Aktuelnosti

Rešenje za parove koji se svađaju

Rešenje za parove koji se često svađaju pronašli su naučnici sa univerziteta u Cirihu. Naime, oni su kreirali sprej za nos čiji je glavni sastojak oksitocin, poznatiji kao hormon sreće i ljubavi.

Ako ga udišu žene, učiniće ih mnogo prijateljskije raspoloženima, dok će kod muškaraca izazvati saosećajnost.

Žene koje su udahnule hormon oksitocin bile su više prijateljski nastrojene i imale su manje zahteva, dok su muškarci bili pozitivniji i više uključeni u razgovor

Istraživanje je pokušalo da istraži uticaj hormona na autonomni nervni sistem za vreme svađa. Učestvovalo je 47 parova između 20 i 50 godina koji su bili venčani ili su živeli zajedno neko duže vreme. Dok su ih snimale kamere svađali su se o jednoj temi “po izboru” i to kad su udahnuli sprej sa oksitocinom.

U 45 minuta svađanja u sobi snimale su ih kamere, a svako malo morali su da daju uzorak pljuvačke, kako bi naučnici pratili rad njihovog nervnog sistema i nivoa hormona.

Žene koje su udahnule hormon bile su mnogo više prijateljski nastrojene i imale su manje zahteva, dok su muškarci bili pozitivniji i više uključeni u razgovor. Zanimljivo, aktivnost nervnog sistema kod žena je pala a kod muškaraca je porasla.

Inače, “droga” za nežnost, oksitocin, proizvodi se prirodnim putem u telu za vreme seksa, kod izrazite seksualne privlačnosti, kao i tokom porođaja, podstičući na stvaranje mleka u dojkama.

Preporučujemo >>> Četiri vrste senzualne masažeSitnice koje čine brak srećnijimPravila koja morate da prekršiteZapovesti supružnika.

Izvor: vesti-oline

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.