Aktuelnosti

Zašto je potrebno da budete verni i pre stupanja u brak

brak

Opšte je prihvaćeno mišljenje da se treba iživeti pre braka, kako bi se stupanjem u bračnu zajednicu u stvari uplivalo u mirnije vode. Međutim, to je samo delimično tačno, a evo i zašto.

Predbračnim iskustvom do sklada u porodici

Naš narod često kaže “sve u svoje vreme”. I to je zaista tako kada je reč o ljubavnim vezama i provodima. Međutim, mnogi mladi misle da je u ljubavi sve dozvoljeno i da je u mladosti poželjna stvar često menjati partnere i biti pomalo otkačen. Opet, i to je delimično tačno, jer je činjenica da se pravo iskustvo ne stvara menjanjem partnera, već istrajavanjem u vezi i u svemu što ta veza nosi sa sobom. Tačno je i to da ne možete steći jedno potpuno iskustvo samo sa jednim partnerom. Potrebno je da ih promenite nekoliko, ali da iz svih tih veza ponesete ono što bi se moglo nazvati “školom ljubavi”.

Druga, a veoma bitna stvar jeste da treba da koristite priliku i eventualnu želju partnera da istražujete svoju seksualnost i da radite sve ono što želite, naravno pod uslovom da i vaš partner to želi. Tako upoznajete sebe, ali i svog partnera. A videćete i sami da jednom kada upoznate potrebe sebe i svog partnera, igru dižete na jedan potpuno drugačiji nivo. Uzmite u obzir i to da postoje slobodni, ali i zatvoreni, tj. konzervativni partneri. Bitno je samo da se uskladite, a ako to nije moguće uvek možete da promenite partnera. Na kraju krajeva, nije kraj sveta, niti je poslednji put da dođe do zaljubljivanja. Ispoštujte i sebe i svog partnera. Svaki čovek, bez obzira na okolnosti zavređuje pažnju i poštovanje.

Vernost u vezi, da ili ne?

Svaka veza bi trebala biti to što jeste – dakle veza. A to naravno podrazumeva međusobno poštovanje, poverenje, posvećenost i vernost. Međutim, činjenica je da u tim nekim mladalačkim godinama svi imaju potrebu za istraživanjem, pa i za menjanjem partnera. Ali i pored toga, niko ne želi da bude prevaren, ili da ga partner ne tretira onako kako bi trebalo. A tu možemo da se pozovemo i na onu staru poslovicu “kako sebi, tako i drugima”. Na kraju krajeva, život nekako podesi da se sve vrati onako kako i sami zaslužimo.

Zato treba biti veran, bez obzira na sve. Ako vam ne prija nešto što radi vaš partner, onda mu to i recite. Ako vam se ne sviđa kako vaš partner izgleda, onda zašto ste zajedno? Uvek postoji lep način da se nešto saopšti, od toga nikada ne treba bežati, bez obzira koliko bolno može da bude kada se izrekne istina. Svako zaslužuje da čuje istinu, a pogotovo vaš partner koga ste sami izabrali ili koji vam je prišao, a vi mu dali znak odobravanja.

Stvar mentalne higijene

Iskrenost i vernost je nešto što se trenira i nešto što se gaji. To nisu samo osobine neke osobe, već i njene vrline. A svaka vrlina za sobom nosi i neku vrstu povratne vrednosti. Drugim rečima, ako svome partneru pružite iskrenost i vernost, velika je verovatnoća da će vam istom merom biti i uzvraćeno. Ako to ne bude slučaj, uvek imate izbora da se okrenete i odete.

 

Ako ovakav pristup usvojite kao svoj životni princip, onda su dobre šanse da ćete u daljem toku života privlačiti takve osobe, jer je činjenica da ćete ih i tražiti i prilikom svakog novog susreta procenjivati da li ta osoba takođe zadovoljava vaš osnovni princip, tj. kriterijum. A to je već stvar mentalne higijene, da svoje vreme delite sa ljudima koji su vama slični, kao i da u određenom smislu sami sebe trenirate i usavršavate.

 

I na kraju da zaključimo, pored potrebe da se dobro zabavite i iskusite različita iskustva, savetujemo vas da uvek budete verni, kako u običnim vezama, tako i u braku. Budite verni svom partneru, bračnom drugu, prijateljima. 

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.