Aktuelnosti

Nisi sujeverna? Hajde da te razuverimo.

sujeverje-vencanje

Sujeverje se još uvek izuzetno često sreće u savremenom svetu pa se čovek sa pravom zapita – da li će ikad izaći iz mode?

Statistike kažu da samo 30% ljudi nije sujeverno, ali istraživači upozoravaju da u taj broj nisu uračunati oni koji veruju, ali ne žele to da priznaju. Ako mislite da spadate u taj “manji od 30% deo”, pročitajte tekst do kraja. 😉

Prvo ću se malo poigrati (ismevanje nije namera, shvatićete već) podacima koji su prikupljeni sa neta iz raznoraznih izvora, pa ih ne navodim zbog prevelikog broja. Ono što je bitno jeste da na svaki podatak koji ćete pročitati, sujeverni “gugler” može da naiđe, a šta će od svega toga usvojiti… e to je prvi deo ove priče.

Mi uvek mladencima (koji žele da ispoštuju sve ili ponešto) predlažemo da običaje prilagode sebi i zato, za one koji su prema takvom principu nepoverljivi, pišemo ovaj tekst.

PRIMERI:

Običaj: mlada baca sito na krov mladoženjine kuće i ako sito ostane na krovu, znači da će ona dugo ostati u kući. Ako padne, njena sigurnost je već poljuljana i sad više nije sve u njenim rukama, već u nogama, jer kad izgazi sito, broj komada će odrediti broj godina koje će provesti srećna u braku.

Rešenje za moderno doba: ako niste bacačica diska recimo, gledajte da tražite mladoženju koji nikako ne živi u zgradi jer ako gaženje ostane kao opcija, čuvajte svadbene cipelice.

Sujeverja: ako devojka grebe šerpu, padaće joj kiša na svadbi. Ako pada kiša na svadbi, biće suza u braku. Ako nosi bisere na svadbi opet će biti suza u braku.

Delimično rešenje: ako ste već grebale šerpu (mama je kriva što vas kao male nije naučila šta ne treba raditi zarad bračne sreće) onda možete slobodno i da planirate bisere, jer isto sleduje. Ili se udajte za Italijana, kasnije ćete saznati zašto. 😀

Običaj: mladoženja prenosi mladu preko praga da ne bi slučajno zapela i probudila duhove predaka koji spavaju ispod praga.

Pitanje: šta ako mladoženja zapne prenoseći mladu i šta se dešava u daljem životu ako neki drugi dan slučajno zapne?

Običaji: svatovi bacaju pirinač na mladence kao simbol plodnosti. Svatovi bacaju pirinač na mladence pri izlasku iz crkve da bi se rasterali zli duhovi.

Komentar: odličan 2 u 1 običaj, a i efektno izgleda. 🙂

***

Kako mladi iz Srbije sve više odlaze u inostranstvo, sve je više brakova gde supružnici imaju različite običaje. Da vidimo neke zanimljive primere.

Meksiko: mlada nosi trake u tri boje koje bi trebalo da prikači za svoju podsuknju: crvenu (strast), plavu (dobra sreća) i žutu (puno hrane).

Engleska: mlada na sebi mora imati nešto novo jer simbolizuje novi život koji na taj dan započinje, nešto staro jer je simbol prošlosti koju ostavlja iza sebe, nešto pozajmljeno i nešto poklonjeno, kao simbol ljubavi i naklonosti bliskih osoba i na kraju, mora nositi i nešto plavo, simbol iskrenosti i čistote.

Komentar: ako nastavim da pretražujem internet, neka sujeverna mlada koja sklapa mešovit brak će morati toliko stvari da stavi na sebe da neće ostati mesta za venčanicu.

Japan: mlada menja haljinu nekoliko puta tokom svadbe.

Kometar: komentar je suvišan. 😀

Češka: prijatelji mlade ušunjaju se u dvorište njene kuće, zasade drvo i okite ga obojanim ljuskama jajeta i raznobojnim mašnicama. Legenda kaže da će mlada živeti onoliko koliko živi to drvo.

Komentar: ako se udajete za Čeha, u startu se dogovorite da izbegnete ovaj morbidni običaj, sa Holanđaninom biste bolje prošli, sadili bi se ljiljani kao simbol obnavljanja ljubavi.

