Aktuelnosti

O poljupcima…

Postoje različita mišljenja o poreklu poljupca. Prema legendi poljubac su izmislili srednjovjekovni vitezovi koji su tako utvrđivali jesu li su njihove žene pile sočnu medovinu, a druga teorija kaže da poljubac potiče od veze majke i deteta.

Ali, 6. jula, na Svetski dan poljubaca, ne zamarajte se teorijom – ljubite se.

poljubac

Kažu da je poljubac najelegantniji način da se ženi začepe usta. Takođe, poljubac je i prilika da muškarcu pokažete zube. 🙂

Pre stupanja u seksualne odnose mladi počinju prvo da se ljube i to u proseku dve-tri godine pre prvog seksa.

poljubac

Poljubac je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda. To “ljubakanje” je trajalo sedamnaest dana, deset sati i trideset minuta. Pobednici su na kraju završili u bolnici zbog iznemoglosti.

poljubac
Čak petnaest odsto žena je reklo da bi ostavilo muškarca koji se loše ljubi, a ono što ih najviše nervira su vlažne usne i nerazvijena muskulatura lica. Muškarci ne vole da ljube namazane ženske usne, a čak ih ni pune usne ne obaraju s nogu. Tehnika je bitnija, kažu.

poljubac

O poljupcu su izrečena mnoga nežna i mudra objašnjenja. Susret dva para usana našao se u priči, među muzičkim notama, na slikarskim platnima, ali i kao tema naučnih rasprava. Udruženim snagama romantika i zdravlje ustoličili su poljubac kao praznik.

poljubac

Naučnici tvrde da se pri strastvenom poljupcu koristi 34 mišića lica i da se za minut ljubljenja potroši 26 kalorija. Možda se pitate kako dođe do one neprijatne situacije kada se sudarite nosevima sa drugom osobom u neslavnom pokušaju poljupca. Vredni momci iz laboratorije i na to imaju odgovor. Naime, dve trećine ljudi naginje svoju glavu udesno prilikom ljubljenja, a to navodno biva određeno još pre rođenja.

par se ljubi

Svako ko se ikad ljubio zna da se senzacija zvana poljubac ne zaustavlja samo na usnama. Nervni završeci prenose impuls od usana, preko jezika i mišića lica do mozga obaveštavajući ga šta se dešava. Za uzvrat male sive ćelije proizvode oksitocin, koji pomaže da razvijemo osećaj privrženosti i bliskosti, zatim dopamin odgovoran za emocije, zadovoljstvo i bol, i serotin koji utiče na raspoloženje. Nivo adrenalina se takođe povećava, a naš mozak prima istu poruku kao i prilikom skakanja padobranom ili intenzivnog trčanja. Srce brže kuca i disanje postaje duboko i neravnomerno. Poljupci stvaraju osećaj prijatnosti i povećavaju odbrambene sposobnosti organizma, podmlađuju kožu i podižu samopouzdanje.

par se ljubi

A ako vas zanima zašto zatvaramo oči dok se ljubimo, naučnici su pronašli odgovor i na to pitanje. Naime, usled seksualnog uzbuđenja zenice se šire, što zbunjuje mozak i on misli da je mrak, pa je posledica toga nesvesno zatvaranje očiju.

par se ljubi

Uobičajeno je da sklapanje braka mladenci “zapečate” poljupcem, što u hrišćanstvu simbolizuje razmenu duša između mlade i mladoženje, potvrđujući da „dvoje postaju jedno“.

mladenci se ljube

Kad u vezi krene naopako, ljubljenje može biti spas. Studija objavljena u “Američkom žurnalu porodične terapije” pokazuje da, ako partnera/partnerku poljubite u usta, možete olakšati rešavanje problema.

Izvori: mondo.rs i citymagazine.rs

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.