Aktuelnosti

Biti moderna žena, supruga, majka: Koliko je to zapravo teško?

moderna-zena

Kada gledate fotografije iz pedesetih ili šezdesetih, slika koju vidite deluje idealno. Vidimo ženu u čistoj, za to doba moderno opremljenoj kući, dečurliju koja se tu igra i zadovoljnog supruga koji dolazi sa posla i nonšalantno skida sako i baca ga preko kauča. Sve deluje savršeno. Igračke sa kojima se deca igraju bude nam sećanja na baka i deke i neka stara vremena, njegovo odelo je besprekorno skrojeno i pitamo se kada ćemo u našim tržnim centrima uspeti da nađemo nešto tako kvalitetno, a ona izgleda naprosto divno. Em je pripremila odličan ručak, em izgleda kao „milion dolara“. Obučena je tip top, besprekorno našminkana, a tek frizura… Prosečne domaćice danas ne daju ni 5% od njenog truda i dođe vam prosto da joj se divite kako ona sve uspeva da drži pod kontrolom. No, da li je to baš bilo tako?

Slika savremene udate žene, domaćice, majke i radnice, daleko je od idealne. Nema više te mode, malo šta stoji „pod konac“, a bogme nema ni tih famoznih frizura. No, postoje te neke stvari koje ona sada ima, dok je njena prethodnica o njima mogla samo da sanja. Ona danas ima pravo glasa, pravo na ravnomerno obrazovanje, pravo da postane majka kada njoj to odgovara, ali i pravo da postane šef. Od nje se sada više ne očekuje samo da bude lepa i da bude dobra domaćica. Moderna žena ne sedi kod kuće skrštenih ruku već odlazi po decu u vrtić nakon svog radnog vremena. Zadužena je za red u kuću, uspeh na poslu, vaspitanje dece, a još ako ume da napravi odličan ručak, pa to je žena par ekselans!

moderna-zena

No, to je ipak teško breme. Imati divnog muža, decu, karijeru i nekoliko vernih prijatelja pravo je bogatstvo, ali kao i sa materijalnim bogatstvom, i sa ovim treba pažljivo kalkulisati. Ko kada kreće u školu, ko ide na posao, ko će pokupiti decu, koja baka je kad slobodna, šta sve treba poneti na posao, kad je koji sastanak, kako se treba obući, kada dođavola stići kod frizera… To je zaista mnogo pitanja, a na sve treba imati spreman odgovor i zapeti iz petnih žila da se sve postigne.

Zvuči kao nemoguća misija, zar ne?! Ali to je ipak svakodnevnica na koju pristaju milioni, a zapravo niko u potpunosti ne uspeva u tome. Uvek mora barem nešto da zakaže. Ako vam se čini da neke žene to rade uz manje napora od drugih imajte na umu da one možda imaju jaču porodičnu potporu i da im muževi u mnogome olakšavaju. Čak i kada sve ide kao po loju, možda ćete progoreti majcu pri peglanju jer ste istovremeni držali dete na oku, a ono je počelo da stavlja u usta nešto što ne bi trebalo. Sve su to sitnice, naravno. Ali sitnice koje ne treba oda odvlače pažnju sa cilja, a cilj svega toga je da bidete srećni.

moderna-zena

No, kako biti srećan u haosu? Pa, lako, jer kada vi, moderna žena, i vaš muž, nesumnjivo moderan muškarac, funkcionišete u paru, sve je izvodljivo.

Ako se držite zajedno, uspećete u svemu što ste naumili. Nije to nikakva teška nauka, sve je stvar discipline, raspodele poslova i vremena. Disciplina je najbitnija, zapravo. Jer bez nje nećete uspeti da izvučete ono malo slobodnog vremena, a možete se naći u situaciji u kojoj uživate tako zakopani ispod brda obaveza. Čovek je rob navike i ponekad će vam biti potrebno puno truda da se naterate da ne ostanete u krevetu ili pred televizorom sa decom i da odete napolje sa prijateljima ma kako umorni bili. Vaš muž treba da bude taj koji će vam pomoći da ne izgubite sebe u svim obavezama koje nosi majčinstvo, karijera i, prosto rečeno, život odrasle žene.

moderna-zena

On ima iste te probleme, naravno, ali zato ste tu vi. Da mu budete prijatelj iz starih ludih dana, kamen oslonac i ljubavnica. Ako je to na mestu, žongliranje sa ostalim obavezama se više ne čini kao ogroman teret.

No, ono što je fascinantno za naše društvo je činjenica da zapravo niko ne očekuje od muškarca da bude sve to svojoj ženi. Na nekom nivou, svi vole priču o Romeu, ali slika uglađenog gospodina kojeg kad se vrati kući sa posla čeka nasmejana supruga i ručak na stolu ostala je usađena u svesti naroda kao kakva dogma. Naravno da se od njega očekuje da bude uspešan, ali uspešnim muškarcem obično se smatra onaj bogat, izazovan, kojem dobro ide na poslu. Uspešna žena je majstor u žongliranju sa svim ostalim obavezama.

moderna-zena

Kako prevazići taj stereotip je pitanje koje nas uistinu muči. Možda će vam se čini suludo kada to kažemo, ali tu boljku dele čak i žene iz Holivuda za koje se obično misli da im je ceo svet pod nogama. Uzmimo na primer Dženifer Garder, cenjenu glumicu i suprugu slavnog Bena Afleka koja je jednom prilikom dala izjavu zbog koje su mediji danima mučkali glavom. „Svi novinari koji su me neki dan intervjuisali, bukvalno svi do jednog, pitali su me kako uspevam da napravim balans između privatnog i poslovnog života. Bena to niko nije pitao tog dana. Zapravo, niko ga to nikada nije pitao, a mi delimo istu porodicu. Nije li došlo vreme da promenimo način na koji razgovaramo o tom pitanju?“

Ova izjava jedna je od onih koje će možda jednog dana navesti medije da se odmaknu od stereotipne slike „žene majke kraljice“. Sudeći po osudama koje ovakve medijske kuće i pojedini novinari dobijaju na internetu, može nam se činiti da smo krenuli dobrim putem. Ali, kilometri su još pred nama. I dok mi sami ne ispravimo sliku savršene žene u našoj svesti, neće se ništa bitno promeniti na globalnom nivou.

Zato, sledeći put pre nego što pred nekom ženom iznenađeno uskliknete „Kako to sve postižeš? Pa ja jedva uspevam da se brinem o svojoj mački!“, stanite, razmislite malo i nastavite da razgovarate sa njom o temi koja je zapravo zanima.

 

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.