Aktuelnosti

5 ideja za efektne detalje za mladu i mladoženju

Kao što ne mora svako venčanje da prati isti protokol, tako ni svaki budući bračni par, ni mlada ni mladoženja, ne moraju da prate ustaljene običaje kada su u pitanju njihov izgled, sitni znaci pažnje ili odluke vezane za stvari koje će ih pratiti čitavog života. Upravo ti detalji mogu biti veoma unikatni i na jedinstven način prikazati to kakav je stav mladenaca jedno prema drugome, šta im je zanimljivo, zabavno, pa i oslikati njihovu svadbu na jedan zanimljiv način.

U nastavku pročitajte 5 jednostavnih stvari koje su danas dostupne prilikom organizacije venčanja, a koje vam možda nisu sasvim poznate ili za koje vam može dobro doći malo inspiracije i motivacije da uzmete u obzir za vaš posebni dan.

 

TOP 5 ideja za modne detalje na vašem venčanju

  1. Moderne burme i tehnološke sprave
  2. Muške narukvice
  3. Ženske šnale
  4. Veo za mladu
  5. Porodično nasleđe i detalji sa emotivnom vrednošću

 

  1. Moderne burme i tehnološke sprave

Nedavno se pojavila informacija da je kompanija Apple izbacila tehnološke “pametne” burme koje bi trebalo da se ponašaju kao pametni satovi. Navedeno je da bi supružnici koji se za njih opredele uvek znati gde je ko i šta radi i slično. Kasnije je demantovan taj deo o “špijuniranju”, ali ideja o pametnim burmama i nije preveliki novitet niti loša.

 

Čini se da tvrdnja vuče korene iz satiričnog članka iz 2016. koji je objavila sada neaktivna satirična veb stranica. U fokusu je bila navodna sposobnost prstena da „preporuči nemoralna dela jednog vlasnika prstena drugom vlasniku prstena, čime se sprečavaju brakovi koji će sigurno propasti“. Ali na sajtu je jasno istaknuto bilo odricanje od odgovornosti i to na dnu veb stranice koje glasi: „Sadržaj ove veb stranice je delo fikcije.“

 

Međutim, ono što ostaje kao istina jeste da je takozvani pametni nakit izuzetno originalan i zanimljiv poklon koji supružnici mogu da razmene. Pametni nakit je naziv za komade nakita koji imaju neku vrstu „pametne“ funkcionalnosti. To je u suštini još jedan nosivi uređaj koji možete da koristite da ostanete u kontaktu sa ljudima i informacijama koje najviše cenite. U suštini, to je dekorativna opcija sa praktičnom svrhom. U mnogim slučajevima pametni nakit je produžetak vašeg pametnog telefona. Danas je ovaj nakit kombinacija i stila i funkcionalnosti. Pametni nakit je zaista odličan način kombinovanja modernog dizajna sa najnovijim i najvećim inovacijama u tehnologiji. Od pametnih prstenova do pametnih satova, i svega između, postoji mnogo različitih izbora nakita koji će odgovarati vašem životnom stilu i modnom smislu!

(Screenshot: primeri sa sajta iMore)

 

  1. Muške narukvice

Bogati muškarci kroz istoriju su nosili muške narukvice da bi pokazali svoju moć i status. Narukvice su vremenom evoluirale od amajlija za sreću do statusnog simbola pa i do modernog stilskog dodatka to jest asesoara za muškarce. U zavisnosti od toga koji deo sveta nazivate domom, ideja da muškarci nose narukvicu je normalna ili i dalje pomalo neobična. Ovo je malo čudno s obzirom na to da su još i praistorijski ljudi ukrašavali svoje zglobove kostima i školjkama da bi odagnali zle duhove. Narukvice, kao i satovi, mogu se nositi svakodnevno. Neki su elegantniji i odgovaraju formalnijim prilikama. Raznovrsni materijali koje možete izabrati uključuje nerđajući čelik, zlato, platinu, srebro, kožu, bakar, mesing i konoplju. Narukvica je svestran dodatak koji odražava vašu ličnost i ističe boju u vašoj odeći. Idealan je poklon za svadbu između mladenaca. Ostale opcije su takođe i raznovrsne unikatne mašne ili kravate kao pomalo netradicionalni izbori (a danas imamo i drvene, sa crtežima, itd).

