Aktuelnosti

Svađati se ili ne?

Najviše parova veruju da ako se skoro uopšte ne svađaju, onda ni nema problema u njihovom odnosu. Ali, kada se partneri ne bave nekim pitanjima direktno, oni na kraju izbegavaju probleme, a samim tim i jedni druge. Najlakše je okrenuti se našim monitorima ili televizorima, pretrpati se poslom, baktati se decom, pa čak i spavati sa decom, ili izmišljati odlične razloga zašto više ne upražnjavamo seks sa partnerom.

Pisac, bračni savetnik i Episkopalni sveštenik Dejvid Kod u svojoj novoj knjizi “Da biste podigli srećnu decu, stavite vaš brak na prvo mesto” smatra da je poželjno i da parovi treba da se svađaju. U 14 godina njegovog braka, on kaže da je naučio par stvari o mitu braka bez svađa. Da, dobro ste pročitali. To je mit. I parovi koji misle da će imati takav održiv brak su u stvari u zabludi.

Činjenica je da svađa predstavlja vid strasti. To pokazuje da još uvek svog partnera doživljavamo dovoljno interesantnim i da nam je stalo, da bi se uhvatili u klinč sa njim. Ona takođe pokazuje zdravo poštovanje prema sebi. Svaka osoba ima i treba da zadrži svoj stav. Šta više, zdrava rasprava (što znači bez psovanja, udaranja ili pretnji) je normalan oblik komunikacije. Parovi koji kažu da se nikada ne svađaju su često isti oni koji su slepi i ne primećuju kada ih njihov supružnik vara ili kada je jedno od njih dvoje ili oboje nesrećno. Svađe mogu biti teške i frustrirajuće, ali to je deo braka. Brak ne treba da bude lak i ako jeste, onda verovatno radite nešto pogrešno, mišljenje je Dejvida Koda.

Da razjasnimo, postoji velika razlika između dobrih i loših načina svađanja. Dobra svađa se rešava brzo i kompromisom. To znači da obe strane iznesu svoje pritužbe, a jezik poštovanja se koristi u svakom trenutku. Takve svađe mogu da budu vatrene ili emotivno nabijene, ali nikada ne uključuje udaranje ili pretnje. U lošim svađama nema rešenja, ostavlja obe strane sa povređenim osećanjima i veoma često uključuje vikanje, bacanje stvari i napuštanje prostorije. Loše svađe su jednostavno loše za brak i vezu, ali je dobra svađa baš nešto suprotno. Parovi koji se svađaju imaju srećniji brak od onih koji kažu da “nikad ne upadaju u žučne rasprave.” Ne verujete? Pogledajte samo parove koje znate da su se razveli. Da li je njihov brak prošao kako ste ga ocenili i očekivali? Ili su oni ti koji su izgledali tako srećno i stabilno? Da li su to parovi koje nikada niste čuli da se svađaju?

Preporučujemo >>> Sitnice koje čine brak srećnijimPravila koja morate da prekršiteZapovesti supružnika.

izvor: smedia

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.