Aktuelnosti

Saveti fotografa: kako uhvatiti magiju svadbenog dana?

wedding-photo

Kako se stvaraju fotografije koje će uhvatiti emociju vašeg posebnog dana?

Vedran Ilić je profesionalni wedding fotograf, sa iskustvom od 10 godina u ovom poslu. Veliki je broj mladenaca koji su se odlučili da stanu baš ispred njegovog objektiva. O njemu kažu da je talentovan, posvećen, odgovoran i veliki zaljubljenik u fotografiju. Ono što sigurno mladencima ostane u sećanju jeste njegov vedar, veseo i prijatan duh, koja ih čini opuštenim i prirodnim kada im se preko objektiva pogled sretne sa Vedranovim. O talentu je suvišno je govoriti, jer divne i čarobne fotografije koje stvara, o njegovoj umetnosti govore više od reči.
foto-session-pre-vencanja
Vedran, kao neko ko je već dosta godina u ovom poslu, i iza sebe ima veliki broj venčanja, sigurno može dati mnogo saveta budućim mladencima pred kojima je organizacija velikog dana. Veliko nam je zadovoljstvo što baš Klik ima priliku da vam neke od ttih saveta prenese!

Venčanje kao najlepši dan u životu

Prilikom organizacije venčanja, mladenci ce sigurno naići na mnogo poteškoća i sigurno ce biti nervoze. Zato je moj savet mladencima da se uvek sete da organizuju dan koji treba da im ostane u sećanju kao jedan od najlepših u životu. Nemojte da dozvolite da vam problemi, na koje ćete sigurno naići prilikom organizacije, na bilo koji način pokvare uživanje u organizaciji vašeg dana.
romanticna-fotografija-svadba
Uživajte u svakom trenutku: dok birate burme, venčanicu, odelo, dok birate cveće za dekoraciju, i poklone za goste. Ali, uživajte i dok se dogovarate sa fotografom! Fotograf je neko ko će čitavog tog dana biti uz vas. Fotograf je, neretko, ona osoba koja vas razgovorom opusti pred sam izlazak ispred matičara. Fotograf je osoba koja će vam popravljati frizuru, nameštati venčanicu ili vezati kravatu.
mladozenja-odelo
Polazim iz svog iskustva: česte su situacije kada ja i moja devojka, koja inače radi sa mnom venčanja kao moj asistent i drugi fotograf, pomažemo mladencima sa završnim pripremama pred izlazak, dok se mladoj tresu ruke od uzbuđenja ili dok je mladoženja toliko nestrpljiv da ne može uredno vezati kravatu. Iza nas je veliki broj venčanja i sve nam je to poznato: od psihičkih reakcija mladenaca, do svih situacija koje se mogu desiti u toku dana.
svadbena-fotografija

Vašeg fotografa treba da birate na osnovu više kriterijuma

Kao prvo, potrebno je da, pre nego ste dogovorili sastanak sa fotografom, pogledate njegove radove. Razmislite da li je način na koji on radi ono što se vama dopada i kako biste voleli da izgledaju vaše svadbene fotografije. Nakon toga, kada ste odabrali fotogafa čiji radovi vam se dopadaju, obavezno ga pozovite sa upitom za datum. Ukoliko je slobodan, dogovorite sastanak, jer je jako bitno da se upoznate. Iz iskustva, i iz razgovora sa mladencima, shvatio sam koliko im je važno da fotograf bude normalna, pristojna, opuštena osoba, prijatna za komunikaciju, i da im ni na koji način ne unosi tenziju. Sve ove stvari, i još mnogo toga, mladenci uglavnom shvate tek nakon venčanja, kada se sve završi i kada se slegnu utisci. Za mlade parove, koji sami ulaze u organizaciju venčanja, od velikog značaja su svi saveti i preporuke. Oni su po prvi put u svemu tome i nisu upućeni u detalje koji im mogu značiti prilikom organizacije.
vencanje-momenat

Kako se biraju lokacije?

