Aktuelnosti

Restorani ili druge lokacije za svadbu – izazovi i rešenja za savršen dan

Kada je u pitanju vaš najlepši dan, danas više nema pravila koja su uniformisana i ista za sve kao možda nekad. Danas mogu vaš izbor da budu jednako restorani kao i druge lokacije za svadbu.

Mnogi mladenci se sve češće odlučuju za opcije kao što su klubovi, piknici, kuće za rentiranje, ali i jahte za venčanje i splavovi.

 

Kako odabrati mesto za venčanje?

 

Mesto za venčanje i kapacitet prostora ćete, samim tim, prvenstveno birati prema broju gostiju, ali i prema njihovoj strukturi. Ako su vam zvanice pretežno predstavnici mlađe generacije nećete imati previše dilema i moći ćete da organizujete praktično šta god poželite. Kada nemate brojne faktore o kojima treba misliti, opcije su i ples na neravnom terenu, provod u zamračenom klubu, udaljene i lokacije van grada, neka neuobičajena iznenađenja, šaljiviji pokloni za goste, i tako dalje. Bez obzira na konačan broj gostiju, ako se među njima nalazi starija rodbina, parovi sa decom, poslovni i porodični prijatelji, klasičan restoran se čini kao bolja ideja. Pre svega, morate misliti o bezbednosti, pristupačnosti, prilazima, pa i hrani. 

 

Koji su izazovi specifičnih lokacija?

 

Lokacije na otvorenom možda deluju romantično i neuobičajeno, fotogenično i kako se danas kaže-instagramično. Ali postoje neke stvari o kojima je potrebno voditi računa unapred, a na neke ni ne možete realno da utičete.

 

Vreme i vremenski uslovi

Insekti i druge neprijatnosti

Zdravstveni problemi

Mučnina i morska bolest

Hitni slučajevi i situacije

 

  1. Vreme i vremenski uslovi koji mogu pokvariti venčanje

 

Jedini siguran način da vaš događaj zaštitite od potencijalnih problema vezanih za vremenske nepogode, kišu, vetar i slično jeste da odaberete mesto koje nudi opciju „kombinovanog“ venčanja. Kombinovano venčanje je ono koje se održava na otvorenom sa slobodnom zatvorenom prostorijom u koju možete ući ako se vreme promeni. Tada opet postoje stavke o kojima bi trebalo voditi računa. Pre svega morate paziti da podjednak broj ljudi može da se komotno i lako smesti i unutra i napolju. Svadbeni bend takođe bi trebalo da bude spreman da svu opremu i elektroniku posebno, kao i članove premesti u kratkom roku. I vlasnik objekta odnosno menadžer bi morao da bude odgovoran za sve tehničke zadatke i uputi osoblje kako postupiti u takvom scenariju. Takođe, treba imati na umu da u tom slučaju i unutrašnjost objekta treba da bude jednako ukrašena po vašem ukusu, ali i da dekor koji ste nabavili za vanjsko slavlje bude lagan i mobilan kako bi se mogao prebaciti u zatvoreni deo objekta.

 

  1. Insekti i druge neprijatnosti tokom svadbe

 

Za neke, venčanje na otvorenom je savršen izbor za njihov veliki dan. Nažalost, bube se takođe rado pozovu na ovakve svečanosti. Ipak, uz malo planiranja, možete sprečiti to da insekti smetaju vama ili vašim gostima.

 

Kada birate mesto održavanja, morate pronaći pravo mesto za vas pre svega i to stoji. Međutim, ne želite da iznajmite neproveren prostor koji će biti previše privlačan insektima zbog neadekvatne prilagođenosti prilici. Komarce recimo privlači stajaća voda, uključujući bare i jezera. Gusta vegetacija može da obezbedi bubama potencijalna mesta za skrivanje. Imajte na umu ovo kada birate prostor za događaj. Ako imate venčanje u dvorištu, poželećete da smanjite nakupljanje vlage i održavate travnjak i vegetaciju podšišanim.

 

Proverite ima li gnezda u okolini, pažljivo tretirajte gnezda ubodnih insekata sa insekticidnim sprejom na biljnoj bazi. Glavni problemi su ose i stršljenovi, gnezda mrava i rojevi komaraca i muva.

 

Upravo zato je bolje pokrivati hranu i pića. Postoje tegle sa poklopcima koje su idealne za venčanje napolju i u nekom boho stilu recimo. Insekte neminovno privlače slatka pića, slatkiši i druge tipične svadbene poslastice. Pokrivanje hrane i pića može pomoći u sprečavanju problema sa bubama. Serviranje hrane može da smanji vreme stajanja hrane na otvorenom, a ako biste više voleli bife, razmislite o tome da hranu stavite u šator ili ograđen prostor. Ovo će osigurati da se bube koliko toliko zadrže dalje od hrane.

Ujedno vodite računa o smeću.

