Aktuelnosti

Bonton na svadbi

Kao i u drugim situacijama i protokol na današnjim svadbama je manje formalan nego ranije, zbog drugačijeg načina i tempa života.

Ako to ranije nisu učinili, roditelji mladenaca bi trebalo da se upoznaju bar mesec dana ranije. Obe strane bi trebalo da se dogovore o načinu organizovanja proslave venčanja, mestu održavanja i zajedničkom podmirivanju troškova. Naravno, u svemu tome veoma je važno i mišljenje mladenaca. Porodice treba zajednički da se dogovore i oko spiska zvanica.

Pozivnice za venčanje bi trebalo poslati najmanje dve nedelje, do mesec dana ranije, sa molbom za odgovor.

Ako je venčanje u najužem porodičnom krugu (na šta se danas zbog materijalnih prilika odlučuje sve više mladenaca), poznanicima i prijateljima se samo šalje obaveštenje o venčanju, a oni treba da uzvrate čestitikom. Oni će kasnije posetiti mladence i čestitati im uz poklon.

Zvanice koje dolaze na svadbu takođe treba da se dogovore oko kupovine poklona, da ne bi došlo do dupliranja.

Nekada se desi da bi mladencima više odgovaralo da dobiju novac nego poklone i može se desiti da se u takvoj situaciji upitaju koji bi bio učtiv način da to zvanicama stave do znanja. Ovo, zapravo, i nije problem oko koga bi trebalo mnogo lupati glavu jer danas većina ljudi i inače radije daju novac nego konkretne poklone. Pored toga, ukoliko zovete ljude koji vas iole znaju, onda su vam verovatno već bili u kući i znaju otprilike šta imate, znaju kakva vam je situacija, pa će i sami smatrati da je praktičnije da vam daju novac (ili će vas na kraju krajeva sami pitati, a onda im slobodno recite šta želite).

Ipak, za svaki slučaj, postoji li neki način da diskretno naznačite šta biste više voleli? Ne. Ne postoji. Običaj je da se na venčanje donese neki dar za mladence, bilo u vidu novca, bilo nešto konkretno – običaj, ali ne i obaveza. Pretpostavka je da zovete goste zato da sa vama podele radost zbog veoma srećnog događaja u vašem životu, a ne zato da bi vam oni nešto doneli.

U suprotnosti sa bontonom je da se među zvanicama pojavi ženska osoba u beloj haljini.

Pogledajte ostale tekstove iz rubrike Svadbeni običaji.

Izvori: navidiku.rs i zivot.krstarica.com

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.