Aktuelnosti

Priroda kroz ruke Marijane Stantić

Ako ste iz Novog Sada, sigurna sam da ste već nekada do sada, bojama i oblicima bili privučeni da zastanete pored jedne tezge u centru i naravno da ste se zapitali “od kakvog li je materijala ovaj neobičan nakit?”.

Marijana Stantić, mlada umetnica, koristi beskraj koji nudi priroda svojim oblicima i stvara svoja umetnička dela koja se veoma lako primete na pogled i veoma lako zavole na dodir. Kada malo zagledate nakit o kojem govorim, vidite mahunu graška, štapić cimeta, list, čičak, pupoljak ruže, grančicu, ljusku oraha, košticu breskve, popino prase… kraće bih se izrazila – vidite još jednu dimenziju prirode. Neću da pravim nikakav lični izbor i ovde da vam pokazujem jer bih potrošila dva dana da se odlučim. 🙂 Sve možete videti na Marijaninom fejsbuk profilu.

Osim nakita za dame, Marijana pravi i “nakit za haljine” koji je na prepoznatljivim kreacijama subotičke kreatorke Marije Šabić dospeo kako na scenu poznate domaće muzičke produkcijske kuće tako i na svetsku scenu među najlepše devojke sveta ali i na mnoge modne piste. Neki detalji su izrađeni od savijenih grana breze i pupoljaka ruže sa listićima dok su neki od isavijane žice, konca i Svarovski kristala, a na vama je da se zagledate.

ukrasni detalji Marijane Stantic na kreacijama Marije Sabic

eko-detalji Marijane Stantic na kreaciji Marije Sabic za mis Srbije 2011Ovako pišu Novosti o toaletama za izbor za mis sveta 2011. godine:

“Umesto uobičajenih bisera ili štrasa, raskošne haljine naših misica izrađenih od tafta i nežnog muslina krasiće grančice, listići i reciklirani papir od kojih su, zahvaljujući veštini umetnice Marijane Stantić, napravljeni detalji koji mogu da pariraju najekstravagantnijim svetskim kreacijama. O ekologiji i očuvanju životne sredine se već dugo i mnogo govori, a ovo je prvi put da se ona na jednom svetskom takmičenju uplela i u svet mode – objašnjava kreatorka Marija Šabić pokazujući parče papira koje tretirano akrilnim bojama na prvi pogled izgleda kao metalna ili srebrna pločica. – Tu se krije i poruka koju želimo da pošaljemo u svet, da ono što krasi visoku modu ne mora neizostavno da bude i preskupo. Ruže i drugi detalji, koji krase Miličinu i Majinu haljinu, ne koštaju ništa, jer priroda nam daje pregršt darova koje samo treba da pokupimo i uklopimo na najbolji način. Eko-detalji nisu za jednokratnu upotrebu, neće se raspasti, niti će se misice na njih nabosti, kako bi mnogi u prvi mah pomislili. Naprotiv, u potpunosti su nosivi, skidaju se i stavljaju kao i ostali ukrasi.”

eko-detalji Marijane Stantic na kreaciji Marije Sabic

eko-detalji Marijane Stantic na kreaciji Marije Sabic

eko-detalji Marijane Stantic na kreaciji Marije Sabic

ukrasni detalji Marijane Stantic na kreaciji Marije Sabic

ukrasni detalji Marijane Stantic na kreaciji Marije SabicS obzirom da su sve prikazane haljine bele boje, jasno je na šta ciljam i kakvu inspiraciju želim da vam ponudim, a za one kojima vizualizacija nije jača strana, evo kako to konkretno izgleda na nevesti…

eko-detalji Marijane Stantic na vencaniciVenčanje se uglavnom događa jednom u životu, još manje je verovatno da ćete više od jednog puta nositi venčanicu, zato pokrenite svoju maštu, nemojte biti lenje i uzeti prvo što vam se servira, iskoristite prisustvo kreativnih ljudi i budite unikatna mlada!

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.