Aktuelnosti

Saveti za mladence – kako lako i jednostavno održavati čistoću kupatila u vašem novom domu

dom

Skoro ste se venčali i polako se privikavate na zajednički život. Verovatno niste toliko vešti u spremanju hrane, a i nesigurni ste kada je u pitanju čišćenju prostorija u kući. Kako higijena kupatilA treba uvek da bude na visokom nivou, potrebno je njegovo stalno održavanje. Imate mnogo pitanja, od toga kako se skida kamenac sa slavine do toga kako da što bolje oribate pločice i kadu, a i dalje nemate odgovor?

Ukoliko ne želite da pozovete svekrvu ili majku i pitate ih da vam pomognu, mi vam nudimo nekoliko korisnih saveta. Pročitajte kako da održavate higijenu kupatila na što jednostavniji i lakši način.

Čišćenje poda i ostalih površina u kupatilu

Pod u kupatilu trebate čistiti svakodnevno. Pločice koje su glatke, mnogo su bolje i pogodnije za održavanje. Za njihovu higijenu birajte sredstva napravljena od prirodnih sastojaka, poput sirćeta i sode bikarbone. Nemojte primenjivati savremena sredstva koja su često puna različitih otrova koji mogu da vam naškode. 

Trudite se da očistite svaki kutak kupatila, čak i ispod i iza velikih uređaja. Modeli poput Bosch veš mašine su lako prenosivi i imaju nožice koje omogućavaju lakše pomeranje i premeštanje. Stoga nećete imati problema prilikom čišćenja površine ispod ovakvih uređaja. Posle pranja, obavezno prebrišite pod suvom krpom. Obratite pažnju i na čišćenje fugni između pločica, kako biste izbegli stvaranje buđi.

Para prilikom tuširanja može stvoriti prljavštinu i na vratima, ali i na ormarićima i policama u kupatilu. Ako to nisu sasvim ravne površine, mogu vam stvoriti problem ukoliko ih ne održavate pravilno. Prebrišite površine barem jednom nedeljno koristeći gore navedene prirodne metode. 

Kritična mesta koja se takođe trebaju svakodnevno brisati jesu i kvake. Nemojte birati neke modele koji su sa puno detalja. Trudite se da im površine budu jednostavne, kako se nečistoća ne bi skupljala u njihovim gravurama. Uz to, obratite pažnju na pravilnu higijenu ruku. Često se desi da ne obrišete lepo ruke i potom pipnete kvaku. Vlažna površina je idealna za razvoj bakterija. Za održavanje ovih površina možete upotrebiti sredstvo koje sadrži određeni procenat alkohola.

Higijena WC šolje i prostora oko nje

Higijena WC šolje predstavlja uvek najveći izazov za sve. Kako je to najprljaviji segment kupatila, potrebno je njeno redovno čišćenje. Ukoliko želite možete koristiti različita sredstva koja su u ponudi u trgovinama ili možete napraviti proizvode pomoću sode bikarbone i limontusa. 

Pored toga što je važno održavati čistim unutrašnjost šolje i detaljno ga ribati, na red će svakako doći i daska i poklopac. Očistite ih sa svih strana i pređite preko neravnina i uskih delova, kako biste bili sigurni da se prljavština neće zadržati. Ne dozvolite da vam se WC šolja zapusti, jer to može samo otežati posao. Podjednako čistite i spoljašnji deo, kako biste izbegli stvaranje kamenca. 

Pored WC šolje obično se nalazi i četka. U posudicu koja je ispod nje uvek dodajte sredstvo za dezinfekciju i redovno ga menjajte. Ukoliko vidite da je četka dotrajala ili je zadržala neprijatan miris, uvek možete kupiti novu, jer one ne predstavljaju veliki trošak za domaćinstvo. Još jedan trik koji vam može pomoći jeste da prilikom puštanja vode, kako kapljice ne bi letele svuda po kupatilu, spustite poklopac na WC šolji.

Takođe, obratite pažnju i na držač za toalet papir. On mora biti redovno brisan kako se ne bi bakterije, koje se tu stvaraju, prenele na papir. Uz to, trudite se da što češće perete i korpu za otpatke i ne zadržavate đubre dugo u njoj.

Održavanje čistim lavaboa i držača za sapun

Lavabo je takođe potrebno čistiti što češće. Kako je ovo vlažna površina, jako brzo se mogu pojaviti naslage kamenca, ali i fleke od prljavštine zbog pranja ruku ili ostaci paste za zube. Za čišćenje možete koristiti rastvorenu sodu bikarbonu kojom ćete poprskati lavabo i ostaviti ga tako da odstoji dvadesetak minuta. Potom istrljajte sunđerom i sperite ostatke prljavštine vodom.

Pored lavaboa obično stoji i držač za sapun. Ukoliko ne koristite tečni sapun, koji je dosta praktičniji, vodite računa da se u držaču ne zadržava voda. Danas postoje različiti modeli koji mogu da se nakrive u stranu, stvarajući tako mogućnost da se sapun ocedi i bude relativno suv. Pored držača se nalaze i četkice za zube koje su uvek vlažne. Nemojte ih držati u kutijicama, jer će im trebati mnogo više vremena da se osuše i menjajte ih što češće.

Čišćenje kade i tuš kabine

Čišćenje kade može da zamara, ali je neophodno. Izbegavajte savremena sredstva za čišćenje i koristite sodu bikarbonu kao proizvod koji će dati čistoću, ali i sjaj vašoj kadi. Njome možete očistiti i slavine na kojima se vrlo često može naći kamenac.

Jedna od najčešćih grešaka jeste da se zavese za tuš kabinu odmah skupljaju nakon kupanja. U tim naborima, često se stvaraju bakterije izazvane vlagom, što može dovesti do neprijatnog mirisa. Redovno brišite i održavajte zavesu.

Kada je u pitanju praktičnost, uvek birajte staklene tuš kabine ili PVC paravan. Oni su dosta lakši za korišćenje, jer su to glatke i ravne površine kojima nije potrebno puno da bi ponovo bile čiste.

Uklanjanje neprijatnih mirisa

Redovno provetravajte kupatilo. Ako imate prozor neka bude otvoren tokom celog dana kad god to vremenski uslovi dozvoljavaju. Ukoliko živite u zgradi i imate samo ventilator, pustite ga da radi i pošto završite svoje potrebe u kupatilu. Dobro bi bilo da su svetlo i ventilator odvojeni kako ne biste dodatno trošili električnu energiju.

Takođe, neprijatan miris u kupatilu mogu stvoriti i vlažni peškiri koje vrlo često ostavljamo posle tuširanja na radijatoru ili ih okačimo na držačima. Pored toga, na njima se mogu stvoriti razne bakterije koje mogu da štete vašoj koži. Ukoliko želite dodatne mirise, uvek možete ubaciti osveživač vazduha. Kao prirodna sredstva preporučuje se da promešate belo sirće, deterdžent za sudove i ulje čajevca.

Nadamo se da će vam ovi saveti olakšati čišćenje. Nemojte se brinuti ako ne ide odmah sve kako ste zamislili. Prilagodite tempo čišćenja sebi i uz stalnu vežbu, videćete kako će vam kupatilo izgledati blistavo i sveže.

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.