Aktuelnosti

Predbračna psihoterapija

predbračna psihoterapija

Svaki veliki događaji često nosi i određenu dozu stresa. To se ne odnosi samo na neprijatne događaje, već i na one prijatne kao što je jedan od najradosnijih – venčanje. Pored želje da sve organizujemo na najbolji način i da to bude dan za pamćenje, dešava se da mnoge važne teme ostanu po strani. Ukoliko nakon venčanja započinjemo i zajednički život, to predstavlja veliku promenu u životu oba partnera. Sklapanje braka i zajednički život otvara mnoga pitanja o kojima je važno da se otvoreno razgovara, kako bi se izbeglo nezadovoljstvo usled neispunjenih očekivanja. 

Psihoterapija može biti od velike pomoći u pripremi za zajednički život. Ova vrsta pomoći omogućava parovima da razgovaraju o svojim očekivanjima, vrednostima, strahovima i izazovima sa kojima se mogu suočiti nakon venčanja. Cilj je da se pomogne paru da identifikuje svoje individualne probleme, ali se fokus stavlja i na poboljšanje komunikacije među njima. Pomoć paru da identifikuje svoje individualne probleme može pružiti psihoterapeut, u Novom Sadu postoje brojna savetovališta i stručna lica gde pojedinačno ili zajedno mogu raditi na unapređenju kvaliteta svog odnosa.

Ovo su dve najčešće tema sa kojima se suočavaju parovi pred sklapanje braka:

Otvorena komunikacija i zajedničko planiranje

Psihoterapuet je tu da pomogne parovima da razgovaraju o svojim ciljevima i željama te da se usklade oko toga kako žele da izgleda njihov zajednički život. Ovaj razgovor otvara mnoge važne teme, uključuje razgovore o deci, karijeri, hobijima i drugim aktvnostima. 

Pored toga važno je da par osvesti ukoliko ima nerešenih pitanja iz prošlosti, neslaganja oko verskih uverenja ili neusklađenosti u seksualnim željama. Cilj terapije je da se par suoči sa ovim potencijalnim problemima i da se pripremi za rešavanje konflikata u budućnosti. 

Dobra komunikacija je ključna, a to podrazumeva da partneri razgovaraju, aktivno slušaju i zaista čuju jedno drugo. Osvestiti svoja osećanja i potrebe i izraziti ih na asertivan način je nešto što može da se uči. Asertivnom komunikacijom moguće je i uputiti kritiku i izraziti nezadovoljstvo bez da se druga strana oseća napadnuto ili ugroženo. 

Finansijska stabilnost

Finansije mogu biti izvor mnogih problema u braku i nekada je potrebno smisliti plan i strategiju za zajedničko upravljanje novcem. Ovo obično uključuje uspostavljanje budžeta, naročito ako partneri imaju različite afinitete i navike u vezi trošenja novca. Takođe važna tema je i definisanje zajedničkih dugoročnih ciljeva u vezi ulaganja novca koje zahteva međusobno slaganje i zajedničko planiranje. Psihoterapeut može pomoći parovima da osveste svoja uverenja o novcu, koja mnogo utiču na način kako upravljamo njime. Ukoliko uverenja nisu u skladu sa željama i realnim potrebama potrebno je prvo krenuti menjati ta uverenja, obrazce razmišljanja i ponašanja. Svesnost o svojim potrebama i uvažavanje partnerovih vodi ka dobroj komunikaciji i uspešnom upravljanju finansijama. 

Ljubav i poštovanje su najvažniji temelj koji treba da pokreće svaku zajedničku akciju. Predbračna psihoterapija može pomoći parovima da bolje razumeju jedno drugo, uspostave zdrave obrazce ponašanja i nauče kako da se nose sa izazovima koji se mogu pojaviti u budućnosti. Sve to zajedno čini  temelj za dug i srećan brak.  

 

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.