavaju privolu: „Ja N. uzimam tebe N. za svoju zakonitu ženu (za svoga muža) i obećavam ti vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti. Ljubit ću te i poštivati u sve dane života svoga.”

Zatim sveštenik blagoslovi vjenčane prstene, a mladenci ih stave na prst jedno drugome uz reči: „N. primi ovaj prsten u znak moje ljubavi i vjernosti. U ime Oca, Sina i Duha Svetoga.” Venčani prsteni podsećaju supružnike da su do smrti vezani ženidbenom vezom.

Sledi sveopšta (vernička) molitva i blagoslov mladenaca. Obred se može zaključiti molitvom Oče naš, (ako se slavi izvan sv. Mise) i blagoslovom.

 

Katolicko vencanje

 

Venčanje između katolika i pripadnika ostalih vera

Za sklapanje mešovitog braka (između katolika i krštena nekatolika), traži se dopuštenje crkvenih vlasti. U slučaju različitosti vere (između katolika i nekrštene osobe), za valjanost braka traži se izričit oprost od zapreke. Bitno je da supružnici ne isključuju prihvatanje bitne svrhe i svojstava braka, te da katolička strana potvrdi drugom supružniku da će sačuvati veru i sprovesti krštenje i katolički odgoj dece.

Vencanje u katolickoj crkvi

>>>Pogledajte ostale tekstove iz rubrike Crkveno venčanje i rubrike Običaji<<<

Izvor teksta: Naša istina

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.