Izvor: Screenshot Statementsrebro.com

 

  1. Ženske šnale 

Isto tako kao što narukvice za muškarce ukrašavaju kompletan izgled i utisak jednog mladoženje, tako su i žene od davnina ukrašavale svoju kosu detaljima i nakitom za najrazličitije prilike, pa i venčanja. Dekorativni komadi za kosu su ukrasni predmeti (kao što su perje, cveće, mreže i ostalo) pričvršćeni kopčama, a ponekad i uz pomoć trake za glavu. Razlikuju se po samom ukrasu, njegovoj veličini i boji, njegovom pričvršćivanju (kopča ili igle) i ceni. Prvobitno su ovo bili utilitarni komadi nakita, ali izvorne ukosnice su pronađene u drevnim civilizacijama, uključujući drevni Rim, staru Grčku i staru Kinu. Međutim, zapravo se veruje da je upotreba ukosnica prethodila ovome, otprilike 30.000 godina pre nove ere. U zapadnoj Evropi tokom srednjovekovnog perioda, frizure i dodaci za kosu su bili neuobičajeni, zbog jakih hrišćanskih verovanja o pokrivanju ženske kose radi skromnosti i ukazivanja na nečiju pobožnost. Ukrasi za kosu su bili limitirani, jer su ukazivali na “nezdravo poštovanje lične sujete”. U viktorijansko doba, univerzalno priznata istina bila je da jednostavno ne smete imati lošu frizuru. Od složenih frizura do romantičnih vitica, imati prelepu, negovanu i stilizovanu kosu bilo je najvažnije ako ste bili neko važan. U Kini su ukosnice bile posebno važne i zapravo su nosile kulturnu težinu. Kada mlada Kineskinja napuni 15 godina, učestvovala je u ceremoniji ukosnice, gde bi od tada nosila kosu sa ovim ukosnicama. Osim toga, kada se ova mlada žena zaruči, pokloniće jednu od svojih specijalnih ukosnica svom voljenom kao uspomenu i znak udvaranja. 

Portrait of Simonetta Vespucci as Cleopatra or Perspehone, c.1490, Piero Cosimo, Source – Wikimedia Commons

 

  1. Veo za mladu

Pokrivala za kosu i veo su bili oblik dodatka za kosu hiljadama godina, religioznog značenja i vezani za skromnost. Pokrivanje velom se praktikuje u hrišćanstvu, judaizmu i islamu hiljadama godina, a takođe je deo sekularnih običaja. U drevnoj Mesopotamiji i grčkim i persijskim carstvima, veo je bio znak poštovanja i visokog statusa. Velovi su obično bili jednostavni u dizajnu napravljeni od jednostavnih nepretencioznih tkanina poput pamuka ili lana, ali za mnoge bogatije članove društva, tkanine poput svile i somota su takođe bile omiljene zbog njihovog luksuznog izgleda. Velovi su takođe neverovatno popularni danas kao i pre mnogo godina, tradicionalni znak respektabilnosti i žene koja prolazi kroz promenu koja menja život.

 

Nasuprot tome, pokrivanje velom, posebno u islamskoj veri, došlo je pod kontroverzu zbog ksenofobičnih verovanja. Mnoge zapadne vlade su zabranile nošenje punih velova zbog ove ksenofobije koja pokazuje koliko politički ponderisana i osetljiva odeća može postati.

Izvor: pixabay.com

  1. Porodično nasleđe i detalji sa emotivnom vrednošću

Postoje one posebne stvari koje nose emotivnu vrednost. One ne moraju biti ni posebno vredne u materijalnom smislu niti značajne drugima, koliko da nose pečat važnosti za mladence. Često se porodično nasleđe prenosi generacijama, pa se tako brojne mlade, iako retko danas, odlučuju da ponesu bakinu ili maminu venčanicu, adaptiranu i prekrojenu ili u izvornom stanju. Danas se one pre iznajmljuju, ali s druge strane realnost je da pored venčanica, kao opcija služe i već spomenuti komadi nakita, minđuše, ogrlice, pojasevi, ali i rukavice, mašne, trake, kravate, cipele. I ne samo to, upravo su ovakvi pokloni jedinstveni, pa mladoženja može porodični prsten da prenese na svoju verenicu, ili svekrva na buduću snaju neki komad nakita. Svu ovi komadi koji u sebi sadrže i određenu emotivnu vrednost čine da se osećamo kao bolja verzija sebe. I ta pozitivna emocionalna stanja povezujemo ili prenosimo na sam predmet, ali i nas same dok ih nosimo.

Izvor: pixabay.com

 

Birajte detalje koji će činiti da se tog dana osećate dobro. To je na kraju svega – vaš dan.

 

Autor teksta: Marija Todorović Aska

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.