Mi, kao fotografi venčanja, najčešće se susrećemo sa pitanjima koje su to lokacije najlepše za fotografisanje. Ako posmatramo prostor Balkana, možemo sa sigurnošću reći da smo srećni sto živimo na prostoru koji je toliko bogat prirodnim lepotama. Zaista je mnogo predivnih lokaliteta koji su jako zahvalni za fotografisanje i na kojima se mogu napraviti fotografije koje su kao najdivnije razglednice. Do najlepših lokacija, koje i nisu poznate većem broju ljudi, često je veoma teško doći. Zato u zavisnosti od mladenaca i njihovog temparamenta, afiniteta i želja, dajem predloge koji su najbolji za to doba godine. Zajedničkim dogovorom dolazimo do odličnih ideja. Realizacijom svih ideja dolazimo do fotografija kao najboljih uspomena.
sesija_gospa_vencanje
vencanje-foto
vencanje-lokacija

Umete li da pozirate?

Često čujemo od mladenaca kako oni ne umeju da poziraju. Ja pokušavam uvek da im stavim do znanja da nam nije cilj da napravimo fotografije na kojima oni poziraju i gledaju u fotoaparat. Naravno, napravićemo i taj oficijalni deo, ali najlepši deo fotosesije je onaj na kojima mladenci ne poziraju, ne gledaju u fotoaparat i ponašaju se prirodno. To je nemoguće postići ukoliko se oni ne osećaju prijatno i opusteno u društvu fotografa. Zato je vrlo važno da prilikom odabira fotografa obratite pažnju i na to, da li vam je prijatno u njegovom društvu. Da li on, kao osoba koja će zabeležiti vase emotivne i romantične trenutke, ume da prepozna emociju između vas i vašeg partnera.
poyiranje-svadbena-fotografija
wedding-photo-vedran

Kada organizovati fotografisanje?

Mladenci često u trci sa vremenom i pokušavajući da celu organizaciju uklope u određeni budžet, imaju zahtev da fotosesija bude na sam dan venčanja. Moj savet je da, ukoliko je to u njihovoj mogućnosti, bude nekoliko dana posle venčanja ili pre venčanja.
Zašto?
vencanje-plaza
Tog dana kada se probudite i krenete sa svim obavezama koje vas čekaju, kada krenu prva kašnjenja koja su neizbežna, shvatićete zašto je moj savet bio dobar. Previše je obaveza i mnogo stvari za napraviti, a vrlo malo vremena. Dodajte na sve to uzbuđenje, uskomešane emocije i pomalo nervoze. Na kraju, postavite sebi pitanje da li želite da se fotografišete, ili jos gore da li pored svega toga možete biti opušteni i na lep i romantičan način pokazati emociju koju nosite. Mislim da ni holivudski glumci nisu u stanju odglumiti dobro pod tolikim pritiskom.
Moj savet je da mladenci olakšaju sebi na sve moguće načine, reše se nepotrebne trke sa vremenom i samim tim i nervoze koja može samo pokvariti dan.
vedran-ilic-fotografija

Zato, dragi mladenci, pokušajte da uživate u svakom trenutku organizacije, i u svakom trenutku vašeg posebnog dana

Nakon toga vam želim i da uživate u svakom trenutku budućeg zajedničkog života, prelistavajući čarobne fotografije kao uspomenu na taj poseban dan.

Sve fotografije korišćene u ovom tekstu su autorske fotografije Vedrana Ilića i ne smeju se preuzimati za dalje korišćenje bez saglasnosti autora.
Kontakt: Vedran Ilić – Instagram stranica

komentara

1 komentar na Saveti fotografa: kako uhvatiti magiju svadbenog dana?

  1. Zaista u današnje vreme ima predivnih fotki, i toliko je lepih mesta za svadbene fotografije, mada mislim da bi to mesto trebalo da bude simbolično, pre nego samo estetski lepo 🙂

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.