Aktuelnosti

Promena prezimena u dokumentima nakon venčanja

Bilo bi zaista lepo i krajnje jednostavno kada bi se promena prezimena mogla rešiti u nekoliko klikova, promenom prezimena i relationship statusa na fejsbuku. 🙂 Ali nažalost, sva ta papirologija koja vas čeka je dosta komplikovanija, a po našoj računici prilično i košta. Imajte na umu da je zakonska obaveza da se dokumenta moraju promenuti 15 dana nakon nastale promene (a tu se pre svega misli na promenu prezimena ili prebivališta). Znamo da se većina ne pridržava ovog roka, i takođe znamo da nakon venčanja imate “pametnija” posla poput spremanja za medeni mesec. 🙂 Naša preporuka je da sredite papire što je pre moguće.

gradjansko-vencanje

Za početak, predlažemo vam da neke stvari uradite putem interneta i tako značajno uštedite na vremenu provedenom ispred raznoraznih šaltera. Posetite sajt eUPRAVA na kom se možete informisati i na kojem je moguće podneti online zahtev za dostavu dokumenata, ali se prethodno morate registrovati. Pa krenimo redom…

1. Izvod iz matične knjige venčanih / Izvod iz matične knjige rođenih / Uverenje o državljanstvu

Izvod iz matične knjige venčanih, poznat i kao Venčani list, će vam trebati za dobijanje svih ostalih dokumenata jer je to dokaz o sklopljenom braku. Po završetku čina venčanja dobijate izvod od matičara koji se za dobijanje drugih dokumenata po pravilu u originalu uvek daje na uvid, dok kopije ostaju kod nadležnih organa.

Takođe, po sklapanju braka matičar dostavlja izveštaj koji se zapisuje u knjigu venčanih i knjigu rođenih što znači da opština u kojoj ste se venčali dostavlja vašoj opštini promenu podataka. Sačekajte nedelju ili dve nakon venčanja da biste bili sigurni da su opštini dostavljen pomenuti izveštaj i onda možete zatražiti Izvod iz matične knjige rođenih i Uverenje o državljanstvu sa novim prezimenom. Ukoliko opština nije uradila izmenu, moraćete lično da odete da sa na osnovu Izvoda iz matične knjige venčanih zavede promena u knjizi rođenih.

Izvod iz matične knjige rođenih i Uverenje o državljanstvu vam mogu biti dostavljeni putem pošte tako što ćete na stranici eUPRAVE Izvod iz matične knjige rođenih podneti zahtev (ukoliko postoji ta opcija za vaš grad) ili jednostavno potražite sajt Virtuelni matičar za Vaš grad. (primer >>>Virtuelni matičar Novi Sad) Dokumenti bi trebalo da vam stignu u roku od 2-3 dana od dana kada ste podneli zahtev.

Možete i otići lično u matični ured. Nakon podnošenja zahteva, uplate naknade i nešto malo čekanja u redu, izvod dobijate odmah na šalteru.

*** Za dobijanje Izvoda iz matične knjige venčanih potrebno je 400 dinara, Izvod iz matične knjige rođenih 400 dinara, dok ćete za Uverenje o državljanstvu platiti taksu od 700 dinara s napomenom da se iznos može razlikovati od opštine do opštine i naravno u odnosu na to da li ste naručili dokumente da vam stignu na kućnu adresu pa ćete u tom slučaju platiti i poštarinu.

2. Lična karta / Pasoš

Lična karta će vam biti potrebna za dobijanje svih ostalih dokumenata i zato je apsolutni prioritet. Posetite stranicu Zakazivanje termina za podnošenje zahteva za ličnu kartu i pasoš, pronađite vaš grad i zakažite. Takođe, na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova možete videti primer popunjene uplatnice. Preporučujemo da uplatnicu popunite ranije i to sa vašim novim prezimenom i uplatite je u pošti ili banci i onda vam samo preostaje da se pojavite u zakazanom terminu. Osim uplatnica, ponesite i važeću ličnu kartu, Izvode iz knjige venčanih i rođenih i Uverenje o državljanstvu.

Na osnovu nove lične karte, možete napraviti pasoš, a procedura je identična. Opet na gore navedenom sajtu zakažete termin, a evo ga i primer popunjene uplatnice.

*** Za novu ličnu kartu morate izdvojiti 1154 dinara, a za pasoš 3600 dinara. Vodite računa o tome da ukoliko menjate i prebivalište, uradite to odmah pri pravljenju lične karte. Uverenje o prebivalištu košta 560 dinara, a za više informacija, idite na sajt Ministarstva unutrašnjih poslova.

3. Vozačka dozvola

Pogledajte proceduru za izdavanje vozačke dozvole i ispunite 3 uplatnice na osnovu primera. Od dokumenata koje morate priložiti, potrebni su vam važeća vozačka dozvola, nova lična karta i popunjene uplatnice.

*** Za vozačku dozvolu po osnovu promene prezimena izdvojićete 1546 din.

 4. Zdravstvena knjižica i radna knjižica

Ukoliko ste zaposleni, u svoju firmu treba da odnesete venčani list, a zatim će se izvršiti sve neophodne promene u vezi sa vašim zdravstvenim i socijalnim osiguranjem, a ukoliko to činite samo, informišite se prethodno na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje šta vam je potrebno od papira, a u odnosu na to da li ste zaposleni ili ne. Ono što vam svakako treba jeste važeća zdravstvena knjižica, fotokopija nove lične karte i Izvod iz matične knjige venčanih (orignial na uvid i fotokopiju koja se predaje) i obrasci koje ćete dobiti na licu mesta.

