Aktuelnosti

Duh Indije na beogradskim venčanjima

indisjki-ples

Proslava venčanja je dan koji mladenci kreiraju za sebe. Najlepše je kad se sve, od muzike do torte, uredi po njihovom izboru i ukusu. A kada su mladenci iz različitih tradicija i sredina, njihov spoj je uvek unikatan i nezaboravan.
Indija je zemlja neverovatnih kontrasta, duge istorije i bogate kulture. Svaki region poštuje svoje običaje i muziku, koji su daleko raznovrsniji samim tim što je to druga najmnogoljudnija zemlja na svetu. U Srbiji ne živi puno indijskih državljana, no i oni koji su izabrali da se presele ovde i dalje vole da sačuvaju barem deo svoje tradicije. I tako, kada je mlada iz Srbije a mladoženja sa drugog kontinenta, neophodno je da da se unese i duh Indije u slavlje.
Zanimljiv je podatak da postoji preko 100 različitih plesova u Indiji. Kao plesač, mogu reći da sam izuzetne sreće što sam do sada uspela da upoznam i izučavam oko njih 20. Ali za svadbe, bilo u Indiji ili kod nas, nema dileme koji ples je najprigodniji – Bolivud. Filmska industrija sa sedištem u Bombaju je najveći holivudski rival, a bolivudski filmovi su prepoznatljivi po neizostavnim plesnim numerama.
I baš te bolivudske melodije su uspele da ulepšaju 3 sasvim različite svadbe u Beogradu i iznenade i razvesele sve prisutne.

Bolivud u emisiji „48 sati svadba“

Prva je bila u okviru emisije „48 sati svadba“. Mlada je želela da obraduje svog budućeg supruga i zapleše bolivud na svadbi. Znala je da će njegovoj familiji to dosta da znači, budući da su romskog porekla no i dalje čuvaju tradicije koje su njihovi preci doneli još iz Indije. Za emisiju smo snimile kratak prilog o „mudrama“, pokretima ruku koji imaju značenje i prate tekst pesme. No, nakon što su kamere prestale da snimaju, dugo smo pričale o običajima koji su zajednički za sva indijska venčanja, od kojih je najpoznatije oslikavanje kanom. Naučila sam je kako da oblači sari, koji nakit da stavi, pa čak i koje boje imaju koje značenje. Nisam mogla lično da prisustvujem svadbi, no oduševila sam se kada je konačno emisija emitovana. Svatovi su prepoznali već prve taktove pesme koju je spremila i istog trena zaplesali sa njom.
indijski-ples

bolivud-ples

Indijski ples u Metropolu

Druga je bila elegantna ceremonija u hotelu „Metropol“. Mladenci su se upoznali u inostranstvu, odlučili da u njenom gradu organizuju venčanje i pozovu njegovu porodicu iz Indije. Iako često mladenci izaberu da se stolovi podele na njenu i njegovu stranu prostorije, ovde se dodatno primećivala razlika ne samo u odeći, već i u jelima koja su im poslužena. Pre nego što smo moje plesačice i ja ušle u prostoriju, čule su se neutralne, evergrin melodije. Ali čim su pustili prvi bolivudski hit i mi ušetale u tradicionalnim kostimima, atmosfera se skroz promenila. Mladoženjina strana je toliko bila srećna što je deo običaja prenet na ovaj sasvim suprotni kraj planete, da su odmah zapevali, a najmlađi ustali i stidljivo zaigrali. Očekivano, mladina porodica je u početku bila veoma tiha. I razumljivo, posmatrali su ples koji verovatno nikad do tada nisu videli. Ali euforija sa jedne strane sale je brzo prešla i na drugu, te su nakon nekoliko minuta mnogi bili na nogama. Nije ni potrebno naglasiti da su mladenci među prvima prišli i zaplesali sa nama.
metropol-indijski-ples

Moja svadba, moj ples

A prema trećoj ne mogu da ne budem pristrasna. Eto, iskreno, to mi je najlepša svadba u životu. A zašto, pitate se? Pa, u pitanju je moja svadba! Suprug i ja smo sami organizovali naš dan, pažljivo planirajući svaki detalj. Muzički izbor je bio spoj pesama koje oboje volimo, te je bilo neizbežno da se potkrade i nekoliko pesama iz Indije, budući da je ples bitan deo mog života. A šta je muzika bez plesa? Zato sam pozvala svoje plesačice kao iznenađenje. Doduše, kako smo okupili samo najuže članove porodice i prijatelje, svi su i znali da će taj duh Indije nekako da se provuče. I nakon svih pop i rok melodija, čak su i članovi benda, umesto da iskoriste pauzu za odmor, zaplesali sa nama.
indisjki-ples
torta-svadba-ples
Zato, samo hrabro dozovite duh egzotike i dalekih zemalja da oboji vašu proslavu. Spajajte tradicije, preplićite ih i skrajajte, dok ne prikažu sve ono što vas dvoje smatrate vrednim. Jer ako i melodije Indije mogu da se čuju iz beogradskih restorana, ko zna šta sve može da vaš dan učini jedinstvenim?

Tekst napisala
Marina Stevanović

www.indijskiples.com

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.