Aktuelnosti

Na šta treba obratiti pažnju pri izboru kreveta

krevet

drveni krevetPrvi korak ka dobrom snu je svakako krevet. Danas na tržištu postoji veliki broj proizvođača i modela pa je izbor zaista težak. Pažnju treba posebno obratiti na veličinu. U SAD-u postoje nazivi za krevete različite veličine, pa tako postoje twin, full, queen, king veličine itd. Naši proizvođači obično nude krevete u sledećim veličinama: 80×200, 90×200, 140×200, 160×200 i 180x200cm. Dimenzije treba da budu prilagođene veliki krevetvlastitim fizičkim obeležjima. Krevet treba pravilno podržavati težinu tela, a sam krevet može ponuditi i rešenja koja štede prostor (ladice, sanduci).

Veličinu kreveta biramo prema veličini vlastitoga tela te raspoloživom prostoru u spavaćoj sobi. Krevet, s obzirom na veličinu, može biti bračni (140×200 cm, 160×200 cm i  180×200 cm), za jednu osobu (80×200 cm i 90×200 cm) i tzv. francuski, odnosno za jednu i po osobu. Visina kreveta bi, da biste s lakoćom mogli ustati i leći, trebala biti između 45 i 60 centimetra.

Krevete možemo podeliti u tri grupe: kreveti presvučeni tkaninom, drveni i metalni. Iako je njihov izbor uglavnom pitanje ukusa, postoje prednosti jednog tipa u odnosu na drugi. Kreveti presvučeni tkaninom su mekani, pružaju mogućnost velikog izbora tekstila, boja i dezena usklađenih s uređenjem spavaće sobe. Lako se održavaju jer mora postojati mogućnost skidanja presvlake i pranja u običnoj veš mašini. Drveni krevet predstavlja klasično rešenje. Čvrst je i praktičan, a i dugo traje. metalni-krevetBez metalnih elemenata i toksičnih lakova, drveni krevet predstavlja ekološko i prirodno rešenje koja naročito pogoduje zdravom snu. Metalni kreveti mogu biti od kovanog gvožđa, mesinga, čelika ili aluminijuma. Mogu imati klasičan ili savremen izgled. Sve ih krasi lagana i prozračna linija, međutim, zbog svojih elektromagnetskih svojstava takvi kreveti mogu ometati san.

Za dobar i zdrav san od velike je važnosti izbor dobre podloge za krevet. Razlikujemo fiksnu podlogu, podlogu sa podešavanjem tvrdoće, podlogu kojoj ručno ili električno možemo menjati nagib kod glave, nogu i leđa te ortopedsku podlogu pogodnu za korekciju problema krivog držanja. Dobru podlogu treba kompletirati kvalitetnim madracem koji je prilagođen ličnim potrebama. On može biti tvrđi ili mekši, zavisno od ukusa, a ono što je važno, jeste da podržava telo na način  da i u ležećem položaju kičma zadrži svoju prirodnu krivulju.

Ukoliko ste u procesu opremanja stana, a imate nedoumice, predlažemo da se obratite stručnjaku za dizajn i opremanje enterijera.

>>>Posetite rubriku Novopečena kuhinja<<<

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.