Aktuelnosti

Kako smanjiti spisak zvanica

pravljenje-spiska-gostiju

Da li zbog finansijske strane cele priče, restorana koji im se dopada ili zbog toga što su megalomanske svadbe sve manje popularne, mladenci su u situaciji da spisak zvanica skraćuju i za 40-50 zvanica, ponekad i više ako su zaista druželjubivi. 🙂 I onda nastanu beskrajna prekrajanja i sve postane prava agonija. Ako je i sa vama takav slučaj, pokušaćemo da utičemo na vas da razmislite još jednom da li ste doneli ispravne odluke po pitanju koga pozvati, a koga ne.

Napravite spisak gostiju i označite one koji će sigurno biti pozvani, a nekom drugom oznakom one za koje se još uvek dvoumite. To mogu biti poznanici, zatim nevenčani partneri, rodbina koju niste videli i čuli godinama, kolege…

sastavljanje-spiska-gostijuNajbitnija stvar koju morate uraditi na samom početku jeste da odredite princip pozivanja i da ga se dosledno držite do kraja jer ćete samo tako biti fer prema svima i nećete povrediti nečija osećanja. Nije u redu da ne pozovete nekoga samo zato što ga ne volite ili vam se ne dopada, a pritom je ta osoba na primer devojka vašeg dobrog druga. Dakle, ili svi dolaze sa partnerima ili niko.

Izuzetak možete napraviti samo u slučaju kada pozivate kolege sa posla, a još i ne poznajete njihove druge polovine. Iako sa njima provodite osam i više sati dnevno, razmislite koliko ste dobri i bliski. Možete ih pozvati bez partnera i postaviti ih da sede za zasebnim stolom. Dovoljno se poznaju i samim tim imaće zajedničke teme za razgovor.

Celokupna dešavanja na dan venčanja obično traju dugo i zato teško padaju i predstavljaju napor starijim gostima. Muzika im je preglasna, galama im smeta, teško im je da stoje dugo, sve su to razlozi zbog koji treba da se zapitate da li postoji mogućnost da za njih napravite poseban ručak nekoliko dana kasnije. Svakako će im to više prijati, a vama će se spisak smanjiti.

Ukoliko ste se odlučili da vaša svadba bude klasičnija i pri tome imate puno rodbine koju želite da vidite na svadbi, a opet sa druge strane imate i veliki krug prijatelja, rešenje može biti i to da naknadno napravite žurku samo za društvo, a na samu svadbu da pozovete samo zaista najbliže prijatelje.

kartice-sa-imenima-gostijuZatim, razmislite da li želite decu na svadbi. Možda će to nekom zvučati bezveze, ali ipak je to vaša svadba i vi odlučujete. Morate objasniti roditeljima da jednostavno morate da skratite spisak i da nemate drugu opciju. Dečica, posebno devojčice koje žele da vas vide i dodirnu, mogu to učiniti na skupu svatova, a onda ih roditelji mogu prepustiti bakama i dekama.

Karta na koju je rizičnije igrati zato što se nikad ne zna, ali opet svi igraju na nju, je da pozovete nešto veći broj gostiju jer svakako bar 10% ne dođu, sudeći po rečima većine menadžera restorana. Dakle, u samom startu pozovete nešto više zvanica, ali onda insistirate kako na pozivnicama tako i kontaktom desetak dana pred svadbu da vam potvrde dolazak.

Isto tako, sa rodbinom i prijateljima koji žive daleko, možete još na samom početku, dok kujete planove za svadbu, da se čujete i “izvidite” situaciju da li uopšte pomišljaju da prevale toliki put.

gosti-na-svadbiNadamo se da smo vam pomogli da dođete do konačnog broja gostiju. Jednom kad ste završili sa sa tim, možete preći na sledeći članak. 🙂 Savetovali smo vas o čemu da vodite računa kada pravite Raspored sedenja na svadbi, a pošto smo iz proverenih izvora saznali da mnogim mladencima raspored zadaje velike muke, sa vama smo podelili i “Alat” za izradu rasporeda sedenja na svadbi.

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.