Aktuelnosti

Kako samostalno organizovati proslavu venčanja: Skrojite svoj svadbeni dan po svojoj meri

vencanje

Od trenutka kada konačno zakažete datum svog venčanja, čini se da se vreme meri isključivo spram njega. Pozitivno uzbuđenje koje neizostavno prati mladence u periodu iščekivanja svog svadbenog dana, međutim, neretko ide pod ruku i sa izvesnom dozom stresa. Prirodno, želite da vaš veliki dan protekne savršeno, bilo da maštate o pompeznoj svadbi ili želite skromniju proslavu za uži krug zvanica, a organizacija u oba slučaja zahteva razmatranje brojnih faktora i pažljiv pristup. Na našim prostorima se mladenci češće upuštaju u samostalnu organizaciju proslave venčanja i samim time se pred njima nalazi obimna lista obaveza i stavki koje bi trebalo da imaju u vidu. U tekstu koji sledi ćemo zbog toga ponuditi savete koji će vam pomoći da bez mnogo stresa uspešno organizujete dan kada ćete proslaviti svoje veliko da, koje otvara jednu novu i lepu etapu vašeg života.

Detaljan plan i popis stavki

Ključ dobre organizacije je detaljan plan. Pre no što pristupite realizaciji, odnosno pre svega zakazivanju usluga, prostora, odabiru hrane, muzike i odela odnosno venčanice, pokušajte da napravite plan koji neće izostaviti nijednu od stavki koje bi trebalo imati na umu. Ovo podrazumeva popis zvanica i eventualne specifične zahteve koji se mogu odnositi na raspored sedenja i odabir menija, te izbor muzike spram planiranog toka događaja, kao i ideje za dekoraciju spram stila koji negujete. Ne biste li bili sigurni da ništa niste izostavili, zapisujte sve ideje i načinite listu ključnih koraka organizacije. Od velike koristi mogu biti bele table ili panoi, koji mogu poslužiti kako za inspiraciju, tako i za vizuelni prikaz vaših ideja i planova. Tek kada ste stvorili konačnu sliku i načinili teorijski plan u potpunosti, pristupite istraživanju ponude koja odgovara vašim zahtevima i željama.

Zvanice i pozivnice

Prilikom organizacije venčanja gotovo najznačajniju ulogu igra lista zvanica. Od ove stavke u velikoj meri zavisi odabir prostora, muzike i hrane, te je vrlo važno na prvom mestu imati u vidu broj ljudi koji će prisustvovati vašem velikom danu i proslaviti ovaj značajan životni korak sa vama. Mnogima je lista zvanica zapravo i najveći kamen spoticanja i neretko se ona proširuje po principu izvesne pristojnosti i onoga što se od vas očekuje. Imajte na umu da je ovo pre svega vaš dan i listu zvanica pokušajte da ograničite na one čije vam prisustvo zaista znači. S druge strane, ako želite veliku proslavu i uživate u raznolikosti u ovom domenu, onda vam jedini limit može biti budžet. Odredite svoje prioritete, te ukoliko vam finansijske mogućnosti postavljaju određena ograničenja, pokušajte da napravite kompromis u drugim domenima i opredelite se za skromniji meni ili pristupačniji zakup prostora. Pozivnice, s druge strane, ostavite za kasnije ili poručite nešto veći broj od planiranog, budući da ćete se u toku planiranja venčanja možda odlučiti da dodate nekoliko imena na listu.

Prostor i posluženje

Odabir adekvatnog prostora je najveća stavka u toku planiranja venčanja, kako finansijski, tako i kao faktor uspešnosti proslave. Prostor ćete birati pre svega spram broja zvanica, te ćete izbor suziti na one sale i restorane koji se mogu prilagoditi vašim gostima, a zatim bi trebalo da imate u vidu i tok proslave. Ukoliko planirate živu zabavu uz mnogo pesme i plesa, važno je da se raspitate o mogućnostima adaptacije bine i podijuma za igru. Ukoliko imate mogućnosti, odlična ideja je i organizovanje proslave u vašoj kući ili vikendici, što izvesno zahteva i više angažmana u domenu dekorisanja i prilagođavanja potrebama slavlja, ali je finansijski pristupačnije i neretko intimnije i lepše. Od ovoga u velikoj meri zavisi i posluženje. Mnoge sale za proslave, a naročito restorani, imaju već pripremljen izbor menija za ove prilike, te će na vama biti samo da se opredelite za onu kombinaciju jela koja odgovaraju vašem ukusu i eventualnim specifičnim zahtevima. Ukoliko organizujete proslavu u privatnom prostoru, možete se opredeliti za ketering servis koji će vam u velikoj meri olakšati zbrinjavanje ovog dela organizacije. U ovom slučaju je švedski sto najbolji izbor, jer time istovremeno nadoknađujete odsustvo osoblja koje bi posluživalo vaše goste.

Muzika i dekoracija

Pored samih mladenaca i posluženja, muzika je deo proslave koji gosti najviše pamte, budući da od nje zavisi tok slavlja u najvećoj meri. Možete se opredeliti za kombinacije, koje se uglavnom pokazuju kao najuspešnije, te pripremiti listu pesama za početak slavlja, koje će biti diskretnije i služiti za postizanje opuštene atmosfere, da bi se kasnije u slavlje uključio bend, koji bi podstakao veselje u pravom smislu te reči. Sama vrsta muzike pre svega zavisi od vašeg ukusa, ali imajte na umu i muzički ukus vaših zvanica, jer želite da se svi dobro provedu. Dekoracija sama po sebi ne može loše uticati na samu zabavu i nemojte brinuti o utisku koji ćete njome ostaviti, već se potrudite da ona ide u prilog ostvarivanju vaše vizije ovog dana. Mnoge sale za proslave imaju saradnje sa cvećarama, pa možete uzeti u obzir njihovu ponudu, dok sa druge strane malo više angažmana na ovom planu može imati i mnogo bolji efekat, pa nije loše da razmotrite i druge opcije nabavke elemenata dekoracije, kao što je kupovina cveća od malih proizvođača ili domaćinstava i samostalno aranžiranje.

 

Kada je pred vama proslava vašeg venčanja, zapravo je najbolja solucija uzeti stvar u svoje ruke. Na ovaj način ćete biti sigurni da će vaša vizija biti na najbolji način ostvarena, a sam proces organizacije i nabavke može proteći bez stresa ukoliko počnete na vreme sa planiranjem i imate na umu da ste razlog proslave upravo vi, vaš partner i početak novog poglavlja vašeg zajedničkog života. Ukoliko neki od koraka ne bude strogo u okvirima plana, ne brinite, jer je najvažniji element proslave pre svega vaš osmeh i njime možete sve nadomestiti. Srećno!

 

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.