Aktuelnosti

Kako napraviti predbračni ugovor?

predbračni ugovor

Želite da sastavite predbračni ugovor i pitate se kako?! U ovom članku ćete to i saznati. U pravnom životu se taj ugovor ustvari zove bračni ugovor, a njime budući supružnici uređuju imovinske odnose na postojećoj ili budućoj imovini. Ugovor mora biti zaključen u pismenoj formi i mora biti overen od strane sudije.

potpisivanje predbracnog ugovora

1) Kada zakažete građansko venčanje u nadležnoj opštini, a pošto ste se predhodno sa svojim supružnikom dogovorili o imovinskim odnosima, možete preciznije da regulišete vaše buduće imovinske odnose.

2) Potrebno je najpre da i vi vaš budući/a suprug/a opredelite svoju posebnu, kako nepokretnu, tako i pokretnu imovinu, koju ste stekli pre braka. U tu imovinu ulaze: stanovi, poslovni prostor, automobili, umetničke slike, izuzetno vredan nakit itd…

3) Treba da se dogovorite da li ste saglasni da međusobno koristite stvari koje čine vašu posebnu kako pokretnu tako i nepokretnu imovinu.

4) Dalje, potrebno je da se dogovorite kako će se regulisati korišćenje zajednički stečene imovine tokom braka, kao i kako će se regulisati odgovornost za preduzete obaveze tokom braka. U zajednički stečenu imovinu tokom braka ulaze: ostvareni prihodi imovina stečena igrama na sreću, imovina stečena korišćenjem prava intelektualne svojine u toku trajanja braka, stvari za vršenje zanata ili zanimanja jednog supružnika.

5) Bračnim ugovorom možete utvrditi i koji će supružnik voditi poslove domaćinstva, staranje o zajedničkoj deci, staranje o imovini…

6) Kada se o svemu lepo dogovorite sa budićim/om suprugom najpametnije je da odete kod advokata koji će sve to staviti na papir tj sastaviti ugovor, a potom zakazati overu ovog ugovora u sudu pred sudijom. Neophodno je da oboje, znači i ti i budući suprug/a odete u sud.

sklapanje braka

Napomene:

– Kada se ovaj ugovor overi od strane sudije najbolje je da kada su u pitanju nepokretnosti u zamljišne, katastarske i druge javne knjige upišete postojanje ovog ugovora.

– Zaključenjem i overom ovog ugovora isključuje se zakonski režim zajedničke imovine.

>>>Pogledajte ostale tekstove iz rubrike Građansko venčanje<<<

Izvor: kakopedija

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.