Aktuelnosti

Reci DA prirodi! Donesi EKO odluku!

Pred matičara u Srbiji, u proseku stane oko 42000 parova godišnje. Na svakom od tih venčanja se proizvede oko 60 tona ugljen dioksida i bar 220 kilograma đubreta.

Što je mnogo, mnogo je!

Ako bi svaki par napravio samo jednu malu eko-odluku, zajedno bi napravili 42000 eko-odluka godišnje, a to je već nešto!

Pozivnice, spisak gostiju, raspored sedenja ili kartice sa brojem stola u restoranu mogu izgledati fenomenalno na recikliranom papiru.

eko pozivnice

eko pokloni za gosteBidermajer je nešto bez čega Vaše venčanje ne može da se zamisli… Opredelite se za bidermajere od broša, starih modnih časopisa ili neke tkanine! Zvuči čudno, ali je prelepo i nikad ne uvene.

Od broševa…

eko bidermajer

Izvor: onewed.com

 Od papira…

eko bidermajer

Izvor: onewed.com

Od svile…

eko bidermajer

Izvor: emicibridal.com

Još fotografija ovakvih bidermajera pogledajte ovde.

Odlučite se za eko-make up! Koža je najveći organ našeg tela, neke supstance upija, a neke ne. Naučnici procenjuju da se oko 2 kg ruža apsorbuje u telo tokom života prosečne žene koja ga redovno nanosi. Pored toga što ne šteti prirodi, eko-make up ne šteti ni Vama, jer ne sadrži toksične hemikalije.

eko sminkaViše od polovine cvećara uvoze cveće koje se prska pesticidima i fungicidima. Ove hemikalije mogu naškoditi Vašem zdravlju. Izbor lokalnog, sezonskog i organskog cveća, koje nije tretirano hemikalijama često bude jeftiniji nego izbor egzotičnog cveća, koje se mora uvoziti.

dekoracija

Izvor: interiordesignmusings.blogspot.com

Smanjite zagađenje vazduha tako što ćete reći “DA” pred matičarem u restoranu i tako izbeći nepotrebnu vožnju kolone velikog broja vozila, ili ako ste u mogućnosti, odaberite restoran koji je blizu matičara. Tako ćete uštedeti i na vremenu, i na gorivu, a istovremeno ćete smanjiti emisiju štetnih gasova.

Sve više fotografa se odlučilo na digitalne aparate, time se smanjuje potrošnja papira, ali i hemikalija koje su neophodne za razvijanje fotografija.

Evo nekoliko konkretnih predloga za vas: svadbu dekorišite cvećem od papira, ponesite neki od bidermajera koji nisu od prirodnog cveća nego od dugmaditekstila ili papira i svakako posadite drvo na dan venčanja.

Razmišljajte o onome što ste pročitali i donesite svoju eko-odluku!

Autor teksta – Slavica Glišić

Klik do venčanja će nastaviti da informiše mladence o ovoj temi!

 

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.