I dekor može biti od pomoći, jer u njega možete inkorporirati elemente koji služe za odbijanje insekata. Jedan od načina za sprečavanje invazije ovih štetočina je dodavanje elemenata koji odbijaju bube. Neke biljke imaju mirise za koje se zna da odbijaju bube. Uključivanje biljaka koje odbijaju bube, poput mente, lavande, hrizantema, nevena i petunija, u svoje ukrase i bukete idealno su rešenje za ovaj problem. Ako želite da koristite sveće, razmislite o upotrebi onih bez mirisa. Ubode insekte i komarce privlače jaki cvetni i slatki mirisi. Sveća bez mirisa može vam pomoći da izbegnete ovu situaciju.

 

Postavljanje ventilatora oko mesta dogašaja takođe može pomoći da se obeshrabre naleti i invazije insekata. Takođe možete postaviti manje ventilatore na stolove i prostore gde se može naći hrana. Obavezno postavite ventilatore na nisku postavku. Ovo će pomoći da se insekti drže na odstojanju, ali neće ometati zabavne svečanosti.

 

Postoje i brojni prirodni repelenti protiv insekata. Možete ih staviti u korpe širom mesta  proslave kako bi gosti mogli da ih koriste po potrebi.

 

  1. Zdravstveni problemi na venčanju

 

Ukoliko pravite proslavu na specifičnoj lokaciji, nije nemoguće da se desi da neko od gostiju bude ophrvan nekim iznenadnim zdravstvenim problemom. Vodite računa o dostupnosti hitne medicinske pomoći, kao i tome da na lokaciji koja nije urbana ili koja je udaljena od civilizacije imate dostupnu opremu za prvu pomoć ili dežurnog lekara.

 

  1. Mučnina i morska bolest na venčanju

 

Ukoliko se recimo opredelite za događaj na vodi, iako su uglavnom u pitanju mirna krstarenja rekama ili na moru, uvek je moguće da nekome boravak na talasima jednostavno ne prija. Iako su motorni jedriličari su veliki, stabilni i napravljeni od čelika, i iako se retko osećaju ljuljanja talasa, dešava se da neko od gostiju možda prosto ne uživa u tome. Ovo možete preduprediti tako što ćete imati lekove protiv mučnine i morske bolesti. Za svaki slučaj, čamci su po potrebi opremljeni tabletama. Možete imati i više opcija za ukotvljenje tokom plovidbe za slučaj da nekome izuzetno pozli.

Ako su talasi veliki, onda će čamac ostati u sigurnoj luci ili mirnom zalivu i nećete ni imati probleme sa morskom bolesti uopšte. A savet je i da izađete na palubu ili odvedete gosta koji je u problemu na svež vazduh ako se ne oseća najbolje. Ali generalno, sa ovim čamcima, možete se opustiti i bezbrižno uživati u svom venčanju.

 

  1. Hitni slučajevi i situacije

 

Kada ste na nekoj specifičnoj lokaciji, a ne u potpuno opremljenom restoranu, svašta može da se desi, a da u tom slučaju nije rešenje baš jednostavno dostupno. To znači da bi trebalo da se pripremite unapred.

 

Jedan od problema vezan je za samu mladu na primer.

 

Šta treba imati u kompletu za neveste za hitne slučajeve?

Maramice

Mali komplet za šivenje

Trake

Lepak

Rezervne najlonske čarape

Rezervne cipele i šnale

Dodatne naušnice

Džepno ogledalo

Sredstva za popravku šminke

Keš novac

Nešto za grickanje za slučaj nužde

Vodu

Dezodorans

Lepezu

 

S druge strane, problem može da nastane i sa nekim od vaših gostiju. Kada se gost povredi, kao da se cela soba zaustavlja i možete osetiti stres i brigu u prostoru. Važno je da ukoliko imate organizatora venčanja, ta osoba iza scene razgovara sa lekarima, ide u bolnicu, vozi se u kolima hitne pomoći. Jednostavno ne možete da izbegnete to da se ovakve stvari ne dogode, tako da je uvek pametno da se pripremite sa dodatnim osobljem i brojevima za hitne slučajeve, a posebno ako imate događaj na nekoj specifičnoj i udaljenoj destinaciji. Priprema je ključna.

 

Dodatne napomene

Gosti se mogu razboleti i pre venčanja. Naročito sada, kada imamo na umu COVID-19, važno je podsetiti goste da je otkazati dolazak u poslednjem trenutku zbog bolesti potpuno u redu. Porodica i prijatelji verovatno ne žele da odustanu od svog RSVP-a u danima koji prethode vašem venčanju, ali je najvažnije da svi ostali budu bezbedni. Lako je ukloniti stolicu sa stola ako je gost previše bolestan da bi došao, a svaka sala, restoran ili menadćer neke lokacije imaće razumevanja i pomoći vam da prostor lepo izgleda sa koliko god gostiju, pa bilo ih manje no što ste očekivali ili više.

Lep provod!

 

Autor teksta: Marija Todorović Aska

Naslovna fotografija: glamour.com

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.