Aktuelnosti

Venčanje u inostranstvu

građansko vencanje u inostranstvu

građansko vencanje u inostranstvu

Pri zaključenju braka u inostranstvu, našim državljanima su na raspolaganju dve mogućnosti:

1. da se venčaju u formi i pod uslovima koji važe u drugoj državi, a da potom, ako žele da brak bude važeći i u našoj zemlji, podnesu strani venčani list na uvid matičaru u Srbiji. Ovaj će konstatovati „dokaznu snagu strane javne isprave“ i upisati brak u matičnu knjigu venčanih – osim ako proceni da je zakon koji je primenjen prilikom zaključenja braka u inostranstvu „u suprotnosti sa javnim poretkom Srbije“.

2. da se venčaju u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Srbije u inostranstvu, u formi i pod uslovima koji su propisani zakonima naše zemlje. U ovom slučaju, potrebno je da oba partnera budu državljani Srbije.

No, ako spadaš u one nepopravljive kosmopolitske romantike-legalpatriote, koji bi istovremeno želeli i da se venčaju za stranog državljanina, i da to bude u inostranstvu, i da se dogodi po zakonima majčice Srbije – ne kloni duhom, izuzeci postoje! Zahvaljujući sporazumima koje imamo sa Norveškom i Šri Lankom, tako nešto je zaista moguće u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u tim zemljama – pod uslovom da se u Norveškoj ne venčavaš sa Norvežaninom/kom, odnosno da se na Šri Lanci ne venčavaš sa Šrilančaninom/kom!

>>>Pogledajte ostale tekstove iz rubrike Građansko venčanje<<<

Izvor: upravusi.rs

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.