Aktuelnosti

Deca i posmatranje agresivnog sadržaja na tv-u

Moderni crtani filmovi nisu za komentarisanje ali i celokupan televizijski program je koncipiran mahom na nasilju svake vrste. Deci koja imaju slobodu u odnosu sa televizorom, radoznalost može da donese ozbiljnu pretnju da ih takvi sadržaji, u najmanju ruku uznemire.

Zato je ova tema neophodna u našoj rubrici Porodica i želimo da damo svoj doprinos pokušaju osvešćivanja, ako ne onih koji su odgovorni za televizijski program, onda bar roditelja koji treba da zaštite decu od takvih uticaja. Tekst je preuzet sa sajta Savetovalište za bebe.

Kako posmatranje filmova sa nasiljem i agresivnim sadržajem utiče na decu?

Kada je u pitanju posmatranje agresivnih sadržaja postoje dve naučne pretpostavke. Prva je da posmatranje nasilja i agresivnog sadržaja dovodi do katarze – duhovnog rasterećenja, oslobađanja tenzije, rasterećenja od negativne energije. Druga se odnosi na to da posmatranje agresivnog sadržaja doprinosi povećanju agresivnih reakcija kod posmatrača. Bez obzira da li se slagali sa Frojdom, koji je smatrao da posmatranje agresije dovodi do katarze (a ta ideja potiče još od Aristotela), naučna psihološka istraživanja izložena u više od stotinu studija imaju zaključak da posmatranje spektakla nasilja dovodi do porasta agresivnosti, neprijateljstva kod gledalaca. Na ovaj zaključak upozoravaju brojni autori u svojim radovima.

Zašto trebamo biti posebno oprezni kada su u pitanju deca?

Naime, činjenica je da dete do 8 godina starosti vidi na hiljade scena sa nasiljem na televiziji. Deca se na taj način uče agresiji, jer je činjenica da dete starosti od 8 godina ne može (zbog stepena zrelosti) da napravi diskriminaciju i da razlikuje fantaziju od realnosti. Upravo iz tog razloga deca su posebno prijemčiva za usvajanje ponašanja koja se na privlačan način prikazuju na ekranu. Svima nam je poznato da na tv-u ima veliki broj sadržaja sa nasiljem, reklama proizvoda sa elementima pornografije, reklama alkohola, duvana… Gde je granica svemu tome, ostaje zagonetka. Ali kada su u pitanju deca, trebamo biti posebno obazrivi. Zato roditelji – ”preuzmite stvari u svoje ruke” i sami birajte sadržaje, crtane filmove, igrice koje će vaša deca da gledaju jer ti sadržaji mogu imati dalekosežan uticaj na dečiji razvoj i njihovo ponašanje.

Evo nekoliko predloga ako želite da obradujete neke klince >>> Foteljica za decuPokloni sa ArtijaneTorta od papira, a može i ovako >>> Baby Ballet in English

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.