Aktuelnosti

Kako da uključite svoje ljubimce u vaše venčanje [10 praktičnih ideja koje možete primeniti na vašoj svadbi]

Mnogi parovi svoje ljubimce smatraju članovima porodice. Nije neuobičajeno to što samim tim mnogi parovi takođe imaju i tu želju da svoje ljubimce uključe nekako u ceremoniju venčanja, bilo tako što će ih obući u divnu minijaturnu svečanu odeću, opredeliti se za to da ih ljubimac recimo prati dok prolaze ka matičaru ili ulaze u salu i slično, ali to, nažalost, nije uvek praktično. Kućni ljubimci na venčanjima predstavljaju čitav niz realnih izazova, pa zato tome pristupite pametno. Morate biti kreativni u tome kako želite da uključite svoje ljubimce u svoj posebni dan. Ako organizujete skromno slavlje recimo kod kuće ili u dvorištu, mnogo je lakše jer je i vaš ljubimac tamo gde mu je sve poznato. Neće se desiti da vaš pas recimo pobrka baštenska creva sa igračkama i napravi problem i štetu ili ima potrebu da obeleži teritoriju svuda, da se prepada ili zaluta. Ukoliko pak ljubimac kojeg imate nije navikao na okruženje venčanja, kao ni na gužvu, nešto više obazrivosti i pripreme nije zgoreg.

 

U želji da vam pomognemo oko svih dilema vezanih za venčanje sa kućnim ljubimcima, sastavili smo listu opcija za sve vas vlasnike kućnih ljubimaca.

 

 1. Pre svega – vaš ljubimac može da prisustvuje vašem venčanju

 

Ne mislimo da je idealna ideja to da vam prstenje ispred matičara donosi vaš hrčak, već je ovde pitanje to da li će vaš ljubimac uopšte moći da prisustvuje vašem venčanju ili ne. To u velikoj meri zavisi od brojnih varijabli, uključujući lokaciju vašeg venčanja, mesto venčanja i, naravno, vašeg ljubimca samog po sebi. Psi su obično kućni ljubimci kojima je najlakše upravljati na venčanjima, ali postoje parovi koji žele da dovedu i svoje ptice, mačke, ribice, konje, koze, pa i zečeve, guštere i tako dalje na svoj veliki dan.

 

Ako razmišljate o tome da uključite vašeg kućnog ljubimca na venčanju, prvo morate sebi da postavite nekoliko pitanja:

 • Da li se mesto vašeg venčanja nalazi na nekoliko sati vožnje od vaše kuće?
 • Da li vaš prostor za ceremoniju može da primi vašeg ljubimca?
 • Da li vaša lokacija za prijem gostiju može da primi vašeg ljubimca?
 • Da li vaš smeštaj dozvoljava kućne ljubimce?
 • Da li se vaš ljubimac dobro ponaša u novom okruženju?
 • Da li se vaš ljubimac dobro ponaša u velikim grupama ljudi?
 • Da li u vašem mestu ima drugih životinja koje bi vaš ljubimac mogao da juri/jede?
 • Da li je neko od vaših gostiju spreman da se brine o vašem ljubimcu tokom dana?
 • Možete li nabaviti konfete i druge efekte ili delove dekoracije prilagođene kućnim ljubimcima jer bi mogao da ih pojede?
 • Da li je moguće okačiti svoje ukrase visoko tako da vaš ljubimac ne može doći do njih?
 • Da li možete da navedete prisustvo vašeg ljubimca u pozivnicama tako da se svi gosti koji su alergičari mogu pripremiti u skladu sa tim?
 • Ako ste odgovorili sa “ne” na nekoliko gornjih pitanja, prisustvo vašeg ljubimca na venčanju verovatno neće biti praktično. Ipak, postoji mnogo drugih načina da ih uključite u svoj dan.

 

 1. Neka neko dovede vašeg ljubimca na venčanje u kratku posetu

 

Ako možete da pronađete nekoga ko je od poverenja i ume da pazi na kućne ljubimce u okolini ili znate nekoga ko je spreman da putuje sa vama, ovo je odlična opcija za parove koji jednostavno ne mogu da zamisle svoj veliki dan bez svog malog (ili velikog) ljubimca pored sebe! I dalje ćete morati da proverite da li je vašem ljubimcu dozvoljeno prisustvo na vašoj ceremoniji i/ili mestu prijema, ali na ovaj način, vaš ljubimac će biti zbrinut sve vreme, ali će moći da učestvuje u danu i pojavljuje se na nekoliko fotografija bez toga da imate previše logističkih problema i izazova.

