Aktuelnosti

Revija venčane odeće (Srbija kraj XIX i XX vek) u Noći muzeja

ravnica-info-svadbena-odeca

OŠ “Svetislav Golubović Mitraljeta” je jedna od tri osnovne škole u Batajnici koja je počela sa radom 1969. godine, a danas ima 998 učenika raspoređenih u 35 odeljenja sa više od sedamdeset zaposlenih. Direktor škole je gospodin, Stevo Janjanin koji je spreman da podrži svoje kolege i učenike u različitim vannastavnim aktivnostima po kojima je ova škola poznata u Opštini Zemun. Zašto vam ovu školu predstavljamo ispirčaće vam profesor matematike Aleksandra Danilović, a ja moram pre toga samo da kažem da je veliko zadovoljstvo naše što ovakvu priču možemo da podelimo i sa vama jer sa Aleksandrom i njenim učenicima i saradnicima očigledno delimo jednu ljubav, ljubav prema svemu što se tiče venčanja.

Ova priča počinje još davne šk. 2007/08. godine kada smo u OŠ “Svetislav Golubović Mitraljeta” u Batajnici poželeli da sa učenicima gostima tokom dve večeri u punom holu naše škole prikažemo šta su to sve mladenci nosili u Srbiji u periodu od kraja 19. veka  i tokom 20. veka. Nismo hteli da to bude samo obična revija gde ćemo pokazati samo odeću već je to bio svojevrsni omaž svadbi kroz različite događaje koji joj prethode (kupovina mlade, prosidba) i odvijaju se tokom čitave ceremonije venčanja (crkvenog i građanskog venčanja) i svadbenog veselja (prvi ples upravo venčanih, prenošenje mlade preko praga, bacanje bidermajera, svadbena torta).

Poslednjih nekoliko godina imamo vrlo lepu saradnju sa ljudima iz Muzeja Grada Beograda, naročito sa Draganom Latinčić, kustosom Konaka kneginje Ljubice. Ove godine smo je pozvali kod nas u školu na reviju – vremeplov šešira pod nazivom “Šešir – vazda moderan”. A onda je ona poželela da te šešire vide i drugi u našem gradu i to u prelepoj Sali pod svodovima u Konaku kneginje Ljubice. I tako je počelo…

Draganu smo informisali i o onome što smo radili ranijih godina, a onda je usledio i poziv za Noć muzeja. Ukazano nam je poverenje da sa revijom  venčane odeće (kraj 19. veka i 20. vek) budemo deo manifestacije u Konaku kneginje Ljubice u Sali pod svodovima, 17. maja 2014. godine u okviru izložbe “Zdravo bili, mladenci mili” čiji je autor gospođa  Magdalena Ivković, viši kustos Muzeja Mladenovca.

Naš performans će se odvijati u nekoliko etapa (kroz različite vremenske periode) na svakih pola sata kada će publika osim izložbe moći da vidi i šta se sve to nosilo, pevalo, igralo u Srbiji od kraja 19. veka pa sve do kraja 20. veka tokom jednog od najvažnijih dana u životu svakoga od nas.

Retro venčanice su počele da stižu sa svih strana: od učenika, poznanika, kolega, pretraživani su tavani, stari ormari, evociraju se uspomene i pričaju priče koje liče jedna na drugu, a opet su različite i drage uspomene. Ovih dana se u Batajnici svakodnevno na prolećnom suncu šepure oprane venčanice koje  danas nisu u modi ali imaju svoju istoriju koju želimo da vam pokažemo i “ispričamo” baš u Noći muzeja.

Ruku podrške i svesrdnu pomoć u ovoj aktivnosti pružili su nam: majke naših učenika Slađana Milošević i Danijela Anić, saloni venčanica “Melany” i “Pepeljuga”,  “Vasilissa” bidermajer od ručno pravljenog cveća od papira delo Tatijane Mišković, www.klikdovenčanja.com, kolačići Ljiljane Kampe i Snežane Despotović.

Kreativni tim naše škole koji je sve ovo zamislio i osmislio čine: Ingrid Graorac (bibliotekarka), Vlatka Kostić (profesor muzičke kulture), Dragana Đurić (profesor razredne nastave), Ljiljana Komazec (profesor istorije) i Aleksandra Danilović (profesor matematike).

Ostaje da se i vi, dragi naši gosti pojavite u Konaku kneginje Ljubice, u subotu , 7. juna 2014. godine jer vas očekuje spoj nespojivog (mladenci u Srbiji tokom poslednjih 100 godina).

komentara

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ноћ музеја у Конаку кнегиње Љубице | "Митраљетина" библиотека

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.