Aktuelnosti

6 pravila za svadbene poklone koje gosti uvek treba da poštuju [Savet broj 4 obavezno poslušajte]

Svaki put kada prihvatite pozivnicu za svadbene proslave, kada potvrdite svoj dolazak i pristanete na to da nekome uveličate njihov poseban svečani dan i čin venčanja, neizbežno se suočavate sa pitanjem šta pokloniti mladencima. Iako tradicionalni venčani bonton ukazuje na to da davanje poklona tehnički nije obavezno, veoma je čudno ukoliko odlučite da na svadbu dođete praznih ruku. Pored toga što su svadbe zabavni i veseli događaji za sve prisutne, venčanja su ujedno i ogromne prekretnice koje zaslužuju da se proslave. Svakako se odlučujete da prisustvujete venčanju kako biste ispoštovali veliki dan mlade i mladoženje odnosno mladenaca, a ne jer vas silom dovlači neka šlep služba mimo vaše volje, zar ne? Dakle, određeno promišljanje i uviđajnost bi trebalo da postoje.

 

Šta kupiti za svadbu, koji poklon odabrati mladencima?

 

Ali šta da im nabavite? I koliko novca treba da potrošite? Srećom, upravo mi znamo ponešto o pravilima bontona vezanih za svadbeni poklon. Da bismo vam pomogli da budete najbolji mogući gost na venčanju, proći ćemo sve ono što treba da znamo o pravilnom bontonu za svadbene poklone, odnosno želimo da vam pomognemo da izaberete najbolji i najoriginalniji poklon za mladence

 

U nastavku možete pročitati šest saveta o bontonu vezanom za darovanje poklona za venčanje koje svi gosti treba da prate. Držeći se ovih proverenih pravila, pronaći ćete savršen poklon za mladence bez bilo kakve slučajne greške.

 

6 pravila bontona poklanjanja za svadbe

 

  1. Koristite registar parova (ukoliko postoji) ili pitajte lepo mladence

 

Ovo pravilo je osnova bontona za darovanje venčanog poklona. Kada je reč o poklonima, većina gostiju će iskoristiti svu pomoć koju mogu da dobiju — i upravo zbog toga bi trebalo da iskoristite prednosti registra venčanja para ukoliko postoji, odnosno da pitate, najčešće mladu, šta bi zapravo voleli. Pretraživanje poklona za venčanje putem interneta može se u početku osećati neodoljivo, posebno ako niste sigurni šta tačno par želi. I dok na našem sajtu možete pronaći niz sjajnih poklona za veridbu, pripremu za svadbu, kao i samo venčanje (pogledajte OVDE), razumemo to da svaki par ima različite potrebe i preferencije, zbog čega preporučujemo da prvo proverite njihove želje ili, ukoliko postoji, navedeni spisak. Njihova kurirana lista želja će uključivati mnoštvo ideja za svadbene poklone u različitim rasponima cena, dajući vam tonu fleksibilnosti kada je u pitanju odabir nečega što će im se svideti.

 

Ako pokušate da kupujete mimo njih ili ih ne poznajete dovoljno dobro, rizikujete da srećnom paru nabavite nešto što već imaju ili nešto što im nije potrebno (ili za šta nemaju prostora). Ne upuštajte se u potencijalni stres prilikom kupovine poklona tako što ćete iskoristiti sve resurse koji su vam dostupni.

 

  1. Doprinesite novčanom fondu mladenaca

Pored registracije za tradicionalne svadbene poklone, neki parovi takođe osnivaju novčane fondove ili fondove za medeni mesec, što vam omogućava da doprinesete nečemu posebnom osim tradicionalnog zapakovanog poklona. Novčani pokloni više nisu tabu kada su venčanja u pitanju. U stvari, većina budućih venčanih će ceniti da ima nešto dodatnog novca pri ruci nakon dana venčanja. Dakle, ako biste radije stavili svoj budžet za svadbene poklone na nešto malo ličnije od uobičajenih poklona iz registra kao što su šerpe i tiganji ili novi set jorgana, razmislite o doniranju novčanih sredstava (koverte) koja će mladencima značiti, s njime mogu sebi nabaviti upravo ono što im treba, iako nisu personalizovani, uvek možete da se potrudite oko čestitke i iskrenih želja.