Ispravke u radnoј knjižici vrše se za nezaposlena lica u opštini gde se nalazi prebivalište lica, a za zaposlena lica u opštini gde se nalazi sedište radne organizaciјe. Za ispravku prezimena potrebno јe: važeća radna knjižica, nova lična karta i Izvod iz matične knjige venčanih.

*** Ispravka i jednog i drugog dokumenta je besplatna.

5. Bankovni računi i kartice.

I još vam preostaje da promenite podatke u vašoj banci. Potrebno je da sa novom ličnom kartom odete u banku i rijavite promenu.

*** Troškovi izdavanja kartice se razlikuju od banke do banke.

Odgovor na pitanje – Koliko košta promena prezimena je 8360 + poštarine i nešto malo nerava. 🙂

komentara

20 komentara na Promena prezimena u dokumentima nakon venčanja

 1. Dragana // 27/06/2015 at 16:43 // Reply

  Ako je brak sklopljen u inostranstvu, za promenu prezimena, da li moramo licno podneti izvod iz maticne knjige vencanih ili se na zahtev i to moze odraditi elektronski?

  • Za promenu prezimena u ličnoj karti se mora ići lično ako si na to mislila…

   • dragan // 25/09/2017 at 11:07 // Reply

    vencao sam se u rumuniji dodao sam svom prezimenu i njeno prezime sta mi treba iz srbije da bi zamenio pasos licnu kartu i vozacku dali trebam da prevedem vencani list i sta jos od dokumenata

 2. Kako to ,nije mi jasno ,mozemo zatraziti izvod rodjenih i drzavljanstvo sa novim prezimenom? Valjda u izvodu rodjenih pise očevo prezime a ne muževljevo.Nek mi neko pojasni?

 3. Tijana // 26/08/2016 at 16:32 // Reply

  Da li vazi isto iako je brak sklopljen u inostranstvu? Da li je dovoljan izvod iz maticne knjige vencanih iz te zemlje?

  • Da može da se izvadi izvod iz matične knjige rođenih i drzavljanstvo na udato prezime, ja sam to uradila za potrebe izdavanja lične kartr na novo prezime

   • Mila takođe // 30/01/2023 at 20:35 // Reply

    Udala sam se u Solunu, ali me na građanskom venčanju niko nije pitao, bar mi nisu preveli u toku ceremonije sklapanja braka, da li želim da promenim prezime. A htela sam.

    Kažete može da se izvadi, ali pod uslovom da je promenejeno. Šta kad nije promenjeno na samom venčanju, ne zato što nisam htela, već me nisu pitali? Ne znam kakva im je ovde politika prava izbora.

    A ne znam ni koga da pitam ovde, jer su mi do sad sve pogrešno rekli. Sve ponavljam po dva put, a to košta.

    Eto, ako neko zna za Grčku, nek napiše- unapred Hvala!!!

 4. anonymus // 12/12/2016 at 14:15 // Reply

  Mene interesuje da li moze da se promeni prezime nakon vencanja? Znaci da na vencanju mlada zadrzi svoje prezime i onda ga naknadno promeni.

 5. Uvek možete da odete kod matičara i zatražite promenu i imena i prezimena. Svaka punoletna osoba može da promeni svoje podatke

  • Tamara // 22/06/2022 at 21:45 // Reply

   Dobro vece jel moze te da mi kazete koliko dugo se ceka to da maticar promeni ime i prezime? Hvala puno😊

 6. Pre par dana sam promenila prezime i stiglo mi je resenje.. jos nisam izvadila licnu i pasos.. a zanima me sad posto jos nisam ni jedan dokument izvadila kako se potpisujem…jos sa starim ili sa novim prezimenom… hvala

 7. olgicatemelkova // 03/11/2017 at 18:17 // Reply

  prvi muz mi je umro i nisam menjala prezime ostalasam na to prezime od prvi brak udalasam se drugi put a zadrzala prezime od prvi brak dali treba menjati nesto od dokumenata

 8. Dajana // 16/05/2019 at 16:49 // Reply

  Da se nastavim na zakonsku obavezu promene dokumenata u roku od 15 dana… Ne da se vecina toga ne pridrzava, vec to nije NIKAKO izvodljivo. Upravo se bavim time, i pocnimo samo od toga da se zaista ceka nedelju-dve dana pre nego sto se mogu zatraziti drzavljanstvo i izvod iz maticne. A gde je ostalo?

 9. bravo i hvala za detaljno upustvo..

 10. Supruga i ja smo se vencali u ambasadi u Solunu 2014 godine, ali nikada nismo pravili svadbu. Ona tada nije promenila prezime. Sada planiramo da pravimo svadbu i voleli bismo kada bismo mogli da sprovedemo gradjansko vencanje ponovo sa maticarom, gde bi se ujedno menjalo i prezime. Da li je tako nesto ikako izvodljivo sa pravnog stanovista?

 11. Da li ze za sve ove dokumente daje kopija ili original izvoda , drzavljanstvo vencani list ?

 12. Razvela sam se od muza i hocu da vratim svoje devojacko prezime sta mi je potrebno od papira? Hvala puno

 13. Biljana // 12/01/2023 at 09:22 // Reply

  Ćerka još nije izvadila dokumenta tj lk novu treba ovih dana da ide pa me zanima dali se na uplatnici potpisuje sa devojačkim ili udatim prezimenom neko mi je rekao sa devojačkim kao pošto još ni jedan dokument nije na muževo prezime

 14. Danijela // 01/11/2023 at 09:18 // Reply

  Ja i momak se venčavamo u Nemackoj za 2 dana u gradskoj opštini.Nakon toga krecemo na odmor za Srbiju .Da li mogu u svom gradu u Srbiji da samo sa vencanim listom promenim pasoš ili moram prvo ici do srpskog konzulata u Nemackoj i prijavim sklopljen brak ? Unapred hvala

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.