Nemačka: mladenci zajednički život simbolično započinju testerisanjem debla kako bi i u životu sve teške zadatke uspešno savladavali.

Slovačka: mladenci jedu supu iz jednog tanjira kako bi bili složni u nezgodnim situacijama. 

Komentar: nije loše iskombinovati ova dva običaja.

Italija: stara poslovica kaže “Di Venere e di Marte né si sposa, né si parte” (petkom i utorkom niti se venčava niti se putuje). Šta koji dan donosi, odredili su ovako:

Ponedeljak zdravlje
Utorak bogatstvo
Sreda najsrećnija
Četvrtak nezadovoljstvo
Petak nesreća
Subota najnesrećnija

U našim krajevima je bilo ovako:

Ponedeljak za bogatstvo
Utorak za zdravlje
Sreda najbolja od svih
Četvrtak za gubitke
Petak za krstove
Subota najgora od svih

Komentar: skoro pa identično! Uprkos tome, moderan način života je potpuno promenio mišljenje o danima.

Kako se u ovom običaju stvari podudaraju, u jednom drugom nije takav slučaj pa ako se udajete za Italijana, ne morate da brinete o kiši jer postoji izreka: „Sposa bagnata, sposa fortunata“ (mokra mlada, srećna mlada), kiša, dakle, simbolizuje sreću i izobilje koje pada na mladence.

***

Vreme menja sve…

Devojačko veče – tekovina emancipacije

Ranijih godina postojalo je samo momačko veče. To je veče kada budući mladoženja sakupi sve svoje prijatelje, drugove, braću, sestre. Dok sestre i ostale žene pletu svadbeni venac za kapiju i kite šator, dotle muški deo pije, veseli se i lumpuje, kao da želi da istera sav onaj “ćef” koji buduci mladoženja više neće moći da isteruje. Devojka kasnije uvek kaže “da mi je da sam videla kakav je bio za momačko veče”.

U bližoj prošlosti nastalo je devojačko veče pa devojke ne ostaju dužne mladićima. Te večeri spremaju se cvetovi za svatove ili pak samo ruzmarin.

U sadašnjem trenutku, devojačko veče znate kako izgleda. 😀

Šta simbolizuje bela venčanica takođe znamo, a ipak skoro svaka mlada i danas želi belu.

Koliko su običaji postali apsurdni kroz vreme (nekad su sigurno imali podosta obrazloženja) ću još ovim primerom ilustrovati i onda ćemo da zaključimo priču. Dakle običaj je bio: mlada na svojoj svadbi ne peva, savetuju je da bude vesela i nasmejana ali ona ne peva jer “tako valja”.

***

Zašto vam sve ovo pričam i to na ovakav način? Pa zbog toga da se ne biste običajima opterećivali, nego da biste i ukoliko se odlučite (ili zbog roditelja to činite) da neke od njih ispoštujete, u njima uživali i lepo se zabavili.

U toj nameri dajemo mali rezime, a zatim zaključak.

Svi običaji:

1. ili imaju za cilj zaštitu (od zlih duhova uglavnom) pa ako se bojite duhova, ispoštujte deo koji se odnosi na njih;

2. ili imaju za cilj prikupljanje novca pa ako želite još novca, fokusirajte se na taj deo običaja;

3. ili imaju za cilj obezbeđivanje sreće pa ako za svaki slučaj, što bi se reklo – ne škodi, želite da dobijete dodatno obezbeđenje uspešnog braka, učinite to.

*** Ako smatrate da duhovi ne postoje ili pak da i ako postoje, neće biti zli prema vama, a ne želite da od svojih gostiju “izvlačite” novac i sumnjate da u ovim nestabilnim vremenima sreću može da vam obezbedi neko ko niste vi sami, onda zaista nema razloga niti jedan običaj da poštujete. Sem ako ne želite da se zabavite.

***A da li ćete kupiti burme (nezavisno od toga da li ćete ih nositi)? Burme su takođe jedan od simbola neprekidne (krug) ljubavi koje zapravo treba tu ljubav da obezbeđuju, pa eto priznajte, ipak ste bar tu mrvicu sujeverni. 🙂 A što onda i da ne pogledate mladoženju kroz verenički prsten na dan venčanja i tako zlu ne trebalo, obezbedite njegovu večnu ljubav? Ne mora niko da zna. 😀 I tako dalje.

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.