Aktuelnosti

Osam najbizarnijih svadbenih običaja

Protivnik ste ovdašnjih svadbenih običaja? Smatrate da su neki od njih besmisleni, ponižavajući, neprikladni? E pa, imamo puno sreće. Em su naši običaji krajnje “pitomi” em ne moramo ni da ih ispoštujemo ako baš nećemo.

Severni Borneo – trodnevna zabrana toaleta:

Medeni mesec bi trebalo da bude uživanje u strasti, ali teško da je to moguće za pripadnike Tidong zajednice u Severnom Borneu. Parovi tri dana i tri noći posle venčanja ne smeju da koriste toalet. Da bi se osigurali da mladenci ne krše pravilo članovi porodice na smenu čuvaju WC! Ovaj najblaže rečeno čudan običaj preduzima se kao zaštitna mera, da bi par živeo dugo, srećno i sa puno dece.

Ukrajina – spaljivanje provodadžike:

Na tradicionalnim ukrajinskim venčanjima postoji jedan neobičan i moglo bi se reći pesimistički običaj. Već očekujući mogućnost razvoda u budućnosti, iako su se tek venčali, na samoj ceremoniji mladenci spaljuju lutkicu koja predstavlja provodadžiku, osobu koja ih je spojila.

Škotska – ocrnjivanje neveste:

U Škotskoj devojačko veče i nije neko uživanje. Noć pre venčanja drugarice mladu potapaju u kiselo mleko, uginulu ribu, katran i perje, a zatim je vode na piće. Suština ove vekovne tradicije, pod nazivom „ocrnjivanje neveste“, je da pripremi mladu za bilo kakvo poniženje ili probleme sa kojima će se sresti u braku.

Ostrvo Markiz – ljudski tepih za mladence:

Na ostrvu Markiz u Tahitiju mladenci hodaju preko članova porodice i gostiju. Istina je, svi svatovi legnu na zemlju stvarajući „ljudski tepih“ preko kojeg prelaze mladenci. Ne zna se značenje ovog čudnog običaja.

Južnoafrička Republika – vređanje:

Ovo je ritual koji bi i kod nas mnogi rado usvojili. Naime, za vreme venčanja mladina i mladoženjina porodica razmenjuju uvrede, a svaki sledeći krug je sve žustriji.

Kina- uplakana mlada:

Da li ste tip osobe koja uvek plače na svadbama? Pa, u Kini svaka žena je taj tip, jer prema tradiciji, mlada mora da plače svakog dana mesec dana pre venčanja, u čudnom običaju bi trebalo da joj se pridruže svi ženski članovi porodice. Na dan venčanja uz suze nevesta mora da otpeva pesmu kojom oplakuje brak.

Indija – venčanje sa životinjama:

Ovako nešto sigurno niste čuli! Prema jednom indijskom verovanju djevojčica rođena sa zubom koji je već probio desni mora da se venča sa životinjom (obično pas ili koza) inače će biti prokleta.

Mauritanija – nasilno hranjenje neveste:

Da bi pokazao svoju moć i status muškarac iz Mauritanije mora da oženi debelu devojku. U ritualu koji se naziva Leblouh, devojke stare od pet do 15 godina se šalju na „farme masti“ i na silu hrane hiljadama kalorija kako bi se brzo ugojile. Kada bi odbile hranu devojke bi često bile i pretučene.

izvor: smedia

 

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.