Aktuelnosti

 Devojačke vs momačke večeri

Da li ste znali odakle običaj proslavljanja devojačkih /momačkih večeri? 

Još u staroj Sparti su se organizovale proslave za muškarce koji se žene i to veče je trebalo da predstavlja prelazak iz statusa mladića u status muškarca, kao i neki vid opraštanja sa drugovima. Takva muška okupljanja su bila uobičajena, a tek kasnije se devojačke večeri (od 1960-ih pa nadalje) organizuju u istom duhu kao momačke: uz piće, muziku, zabavne aktivnosti koje odgovaraju željama i senzibilitetu mlade.  

Devojačke večeri su prvobitno bila okupljanja u devojačkom domu uz prigodno druženje čak i uz prisustvo mladine majke, koja bi se na taj način simbolično oprostila od ćerke, a kako je trend sa zapada uzimao maha i kod nas, devojačke večeri su postale slične momačkim: opuštanje u veseloj atmosferi pre dana konačnog „DA“. 

Šta je zajedničko devojačkim i momačkim večerima?

Organizuje ih kum/kuma sa drugarima/drugaricama kako bi se društvo okupilo pre venčanja. Mogu biti kod kuće, u lokalu, na vikendici,  splavu, itd. Postoji mnoštvo zanimljivih i kreatvnih načina da se organizuju,  sve zavisi od mašte organizatora, planiranog budžeta, broja zvanica, a pre svega ideja. 

Podsetnik: DEVOJAČKO ILI MOMAČKO VEČE

  • Lista zvanica
  • Odabir mesta – rezervacija (vreme okupljanja najbolje bar sedam dana pre venčanja)
  • Tema zabave
  • Ketering ili organizacija oko menija, nabavke namirnica
  • Dekoracija
  • Muzika 
  • Pokloni za goste / pokloni za mladu ili mladoženju

Međutim, čini se da devojke malo više pažnje posvećuju organizaciji pa su devojačke večeri za nijansu sadržajnije od muških okupljanja. 

Devojke pažnju posvećuju detaljima tako da od samog početka vole da im ništa ne promakne: od izbora mesta za proslavu, do dekoracije, pića, hrane, muzike i poklona za mladu. 

Jedno je sigurno, koje god mesto da odaberu, devojke biraju da nose majice kako bi se razlikovale od okoline i stavile akcenat na mladin tim, (dobra ideja, lako uočite sve devojke, nijednu nećete izgubiti u gužvi lokala), a mi vam preporučujemo WedBox majice, zanimljivih natpisa i dizajna, od kvalitetnog pamuka. Takođe, ostaće kao lepa uspomena na sjajno veče. Za svačiji ukus ćete pronaći ponešto: retro motive, moderne motive, možete kreirati natpise po želji.

Ne kaže se uzalud okićen kao mlada: prikladnim venčićima ili rajfovima upotpunite izgled, možete ih savršeno uklopiti uz majice koje ste odabrali.

Takođe, mlada će želeti da ima uspomenu na taj nezaboravan dan, pa poesebnu pažnju treba obratiti na to da svi detalji budu lepi i skladni. Za fotografisanje možete nabaviti zanimljive rekvizite ili ih sami napraviti. To može biti lepo ukrašen ram, cvetni zid,  ili zabavni aksesoari koji će vas nasmejati i zabaviti. 

Sigurni smo da nećete zaboraviti piće, ali ne zaboravite čaše sa natpisima da se zna ko je mladin tim! 

Slatki zalogajčići će dodatno ulepšati veče: medanjaci, kapkejkovi…

Običaj darivanja svatova, u ovom slučaju gostiju na devojačkoj večeri možete ispoštovati zanimljivim poklonima koji pre svega unikatni, a zatim praktični i zanimljivi: torbe, novčanici, rokovnici u posebnom ruhu, maštoviti i jedinstveni.

Momačke večeri varijaju u načinu organizovanja od onih mirnih uz plejstejšn u kućnoj varijanti, organizovanje izlaska, uzbudljivo druženje u Escape room-u, do onih izdvojenih od očiju javnosti. Ako niste za neku od navedenih mogućnosti, a mladženja je ljubitelj glamuroznijeg stila, pre stajanja na ludi kamen, možda  želite da mu organizujete provod sa društvom na jahti?

Momačke večeri možete organizovati da imaju tematski okvir (nešo u vezi sa mladoženjinim omiljienim filmom, pesmom, knjigom, ličnošću) ili u vezi sa zanimljivim događajem, forom  koji podseća mladoženjinu ekipu na zajedničke prošle dane. 

Odlazak u SPA/Wellness nije samo za devojačko, zašto ne priuštiti mladoženji opuštanje pred stresnu organizaciju venčanja? 

Takođe, opcije su i iznajmljivanje prostora gde možete uživati uz piće i roštiljanje, ili prepustiti brigu oko toga nekom drugom.

Ne zaboravite dekoraciju koja može da bude u skladu sa temom koju ste odabrali, majice, aksesoare za fotografisanje i slično. (Više ideja pogledajte na našem sajtu, sve što je namenjeno za devojačko veče moguće je prilagodtiti momcima, majice, aksesoari, dekoracije).

Da žurka bude nezaboravna, pozovite di-džeja, ali mu dajte mladoženjinu omiljenu plej-listu.

Mogućnosti za organizovanje lepe i sadržajne momačke ili devojačke večeri su brojne, samo je bitno da imate dobru početnu ideju, a mi smo tu da pomognemo i lepim detaljima upotpunimo najzabavnije poslednje „samačko“ veče buduće mlade ili mladoženje. 

Kumovi, drugari, drugarice, potrudite se da osmislite kreativne trenutke za vaše najdraže prijatelje, a mi ćemo vam pomoći da svoje ideje sprovedete u delo! 

 

Autor teksta: Bojana

 

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.