Aktuelnosti

Kupovina prve nekretnine: Smernice za mlade bračne parove

nekretnine

Ulazak u bračne vode je sam po sebi jedan od najvećih životnih koraka, a uz to on sobom nosi široku paletu dodatnih odluka i prekretnica koje stoje na pragu novog životnog poglavlja. Jedna od najznačajnijih tema za razmišljanje svakog mladog para na početku zajendičkog života je pitanje osnivanja sopstvenog doma i pronalaska krova koji će odgovoriti na sve nužne kriterijume oba partnera, a istovremeno se uklopiti u određeni budžet.

Tržište nekretnina u Srbiji

Tržište nekretnina u Srbiji doživljava procvat, što ipak ne ide u prilog obema stranama kupoprodajnog procesa. Cvetanje tržišta nekretnina podrazumeva pre svega porast cena, koji je posledica više od jednog faktora. Na rast cena nepokretnosti u Srbiji utiče kako izmene na tržištu do kojih je dovela minula pandemija virusa korona, tako i porast cena, odnosno deficit građevinskog materijala i porast interesovanja. Iako se čini da ovakvo stanje upućuje na to da ovo nije najbolji trenutak za kupovinu nekretnine, situacija je zapravo suprotna. Cvetanje datog tržišta ne pokazuje tendenciju da se zaustavi u narednom periodu, te je idealan trenutak za kupovinu upravo ovaj, budući da možemo očekivati dodatni rast vrednosti nepokretnosti u budućnosti.

Najpopularnije solucije za mlade parove

Kada govorimo o interesovanju za kupovinu nepokretnosti u Srbiji, pre svega podrazumevamo mlade bračne parove kao interesente, budući da oni predstavljaju najdominantniju grupu kupaca u ovom trenutku. Među mladim pojedincima, parovima i porodicama su još uvek najpopularnije ponude u gradovima kao što je Beograd i stanovi na prodaju još uvek prednjače u odnosu na kuće. S druge strane, polako se budi sve veća potreba u pogledu komfora i prirodnog ambijenta, što možemo okarakterisati kao posledicu iskustva pandemije i izolacije, tako da kuće takođe dobijaju na vrednosti. Ovome doprinosi i činjenica da je brzina modernog stila života vrlo zamorna za većinu, a tehnološki napredak koji omogućuje rad od kuće istovremeno čini mogućim i razmatranje kuća u prigradskim naseljima i selima.

Fizičko stanje nekretnine

Ukoliko je pred vama odluka u vezi sa kupovinom nepokretnosti i početkom zajedničkog života u novom domu, a nakon odabira lokacije koja će odgovarati stilu vašeg života i planovima za budućnost, važno je da procenite da li vam više odgovara novogradnja ili stara gradnja. Fizičko stanje nekretnine koju kupujete je usko u vezi sa vašim finansijskim planom i kupovina nekretnine koja je ranije već bila useljena donosi finansijsko olakšanje prilikom plaćanja relativno niže sume vlasniku nego kada govorimo o novogradnji, ali kasnije iziskuje dodatne trškove. Kupovina stana u novogradnji zbog toga postaje odluka sve većeg broja parova, budući da je nepokretnost koju kupujete bez oštećenja i potrebe za renoviranjem, a postoji i opcija povrata PDV-a na prvu kupljenu ovakvu nekretninu.

Kompromisi i planovi za budućnost

Kupovina kuće ili stana u kojem ćete otpočeti zajednički život sa partnerom i eventualno zasnovati porodicu će biti uspešna ukoliko ste spremni na kompromise i uzimate u obzir svoje zajedničke planove za budućnost, a ne samo sadašnji trenutak. Načinite listu prioriteta i postupno razmatrajte sve stavke u cilju da pronađete savršenu kombinaciju koja će odgovarati i vama i vašem partneru. Ukoliko je određena odlika vašeg budućeg doma potreba vašeg patnera, a vama ne utiče previše na svakodnevicu, ustupite mu datu odluku, a neka on isto učini za vas u vezi sa nekim drugim pitanjem. Planovi za budućnost poput pokretanja privatnog posla, zasnivanja porodice ili prosto zamisli stila života bi trebalo da vam budu na umu, ne biste li se opredelili za nekretninu koja će vas podržati na vašem zajedničkom životnom putu.

 

Kupovina nekretnine je izuzetno stresan proces koji zahteva mnogo posvećenosti, ali su ovo zaista slatke muke. Uđite u ovaj poduhvat sa svojom drugom polovinom i optimistično, te ćete zajedničkim snagama zasigurno ubrzo naći savršen kutak koji ćete rado nazivati svojim domom.

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.