Aktuelnosti

Saveti za savršene konobare za venčanja

konobar

Bilo da ste već ostvareni u ugostiteljskom poslu ili da tražite nov način za zaradu, sigurno ste razmišljali o tome da se usavršite u poslu konobara za venčanja. Ovaj vid posla vrlo je inspirativan, zanimljiv i uzbudljiv, a uvek će doneti nešto novo i neočekivano u vaš život. Konobari koji rade na venčanjima moraju da budu spretni, okretni, iskusni i vrlo pažljivi, što znači da će mnogima koji hrle ka ovom poslu biti potrebno nešto vremena i strpljenja ne bi li usavršili svoje sposobnosti i znanja. Ako i vi želite da postanete konobar koji se bavi isključivo venčanjima, evo nekoliko saveta, ideja i sugestija koje bi mogle da vam pomognu da dostignete svoj maksimum u ovoj sferi.

Naučite gde ko sedi

Dobri konobari na venčanjima moraju da urade mnogo stvari tokom tog naročitog i izuzetnog dana, ali dve stvari su ključne: da uvek budu na usluzi gostima, ali da ne budu nametljivi. Drugim rečima, konobari uvek moraju da prate sve prisutne, da primete kada bi nešto moglo da im zatreba, i da im se nađu na usluzi i pre no što sami posetioci venčanja zatraže njihovo prisustvo. Dakle, morate da znate kome šta treba, ali i, još važnije, gde se ko nalazi da biste znali kada će nekome zatrebati vaše usluge.

Prvi korak u ovom procesu jeste da naučite gde ko od zvanica sedi. Raspored sedenja na venčanju izuzetno je kompleksna i važna stvar koja, sa jedne strane, na izvestan način predstavlja odnose koji vladaju u porodicama mlade i mladoženje, ali i stvar koja bi, na drugi, mogla da utiče na buduće odnose koji će se tek oformiti tokom i nakon venčanja. Zbog toga konobari moraju da znaju gde su mladenci, kumovi, roditelji, porodica i prijatelji, i da prate situaciju u prostoriji budnim okom.

Steknite dovoljno prakse

Ukoliko ste već radili u ugostiteljstvu ili trenutno radite u ovoj grani industrije, onda ste već svesni činjenice da ne možete tek tako doći u lokal i tražiti posao konobara na venčanjima. Potrebno je veliko iskustvo da biste mogli da budete uspešni u ovom poslu, i stoga nije loša ideja da prvo steknete potrebno iskustvo, pa tek onda da se namećete za dobro plaćene i tražene poslove.

Ovaj proces, naravno, neće biti ni lak ni jednostavan, ali ako budete imali dugoročan plan koji ćete pratiti, svakako ćete moći da steknete iskustvo koje tražite. Birajte poslove kojima ćete se posvetiti i budite sigurni da će svako novo venčanje biti od koristi za vašu budućnost. Ako tražite unosan posao konobara, Beograd je, recimo, mesto gde biste to mogli da uradite na najbolji način jer je ponuda velika i moći ćete da pronađete zaposlenje koje će vam najviše odgovarati.

Zapamtite ponudu hrane 

Da biste bili dobar konobar na venčanjima, morate da uradite još nešto sem da donosite hranu: da znate šta je u ponudi i da opišete gostima venčanja u čemu mogu da uživaju. S vremena na vreme, neko će vas pitati šta preporučujete i šta bi moglo da odgovara ljudima sa određenim dijetetskim zahtevima – vegetarijancima, veganima, ljudima koji su na dijeti, itd. – i stoga je važno da znate šta je dostupno.

Dakle, pre no što gosti počnu da pristižu, moraćete da proučite ponudu i da je zapamtite. Ovo je lako ukoliko se mladenci odluče za kvalitetan ketering, a kada to nije slučaj, onda ćete morati da nabrajate šta se sve nudi i da zapamtite odabir svakog gosta. To sve zvuči izuzetno teško u prvi mah, ali kada se jednom naviknete na taj sistem, vrlo brzo ćete savladati ovu tehniku.

Naučite kako da preporučite vino

Uz dobru hranu ide i dobro piće, i zato je takođe važno da umete da preporučite i kvalitetno vino koje će na adekvatan način da dopuni uživanje u hrani. Ovo bi, naravno, moglo da se ispostavi kao malo teži posao, naročito za neiskusne konobare, jer ne samo da morate da zapamtite kakva sve vina imate u ponudi, već i da znate koje vino ide sa kojom hranom.

Najbolji način da steknete iskustvo u ovom domenu jeste da počnete da učite sve te stvari što pre. Istražite sva vina koja su dostupna u vašoj blizini, razgovarajte sa starijim ili iskusnijim konobarima, i pokušajte da naučite koje su neke od najčešćih kombinacija. Ako se posvetite ovom aspektu konobarskog posla, vrlo brzo ćete početi da primećujete rezultate, a gosti će sve više i više verovati vašim preporukama.

 

Nije lako biti konobar na venčanjima, ali je to vrlo dobar i prijatan posao. Dakle, počnite da se usavršavate što pre, radite na ostvarenju svog sna, i nemojte stajati dok ne steknete poziciju koju priželjkujete!

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.