Aktuelnosti

Kumine dužnosti na venčanju

Postavljajući nam pitanja, naši dragi posetioci nam daju nove teme za pisanje koje su, što je najbitnije, odgovori na pitanja koji većinu vas interesuju. Tekst koji sledi je odgovor jednoj čitateljki kojoj predstoji kumstvo pa je interesovalo šta se od jedne uzorne kume očekuje. 🙂

***

Kumine dužnosti pre i uoči venčanja mogu biti različite i uglavnom zavise od dogovora sa mladom.

Ono što se prema tradiciji podrazumeva, a tiče se materijalnih davanja jeste (osim poklona koji bi trebao da bude nešto vredniji od onog koji bi bio poklonjen npr. drugarici) kupovina bidermajera koji će mlada preuzeti nakon bacanja prvog bidermajera i takođe se od kume se očekuje da donese tortu (poznato je da svatovi često žele da probaju kuminu tortu). Ali to je ono što odgovara tradiciji, u poslednje vreme se opterećivanje kumova izbegava jer je mladencima bitnije da kumovi sa njima u porpunosti podele sreću povodom venčanja umesto da se preračunavaju i brinu da li će se osramotiti. Bidermajer i torta zajedno koštaju već preko 100 eura, a kad tome dodamo poklon, veći broj fotografija (koje kumovi na svadbi kupuju u većem broju nego ostali gosti) i nekoliko pesama, to je za jednu nezaposlenu kumu veliko opterećenje. Naravno, o svemu se treba dogovoriti, kume su najčešće i najbolje drugarice pa je logično da otprilike znaju šta je za ovu drugu problem, a šta nije.

Ono što je mnogo bitnije je sledeće:

– U toku priprema za venčanje kuma treba da bude mladina desna ruka, da ide sa njom u potragu za venčanicom, da joj bude podrška, glas razuma, “draga Saveta”, pomogne pri izradi kićenja i slično (ukoliko mlada odluči da bude sam svoj majstor u nekim stavkama) i najzanimljiviji deo – kuma bi trebalo da organizuje devojačko veče, naravno u zavisnosti od mogućnosti, nije obavezno da ga finansira ali da se potrudi oko osmišljavanja, sazivanja drugarica itd… Razne zanimljive predloge koji vam mogu pomoći potražite na devojackovece.com, a ono na šta moramo da vam skrenemo pažnju su Tijara i lenta za buduću mladu.

– Na dan venčanja (ako će biti i crkveno venčanje, svakako ćete prethodno ići kod sveštenika i tako saznati sve detalje) kuma treba da dođe ranije, da se trudi da mlada bude u što boljem raspoloženju, da joj pomogne oko spremanja, oblačenja venčanice; kada sve počne, treba da bude uvek uz mladu, da joj nosi torbicu, pomaže “u borbi” sa venčanicom, jednostavno da joj u svakom momentu bude pri ruci, drugim rečima, da misli na sve ono na šta mlada tog dana ne može da misli; dok traje ceremonija, kuma drži bidermajer, a kada se potpisuje treba lepo da ispozira za fotkicu; kada krene veselje, kuma treba da bude vođa, u smislu tom da bude najveselija i na taj način motiviše i ostale svatove da igraju i da se napravi što bolja atmosfera.

NAJVAŽNIJE ŠTO BUDUĆA KUMA MOŽE DA UČINI ZA MLADU JE:

Da odštampa liste iz našeg Rokovnika i time oslobodi mladu čitavog “paketa muka” koji ide uz pripreme za venčanje, pozove je kod sebe, skuva kaficu pa zajedno sednu i počnu da pregledaju ceo naš sajt jer je cilj svega što ovde pišemo da pomognemo mladencima da na najjednostavniji i najbrži način dođu do svog savršenog venčanja i da im damo ideje kako bi njihovo venčanje bilo posebno.

***Ukoliko ste kuma na crkvenom venčanju, pogledajte naše setove za crkveno venčanje.

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.