Aktuelnosti

Mala ili velika svadba – prednosti i mane

Činjenica je da  većina devojčica i devojaka  imaju potpuno jasnu viziju svog venčanja davno pre momenta kada zvanično postaju buduće mlade, dakle, momenta kada se počinje sa pripremom za venčanje.  U vremenima kada je ta vizija nastajala i kroz vreme se menjala, sasvim sigurno jedan veoma važan detalj nije mogao biti predviđen. Broj zvanica je jedna od osnovnih odrednica kada se pristupa ovom procesu. Mnoge stvari u daljoj organizaciji venčanja će zavisiti od ovog broja. Dvocifren ili trocifren, ne zavisi samo od naše želje.

Finansijska situacija je najčešće ona koja diktira. Ukoliko su mladenci istovremeno i finansijeri svoje svadbe dogovor će biti lak. Ali šta ako roditelji imaju tu ulogu, a pri tome baš žele (red je) da se oduže svim poznatim i nepoznatim rođacima na čije su svadbe išli (sećate se ono kad ste celo veče čekali mamin znak da ukradete mladi cipelu pa vas je neko preduhitrio ili ono kad vas je ona brkata strina celo veče gnjavila i govorila puj-puj?).  Vi ste želeli da taj dan bude nežan i romantičan, a ne želite da rastužite roditelje… Kompromis ili vaša želja u potpunosti. Nema treće varijante. Ne smete popustiti. Vaše venčanje mora biti savršeno! Manje ili više ali savršeno. Roditelji će uvek na kraju ipak priznati da je vaša želja iznad svega.

Mala svadba

Okvirno govoreći, za malu svadbu se smatra ona koja broji do oko 50 zvanica. Ovakav skup mozemo nazvati i većom svečanom večerom. Prednosti ovakve svadbe jesu lakša organizacija, manji pritisak “savršenstva” i formalnosti, veća intimnost i mogućnost ostvarivanja kontakta sa svim zvanicama tokom trajanja proslave. Problem koji se javlja pre same svadbe je odluka o tome ko ispada sa spiska. Nekome to zapravo i ne predstavlja problem naročito ako je načisto sa tim koga ne želi u svom najužem krugu. Ali kako povući liniju kada imate brojnu familiju? To je pitanje koje nema univerzalan odgovor. Preostaje da se nadate da će te osobe razumeti  vašu potrebu za intimnijom svadbom.

Velika svadba

Za one koji su je tako oduvek zamišljali, velika svadba je jedini pravi izbor. Naravno, finansijski faktor nikad ne spava. Uprkos tome, evo jedne ohrabrujuće činjenice: neki troškovi (pogledajte orijentir za troškove svadbe) su fiksni bez obzira na broj zvanica. Venčanica, odelo, obuća, nakit, burme, bend, fotograf, cveće…  se podrazumevaju u oba slučaja, dok razlika u troškovima vezanim za pozivnice, zahvalnice, kićenje i poklone za goste nije tolika da bi nekome ko sanja o velikoj svadbi, taj san pokvarila.  Za neke stvari uvek stoji mogućnost “uradi sam”, a tu su i drugi načini da se uštedi, npr. neki restorani daju povoljniju cenu za veći broj gostiju ili ako  svadba nije subotom.

Partner i Vi treba da donesete odluku o vašem venčanju, nemojte popustiti pod pritiscima okoline, uslov treba da bude da se vi ugodno osećate, lepo provedete, da se ne zadužite, a da se sutradan kao i nakon deset godina sa radošću sećate tog dana.

Malo je slatko,  veliko je raskošno… Za koju god varijantu da se odlučite, nemojte štedeti na muzici i fotografu, ovo vam Klik od srca savetuje.

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.