Aktuelnosti

Da li ćete promeniti prezime?

Kao što znate, prilikom zakazivanja venčanja budući supružnici se izjašnjavaju o prezimenima. U igri su sledeće opcije: muž može uzeti ženino prezime, ona može uzeti njegovo, oboje mogu zadržati svoja – kao što mogu i da sopstvenom prezimenu dodaju prezime supružnika. Kako ćete se Vi izjasniti?!

potpis na građanskom venčanju

Nedavno sprovedena studija u Americi pokazala je da je tradicionalno pravilo promene prezimena na venčanju i dalje vrlo aktuelno, jer svega 18 odsto žena odluči da zadrži svoje i posle izgovorenog “Da“. Isto ovo istraživanje otkrilo je i da devojačko prezime uglavnom zadržavaju žene koje imaju viši stepen obrazovanja i uspešne karijere. Jedno drugo istraživanje, takođe obavljeno u SAD otkriva da ova odluka nije ni na koji način povezana sa posvećenošću svom izabraniku i stepenom bliskosti.

Ono što smo mi saznali iz okruženja, pri svakodnevnom kontaktu sa budućim supružnicima i onima koji to već jesu, jeste da se devojke i žene i dalje većinom odlučuju za promenu prezimena. Neke iz tradicionalnih razloga, neke zato što smatraju da će tako biti lakše i njima i njihovoj deci. Ali je takođe rastući trend kod nas da žene sve više biraju neko srednje rešenje – dodavanje venčanog na devojačko prezime. Slučaj da oba supružnika dodaju prezime onog drugog, a pogotovo da muž uzme ženino prezime su na ovom našem brdovitom Balkanu i dalje čista egzotika! 🙂

S obzirom da kod nas još uvek nije rađeno istraživanje na ovu temu, odlučili smo da napravimo mini anketu na našem sajtu. Pogledajte rezultate ovde. A pogledajte i proceduru za promenu prezimena.

komentara

5 komentara na Da li ćete promeniti prezime?

 1. vladan // 10/04/2015 at 23:17 // Reply

  Da li postoji mogucnost da mi se odgovori na jedno pitanje?
  Vencao sam se sa devojkom tj zenom koja je zadrzala njeno prezime i ja moje,posle nekog vremena smo odlucili da ona uzme moje prezime,pa sam hteo da pitam da li je moguce promeniti prezime i kako?
  Unapred hvala.

 2. Anna-fr // 31/07/2017 at 13:47 // Reply

  Ja bih htela da znam je li moguće po zakonu da moj muž doda moje prezime a ja njegovo…jel neko zna gde se to može pronaći, taj zakon ili šta već….? Anna

  • Draga Ana, znam za jedan takav slucaj ali da bi bila sigurna, proveri kod maticara. 6616196 je broj maticara u Novom Sadu.

   • Anna-fr // 31/07/2017 at 16:20 // Reply

    Hvala Mari provericu sta kazu u matici pa informosati…pa nek oni malo manje tradicionalni znaju ako se odluče takodje na ovaj korak. Pozdrav

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.