 

  1. Na njihovoj veb lokaciji za venčanje potražite tragove za poklone

 

U zapadnim zemljama postoji tradicija pokretanja svadbenog veb sajta. Iako kod nas to nije još ustaljena praksa, ovo jeste zaista najbolje mesto za traženje inspiracije za svadbene poklone. Ne samo što je njihov prilagođeni sajt centar za sve relevantne detalje venčanja, kao što su datum, vreme, lokacija, kodeks oblačenja i transportna logistika, već može uključiti i dodatne informacije o njihovom izboru u vezi poklona. Osim toga, neki parovi koriste svoju veb stranicu da podele svoju ljubavnu priču, što vam može pomoći da i samo po sebi da dobijete sjajne ideje za poklone. Ako su napisali da je njihov prvi sastanak bio uz romantičnu večeru u nekom italijanskom restoranu, mogli biste razmisliti o tome da im nabavite nešto sentimentalno, poput paketa proizvođača testenina ili poklon kartice za njihov omiljeni lokalni restoran. Nikada ne znate šta ćete tačno pronaći na veb lokaciji za venčanje para, zbog čega možda čak i sam takav sajt može biti sjajan poklon od vas mladencima unapred, ako se time recimo bavite.

 

  1. Potrošite onoliko koliko možete i ne opterećujte se cenama

 

Kakav je bonton za svadbeni poklon u smislu koliko treba potrošiti? Odgovor na ovo uobičajeno pitanje evoluirao je tokom godina. I, verovali ili ne, ne postoji magični broj koji diktira koliko treba da potrošite na poklon za venčanje. Prema našim podacima, gosti uglavnom troše oko 50-100 eura na svadbeni poklon, iako neki kažu da troše više za bliske prijatelje i članove porodice. Na kraju, ipak, trebalo bi da potrošite ono bez čega možete, odnosno koliko možete da priuštite da date na poklon za venčanje.

 

Sasvim je u redu da potrošite malo manje na nekoga sa kim niste bliski, kao što je kolega ili dalji rođak. Osim toga, ako ste u situaciji da je pred vama burna sezona venčanja puna proslava i svadbi ili ste takođe možda i sami deo neke svadbene proslave, sasvim je u redu da smanjite svoj budžet.

 

  1. Budite deo budžeta za veći grupni poklon

 

Kada je u pitanju bonton za svadbene poklone, grupni pokloni su uvek prihvatljivi. Posebno ukoliko ste deo poslovnog sveta mladenaca i dolazite u korporativnom kontekstu, možete ovu opciju komotno uvrstiti kao idealnu za sve. Na ovaj način možete mladencima da priuštite nešto zaista posebno, vredno i pamtljivo. Put, pretplate, neko iskustvo ili posebnu stvar ili grupu stvari za koje znate da bi voleli da imaju, a teško bi se odlučili na to da je sebi priušte. Par će biti dirnut vašom velikodušnošću, a možda ćete čak moći i da uštedite nešto novca u zavisnosti od toga koliko je vaša grupa velika. Samo budite sigurni da svako ko ubaci novac u fond za poklon potpiše svoje ime na kartici. Ovo pravilo bontona za svadbeni poklon je od suštinskog značaja, jer će samo tako par tačno znati kome da se zahvali za to u svojim čestitkama ukoliko ih bude slao, odnosno da zna od koga je šta, kako bi se negovala i emotivna vrednost svakog poklona i vezanog čina pažnje koji uz njega ide.

 

  1. Pošaljite poklon za mladence u roku od dva meseca od datuma venčanja

 

Tačnost igra veliku ulogu u pravilnom bontonu poklona za venčanje. U idealnom slučaju, poklone treba poslati paru pre ili na sam dan venčanja. Međutim, prema različitim stručnjacima za bonton, gosti bi trebalo da daju sve od sebe da pošalju poklon najkasnije dva meseca nakon datuma venčanja. Iako je ovo preporuka, lep je gest da odmah pošaljete svoj poklon. I dok možete doneti nešto upravo na veliki dan što je kod nas praksa, onlajn registri pojednostavljuju proces kupovine omogućavajući vam da kupujete na mreži i pošaljete poklon na adresu para. Ne samo da je ovo najpogodnija opcija za parove, već pomaže gostima tako što eliminiše dodatne probleme sa transportom. Kada je u pitanju poznavanje odgovarajućeg bontona za svadbene poklone, davanje onoga što možete je ljubazan gest — ali ako to uradite na vreme, vaš poklon je dodatno poseban.

 

Srećan šoping!

Autor teksta: Marija Todorović Aska

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.