Aktuelnosti

Predbračni ugovor – Kamen temeljac za vaš veliki dan

predbracni ugovor

Dobrodošli u svet venčanja, gde caruju ljubav, sreća, ali i… pravni ugovori? Da, dobro ste pročitali! U današnjem članku razgovaramo o (pred)bračnim ugovorima, jednom od najspornijih pravnih aspekata vašeg velikog dana. 

I dok se možda pitate zašto bi brak, koji je temeljen na ljubavi i poverenju, trebalo da ima “uputstva za upotrebu” kao da je neki električni uređaj, dozvolite nam da vas odvedemo na putovanje kroz ovaj intrigantan, ali praktičan aspekt venčanja.

Ne budite skeptični. Koliko god vam pojam “(pred)bračni ugovor” zvučao grubo i nepotrebno, možda biste ipak mogli da saznate o čemu se tu zapravo radi i zašto je on bitan za vaš budući brak.

Bolje je da od samog stupanja u brak nikada ne ne razmišljate o eventualnim sporovima na sudu i bacanju para na advokate. Sa (pred)bračnim ugovorom, sebi ste zapravo obezbedili brak bez tenzija kome bi šta pripalo i na koji način bi se podelilo ukoliko dođe do razvoda. 

Zaboravite na dosadne sudnice i papire, jer uz malo planiranja, (pred)bračni ugovor može biti vaš tajni sastojak za srećan brak – jer bolje je sprečiti nego lečiti!

Pravna Romansa – Više od Holivuda

Da, znamo da ste mislili da je (pred)bračni ugovor nešto rezervisano za bogate i slavne, kao u nekom holivudskom filmu. On možda asocira na svetske zvezde, koje ovaj dokument koriste kao modni dodatak svojim burmama, ali hajde da ga razmotrimo iz sasvim drugačijeg ugla. Iako nećete videti svoje ime na naslovnicama, on ima sposobnost da vaš brak učini čvršćim od Beton Hale. To je vaš pravni saveznik, vaš anđeo čuvar u slučaju da planovi ne idu baš onako kako ste zamislili. On nije suparnik ljubavi, već njen zaštitnik i osiguravač.

(Pred)bračni ugovor – Više od Terminologije

Da bismo pravilno objasnili ovaj “aspekt braka”, moramo razjasniti nekoliko termina. Terminologija ne mora da vas preplavi, samo je treba razumeti. 

Prvo, naziv predbračni ugovor dolazi iz američkog pravnog sistema. Međutim, kod nas se koristi termin bračni ugovor. I da, nije toliko glamurozan kao predbračni, ali je pun koristi. Zakon je uveo ovu mogućnost 2005. godine, pružajući vam šansu da svoj brak opremite sa malo pravne sigurnosti i planiranja.

Drugo, tu je i jedna čudna reč: Solemnizacija, koju ćete pronaći u bračnim ugovorima. “Solemnizacija” zvuči kao ime nekog stranog jela, ali to samo znači da je vaš ugovor zvaničan i ozvaničen. To je poput potpisivanja autograma na svoj bračni ugovor. Postoje još neki termini koji su ovde bitni, ali to ćemo ostaviti advokatima, kojima je to i posao.

Sve u svemu, u današnjem svetu, kada se živi potpuno drugačije nego nekada, znajte da svaka stvar koju radite zahteva malo strategije.

Bračni ugovor ne samo da pruža sigurnost u slučaju da nešto krene nizbrdo, već je i garancija za vašu emotivnu sigurnost. Svako se nada da će njegov brak trajati večno, ali ako se to ne desi, barem će biti skraćeno putovanje do pravde.

Imovinska Strategija – “Dok nas ne spoji Ugovor!”

Razvod je realnost o kojoj niko, pogotovo pre stupanja u brak ne voli da razmišlja. Ipak, svako bi u ozbiljnim životnim stvarima trebalo da ima “Plan B”. 

Dok svako očekuje da će njegov brak biti večan, činjenica je da se razvodi dešavaju. I tu ulazi u igru bračni ugovor. Zamislite ga kao garderobu za svoj brak – možete da je prilagodite i renovirate kad god želite. Bez suza, bez bola, samo čista praktična logika. Kao što planirate štednju, isplanirajte i ugovor koji će vam, na kraju krajeva, obezbediti mir i sigurnost u svakom pogledu.

Izaberite Svoj Režim – Romantično ili Praktično?

Dakle, kako ovo funkcioniše? Pa, zamislite ovaj ugovor kao “meni” u restoranu – imate izbor! Da li želite režim posebne imovine, gde svako čuva svoje “blago”, ili ste više za režim zajedničke imovine, gde sve delite (čak i daljinski)? 

Ovde nema pravog ili pogrešnog, samo vaš lični recept za uspešan brak. Na vama je kako ćete i šta staviti u ugovor. Ako postoji međusobno poverenje i otvoren razgovor, sve je stvar dogovora, a pravljenjem ugovora vi samo pisano potvrđujete ono što ste se kao par dogovorili. Prosto.

Zašto bismo trebali razmisliti o bračnom ugovoru?

Priznajte, pravo pitanje nije “Zašto?”, već “Zašto ne?”. Bračni ugovor je kao osiguranje za vašu sreću. Ako vaš auto može biti osiguran, zašto ne bismo osigurali i brak? Nije pitanje da li verujete svom partneru, već da li verujete životu – i nečemu što niko od nas ne može da predvidi.

Dokazana činjenica je da se stopa razvoda povećava, i nema ništa loše u tome da budete pripremljeni. Bračni ugovor nije “osiguravajuća polisa protiv ljubavi”, već suptilan način da zaštitite svoje interese, a istovremeno se posvetite svojoj sreći. Pomoću bračnog ugovora, možete zapravo da smanjite potencijalne konflikte i stres u slučaju da stvari krenu naopako.

Zaključak – Imajte Ugovor, Ne Rat

Uzmite ovaj tekst kao svoj vodič kroz nešto što treba da znate o bračnom ugovoru. Umesto da ga vidite kao rezervu za loše vreme, razmislite o njemu kao o putnoj karti koja vas vodi do srećnog i bezbrižnog braka. Ljubav je osnovni sastojak, ali bračni ugovor je tajni začin. 

Tako da, dragi budući mladenci, neka vaš brak bude kao neki dobar stari recept – ljubav, poštovanje, sreća i pravni sporazum. Kombinacija koja ne može da omane! Ako je kuvanje sa specijalnim začinima tajna svakog ukusnog jela, onda je predbračni ugovor vaša tajna za dug, srećan i uspešan brak. 

Nadamo se da smo vas inspirisali da razmislite o predbračnom ugovoru na sasvim nov način. Kada ljubav i zakon idu ruku pod ruku, svaki dan može biti vaša romantična avantura.

 

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.