 

 1. Spomenite vaše ljubimce na ceremoniji

 

Jedan od najlakših načina da odate počast svom voljenom ljubimcu je da ga pomenete na svojoj ceremoniji, bilo u svom govoru ako ga imate, ili tako što ćete im posvetiti posebnu pesmu sa životinjskom tematikom, uključite ih sa uramljenom fotografijom ili u okviru video prezentacije na svadbi koje su popularne. Prisustvo ne mora uvek biti fizičko.

 

 1. Uključite ljubimce u materijale i vizuale

 

Postoji bukvalno na desetine načina da vaš ljubimac bude zvezda na dan venčanja. Recimo to može da se izvede uz pomoć pribora za pisanje – isplanirajte malo fotografisanje za vaše materijale kao što su pozivnice i RSVP mejlove, ili odštampajte ilustracije s njihovim likom na menijima, natpisima, salvetama, poklonima za goste ili zahvalnice i slično.

 

 1. Ukrasite lokaciju fotografijama i videom

 

Najjednostavnija ideja na ovoj listi je verovatno uključivanje fotografija vašeg ljubimca u svoj dan, bilo da je u pitanju displej koji priča vašu dosadašnju priču ili u samostojećim okvirima koji se pozicioniraju po prostoru za prijem. Ako imate verenički snimak, možete da povedete kućnog ljubimca sa sobom i koristite te slike, ali čak i ako imate samo snimanje sa pametnim telefonom kod kuće, preporučujemo da kupite malu odeću za svog ljubimca za tu priliku. Prikaz vašeg zajedničkog života jeste vaša realnost i ono što želite da vaši gosti vide i razumeju, deleći sreću sa vama i želeći vam radost i u budućnosti koja dolazi.

 

 1. Ljubimci na svadbenoj torti? Zašto da ne!

 

Nikada ne možemo da odolimo toperu za torte sa životinjama, a ako je to sićušna reprezentacija vašeg voljenog ljubimca, tim bolje! Možete zamoliti svog poslastičara da ih izradi u glazuri ili ih naručiti u drugim materijalima koji su trajniji. Nemojte samo praviti celu tortu u obliku vašeg ljubimca jer to može biti pomalo groteskno za sečenje.

 

 1. Dajte dobrotvornu donaciju skloništu za životinje

 

Ovo je posebno divna ideja ako ste svog ljubimca pronašli upravo preko neke organizacije za spasavanje i udomljavanje životinja. Jednostavno dajte donaciju odabranoj dobrotvornoj organizaciji u čast svog voljenog malog saputnika, a zatim pronađite adekvatan način da obavestite svoje goste o tome i možda ih motivišete da uline to isto. Mnoge dobrotvorne organizacije za životinje će odštampati kartice za vas, koristeći fotografiju vašeg ljubimca, koje možete ostaviti na stolovima – spisak ćete pronaći ovde – ili, naravno, možete da odštampate svoje kartice ili natpise.

 

 1. Odajte počast dekorom na temu kućnih ljubimaca

 

Zaista možete biti suptilni ili ekstremni koliko god želite kada je u pitanju dekoracija venčanja na temu kućnih ljubimaca. Ovo je zaista oblast u kojoj možete pustiti mašti na volju. Ako imate samo nekoliko stolova (ili gomilu kućnih ljubimaca), možete koristiti kućne ljubimce kao inspiraciju za nazive svojih stolova, a takođe je zabavna ideja i o foto štandu na temu kućnih ljubimaca.

 

 1. Nosite podsetnik na vašeg ljubimca u sklopu vaše odeće

 

Ako zaista želite da svog ljubimca uključite na dan vašeg venčanja, možete mu odati počast recimo nekim posebnim manžetnama ili šnalama. Postoje razne opcije, recimo sa fotografijom, ili još diskretnije u vidu otiska šape ili ilustracija koja prikazuje rasu vašeg ljubimca. Mlada može postići sličan efekat tako što će na svoj buket pričvrstiti detalj sa fotografijom svog ljubimca. Ovakvi detalji ili nešto još dragocenije i efektnije mogu biti i idealni venčani pokloni za vašeg budućeg supružnika!

 

 1. Nazovite svadbeni koktel po njima

 

Ako vaša sala za svadbe ili organizator venčanja nudi mogućnost kreiranja koktela po želji, zašto ih ne biste inspirisali da naprave nešto u čast vašeg ljubimca. Ilustracija vašeg ljubimca na ovaj način, kroz neki deo menija ili karte pića zaista može da predstavlja iskreno divan gest.

 

Nadamo se da smo vas inspirisali da ne odustanete od ideje da vaš ljubimac bude deo slavlja, na neki od ovih načina, fizički ili simbolično. Ljubav i pažnja se svakako računaju.

 

Autor teksta:
doc. dr Marija Todorović
Founder & Owner Aska Media/LifeLong Learning Association

 

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.