Aktuelnosti

Organizacija venčanja od A do Š (uraditi 12-6 meseci ranije)

organizacija-vencanja

Ukoliko vam treba konkretna pomoć oko bilo kod segmenta u organizaciji venčanja, kontaktirajte >>>>>> Prvo klikni pa reci DA!

***

“Verili smo se!!!”   “I? Kad je svadba?”

Ovakav dijalog je šablon.  Ali odgovori su druga priča…

verenicki prstenAko u vašem slučaju odgovor zavisi jedino od vremena u kome se realno može organizovati svadba, nekoliko (dobro, ne baš samo nekoliko) stvari treba da znate.

Ukoliko ste od onih koji lako prave kompromise, svadbu možete zakazati za dva, a možda čak već i za mesec dana, zavisno od slobodnih termina matičara. Sve ostalo ćete lako obaviti jer je ponuda ogromna, vaše je samo da izaberete od ponuđenog i u ovom slučaju, slobodnog. Iako se neki restorani zakazuju i po više od šest meseci ranije, uvek će ostati neki slobodan, a tako je i sa svim ostalim što vam je potrebno.

Ali ako ste od onih koji ne odstupaju od svoje zamisli, stvari se drastično menjaju…

Krenućemo redom. Nakon što ste izgovorili preliminarno DA (ili se jednostavno dogovorili da ćete se venčati) ne gine vam da priču o tome kako je protekao taj događaj (ali do detalja, sa obaveznim da li je kleknuo) ispričate toliko puta koliko imate prijatelja, dragih rođaka, kolega sa posla, ali roditelji su prvi u tom redu. Tokom prvih dana vereničkog staža ćete se, dakle dosta družiti i slaviti pa se trudite da iskoristite to ushićenje koliko god možete i uživajte. U taj program ulazi i porodični ručak/večera koji prema tradiciji organizuju mladini roditelji, pri čemu se budući prijatelji upoznaju (ako nisu prethodno) i svi zajedno dogovarate prve odrednice vaše svadbe kao što su (okvirno) datum, broj zvanica i budžet. Takođe ćete se dogovoriti i oko toga da li ćete se odlučiti za organizaciju posredstvom agencije za organizaciju, a u suprotnom ćete (okvirno) podeliti zaduženja. (Npr. mladoženjini će se pozabaviti odabirom restorana jer imaju poznanstvo i raspitati se za bend, mladini preuzimaju crkveno venčanje, dekoraciju, pozivnice, za ostalo će se još videti…)

Kumovi… Obavestite ih. Ako ste u mogućnosti, isplanirajte neki poseban momenat kada ćete im saopštiti odluku o stupanju u brak, proslavite, koristite trenutke! Ovi se uglavnom ne ponavljaju.

Ako se još uvek niste odlučili u kom stilu (tradicionalna, tematska, na otvorenom, žurka…) želite da bude vaša svadba, sada ćete već morati. Inspiraciju potražite u kreativnom salonu i među gomilom fotki. Od ove odluke zavise sledeći koraci. Ne po tome kojim redom nego po tome na koja vrata ćete zakucati.

tematsko vencanje

Inspiracija za tortu – film Čarlijeva fabrika čokolade, dekoraciju gore – rok muzika, dole – vintidž stil

Put kojim ćete doći do tačnog datuma zavisi od nekoliko stavki koje bi trebale istovremeno da se odrađuju. Naime, ako imate želju za nekim određenim restoranom, prvo ćete se oko datuma dogovoriti sa predstavnikom restorana (uzmite u obzir nekoliko slobodnih u željenom periodu). Zatim vidite kako sa terminima stoje matičar i crkva u kojoj (ako) želite da se venčate. Ako želite izlazak matičara, raspitajte se za termine. (Na primer u Novom Sadu su termini za izlazak matičara od 17h).

izlazak maticara

Izlazak matičara moze veoma da ulepša venčanje

Muzika takođe može diktirati ovaj redosled. Neki bendovi su rezervisani i po više od 6 meseci unapred, s toga, ako imate želju za nekim od takvih (popularnih), kontaktirajte prvo njih. 6 meseci ranije je optimalno vreme za odrađivanje ovog dela posla ako ciljate proleće, leto i jesen. Ako ciljate zimu, verovatno će slobodni termini biti dostupniji. Ako želite svadbu pored vode, ne zaboravite na visok vodostaj u junu. Upitnike koji će vam biti od koristi prilikom dogovora sa predstavnikom restorana, benda i fotografom preuzmite iz Rokovnika. Tu ćete naći i verziju ovog teksta u vidu teza odnosno “uraditi liste” za štampanje i još neke korisne stvari. Fotografi takođe mogu biti rezervisani dosta vremena ranije pa je bolje da i ovu stavku uradite u ovoj turi i onda možete biti mirni neko vreme.

fotograf

Ako imate preporuku za nekog određenog fotografa i snimatelja blago vama, odabir je krajnje delikatan posao. U slučaju da nemate, ne bih vam bila u koži jer su fotografije i video snimak sa venčanja nešto čime ljudi jako često na kraju ne budu zadovoljni. A oni ostaju zauvek. Kakva je bila hrana, da li je venčanica spadala, da li je bilo manjka torti i slične stvari se zaborave lako ali fotografije i snimak ostaju… Važnost pravog odabira muzike zaista verujem da ne treba da napominjem.

E sad, ovo su stavke koje je jako važno odraditi na vreme i to je da ne kažem već pola posla. Ali, verujem da su devojke nestrpljive da odaberu venčanicu pa ću i taj proces ovde da pridružim. Uostalom u nekim ekskluzivnijim salonima se može dogoditi da je vaša venčanica iz snova već zauzeta, a da pri tome postoji samo jedan komad. Ne dozvolite da se to desi. Opširnije o ovoj temi ćemo pisati posebno jer je venčanica, kako volim da kažem, najvažnije sporedna stvar na svadbi. Naravno, po mom sistemu rangiranja.

Apelujem na devojke da potragu za venčanicom pretvore u zabavu, druženje i uživanje. Nema potrebe za nervozom i nezadovoljstvom ako ste počeli na vreme. Povedite kumu, drugaricu, sestru, druga (ako imate nekog koji “razume” :D), mamu, tetku… Dogovarajte se prema slobodnom vremenu pa povežite to sa nekom kaficom, izlaskom… Slikajte se, uživajte!!! Radnice u salonima venčanica su pretežno ljubazne i raspoložene, a neki saloni nude i popriličan komfor, tako da – budite opuštene i pozitivne. Ne mogu da ne pomenem devojke iz salona Pepeljuga venčanice, Novi Sad, koje su imale živaca čak i za mene. 😀 I još nešto, nemojte se ustezati da izvoljevate, pa kad ćete ako ne sad. Morate biti zadovoljne. Prosto morate.

vencaniceŠto se tiče šivenja venčanice, cenila bih ako bi u komentaru neko napisao neku preporuku, savet. Ako neko želi o ovoj temi opširnije da posavetuje buduće mlade, može to učiniti i putem mejla, ili tako što će kliknuti kumu, a mi ćemo to objaviti.

Svi oni koji žele, mogu svoje venčanje najaviti Na sva zvona! Kuma će biti posrednik i u ovom slučaju. 🙂

Kompletan Plan pripreme venčanja spreman za štampanje vas čeka u Rokovniku. Ili jednostavno prepustite kreativnom timu za organizaciju venčanja >>>>>> Prvo klikni pa reci DA! da za vas naprave jedinstveno venčanje.

>>>Kada dođe vreme, pročitajte: Organizacija venčanja od A do Š (uraditi 6-3 meseca ranije)<<<

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.