Aktuelnosti

Kako odabrati veo – saveti, modeli, krojevi, materijali…

mlada-sa-velom

U staroj Grčkoj, velovi koje su mlade nosile, pokrivali su ih preko glave pa sve do stopala. Prekrivanje lica je reprezentovalo njenu nevinost i čistotu. Nakon izgovaranja zaveta veo se podizao i prvim poljupcem se slavio momenat u kom su mladenci postali muž i žena.

Ovakakv običaj se zadržao do danas s tom razlikom što je veo sada više modni detalj nego simbol nečega.  Celokupan izgled koji mlada želi da postigne uslovljava tip vela koji će nositi. Neke mlade biraju da nose veo samo tokom ceremonije dog ga druge nose tokom celog slavlja, naravno, prebačenog nazad.

Saveti za odabir vela

Ako imate mogućost da se ne odlučite za veo istovremeno kada kupujete/iznajmljujete venčanicu, učinite tako. Dajte sebi vremena dok ne odlučite kakvu ćete frizuru nositi i šta je ono što zelite da imate u kosi jer će to takođe uticati na (ograničiti) izbor vela. Neki velovi su dizajnirani tako da se nose na vrhu, a drugi na zadnjem delu  glave, odnosno da se kače na teme ili na potiljak. Ono što treba da sa sobom raščistite jeste da li želite da veo ili drugi ukras za glavu diktiraju frizuru ili obrnuto.

Da biste bili sigurni u svoju konačnu odluku , potrebno je da sagledate sve varijante koje postoje, napravite uži izbor sistemom eliminacije (ne ide svaki tip vela uz svaki model haljine kao što i frizura dopušta neke određene varijante) i onda počinje uživanje jer preostaje samo da najlepši bude izabran.

Pošto je ovo priča o velovima, samo ću napomenuti da je danas izbor ukrasa za glavu nesaglediv. Proširite vidike i zavirite u Trendi ukrasi za glavu.

Ako religijski razlozi zahtevaju da tokom ceremonije nosite veo, a vi želite odmah nakon toga da ga skinete, dogovorite se ranije sa nekom osobom koja ima talenta za friziranje da vam se nađe tu u dogovorenom momentu kako bi vam skinula veo i eventualno stavila neki ukras, popravila frizuru ako je potrebno i slično.

Modna pravila za odabir vela

Najsigurnija kombinacija jeste ukrašena vančanica i jednostavan veo ili jednostavna venčanica i bogatiji veo.  Ako i na venčanici i na velu postoje ukrasi, onda oni na velu treba da počinju tamo gde se na venčanici završavaju ili obrnuto, bitno je da se ne preklapaju. Veo može biti ukrašen Swarovski kristalima, cirkonima, perlicama, biserčićima ili čipkom.

Ivica vela može biti neporubljena, porubljena satenskom trakom, niskom perlica, vezenom trakom ili čipkom. Porubljen veo nije uvek najbolji izbor. Obratite pažnju gde bi ivica vela stajala u odnosu na vaše telo, jer ako bi stajala u visini struka mogla bi da vas učini nižom.

Ne morate insistirati na tome da ukrasi na velu budu isti kao oni na vančanici, jako efektno može da izgleda ako se oni međusobno dopunjuju. Imajte na umu da će refleksija kod kristala lepše izgledati na fotografijema nego šljokice ili štras koje bi mogle izgledati kao tamne tačkice.

Veo se ne uklapa uz svaki model venčanice kao što je već pomenuto. Moderni stilovi venčanica kao što su Kimono ili Grčki stil kao i venčanice od svile će bolje izgledati uz neki nakit za kosu, tiaru, sveže ili svilene cvetove, traku…

Krojevi velova

Kroj vela može biti kružan, četvrtast ili anđeoski kroj. Anđeoski kroj u predelu leđa i ramena formira oblik koji pomalo podseća na anđeoska krila. Kružno i četvrtasto krojeni velovi mogu biti svih dužina i daju nežan izgled kao da je mlada uvijena u oblak tila.

Materijali

tililuzija-tiltil-iluzija-sa-tackicamamrezasti-til

Modeli velova

modeli-velovaE sad kad smo prešli ovaj teorijski deo, savetujemo da se još udobnije smestite i podstaknete svoju maštu, naravno uz našu pomoć. Pogledajte “sve velove sveta” na jednom mestu!

Ako vam se sviđa neki veo koji ne možete da kupite u ovdašnjim prodavnicama, pokušajte da ga (ili sličan) nabavite preko interneta. U krajnjem slučaju, za ljubiteljice velova entuzijaste uvek postoji opcija uradi sam. Ako je ohrabrenje, veo koji sam nosila na svom venčanju smo mama i ja napravile, jeste jednostavan ali izuzetno dugačak i verujte mi, vredi se potruditi, zadovoljstvo na kraju je ogromno. Mala pomoć: kako napraviti venčani veo.

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.