Aktuelnosti

Prvi i najvažniji korak u organizaciji vašeg venčanja

mladenci

Vereni ste? Čestitam!

Uživate li u toj činjenici? Ako je odgovor – da, to je tačan odgovor! =)

Zaista je važno biti svestan te divne situacije u kojoj se nalazite. A, kako bi vam period uživanja što duže trajao, pomoći ću vam ovim savetom koji će dalje olakšati čitav proces pripreme i organizacije venčanja koja je sada pred vama.

Odredite prioritete

Najverovatnije ni nemaš predstavu koliko stavki će biti za razmišljanje, organizaciju, odlučivanje, možda čak i raspravu… A neko će i pomisliti: “Ne vidim čemu drama, sestra od Sanjine komšinice kaže da je kod njih sve proteklo savršeno i bez tenzije…” Naravno da postoje parovi koji su sve pripreme završili sa minimumom stresa, ali veruj mi da su oni sigurno znali svoje prioritete. Možda nisu razmišljali o tome na ovaj način, ali su svakako imali na umu svoje najvažnije segmente na početku i tokom priprema.

Verujem da se slažeš sa mnom da je jeko bitno da mladenci prođu period organizacije sa što manje stresa i da zapravo treba da uživaju u čitavom procesu, pogotovo na sam dan svog venčanja! Želim vam svima da to tako doživite!

Dakle – PRIORITETI!

Prvi od saveta koji moji mladenci dobijaju je da odrede glavni prioritet. Ono što je vama dvoma od najveće važnosti. Na vašem venčanju.

Zašto je to tako važno?

U toku pripreme i organizacije ovakve proslave, pa čak i kada je manji broj gostiju, ima nebrojeno mnogo detalja o kojima morate donositi odluku. I stalno se iznova i iznova pojavljuju novi.
A ako ste dosta vremena provodili gledajući razne inspiracijske slike (dobro, ne oboje, mlada uglavnom =), mozak je preopterećen različitim željama.

Jao, pa vidi ovo kako je slatko, baš bih volela da ubacimo. A ovooooo?! Ovo je predivno – must have!!! Hm, kako bismo mogli i to uklopiti u budžet? E, a šta misliš da pridodamo i ovo, a?

Prepoznaješ li se? =)
Još ako je uz to prisutna i određena doza stresa oko drugih stvari (a najčešće jeste), gorepomenuta situacija se pogoršava.

E zato… Vas dvoje lepo sednete na samom početku, pre bilo kakvog planiranja, i napravite vaš dogovor. Šta je ono što je vama najbitnije? Vaš prioritet!

Ono što je vama najvažnije, za to ćete izdvojiti najveći deo budžeta i potrošiti najviše energije. Može ih biti više, recimo 2 ako su vam glavni prioriteti različiti. Razume se da ako je devojci prioritet venčanica (neka sa kojom je oduševljena i samo nju želi, to joj je najvažnije od svih detalja venčanja), ne verujem da će to biti mladoženjin prioritet (možda da usreći nju prihvatanjem haljine kao glavnog prioriteta, ali konkretno haljina – teško). Ali svakako, ono što je najbitnije jeste da ste se zajedno dogovorili šta će vam sve biti prioritet. Zajedno. Uzevši u obzir želje i težnje onog drugog.

Evo i pojašnjenja kako će taj dogovor pomoći:

Naspram prioriteta ćete lakše donositi druge odluke. Znaćete koliko od budžeta je ostalo za stvari koje su sledeće po važnosti, i na kraju verovatno lakše odbaciti one najmanje važne. Jer, ako će odbijanje npr. najskupljih salveta, doprineti tome da imaš baš onakav bidermajer kakav želiš i koji će krasiti slike kao uspomene, onda ćeš lakše doneti tu odluku, je l’ tako?

Kada imate prioritete i držite se tog plana, sve nakon toga će ići lakše.

mladenci

Još nešto treba da odredite kao glavno – ono što nikako ne želite na svom venčanju!

Mnogim mladencima roditelji utiču na izbore, na ovaj ili onaj način. Kada ste zajedno odredili i ovaj deo, lakše ćete im objasniti šta je to na šta uopšte ne pristajete. Da ne vredi da vrše pritisak, jer se za vaš poseban i radostan dan ipak trebaju poštovati vaši prioriteti.
Da se razumemo, ne ohrabrujem da razočarate roditelje za neke delove koji vama dvoma nisu od velike važnosti, jer i njima je to izuzetno bitan dan. Možda i najbitniji, pored vašeg rođenja. Imajte to u vidu. =)

Jako se radujem da zasebno obradim temu o roditeljima, ako je nekome potrebno.
Moja najvažnija uloga je da mladenci budu srećni i da dožive što manje uznemirujućeg stresa.

Piši mi vaše situacije sa roditeljima ili izvorima stresa koji ne dolaze od najbližih i sa najboljim namerama, rado ću spremiti i savete shodno tim pričama.

Takođe, piši i da li i kako su pomogli ovi saveti.
Čekam te!

Marija Jevtić
info@floriama.rs
instagram.com/floriama.rs/
Floriama.rs

 

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.