Aktuelnosti

Saveti za novopečene tate

Prošli ste zajedno trudnoću i porođaj sa suprugom ili partnerkom i došlo je vreme da sa novim članom porodice prigrlite veselu budućnost. Tako u stvari počinje potpuno nov period koji, i pored neprospavanih noći, izmenjenog životnog ritma i ponekad nerazumevanja, može da bude veselo i čarobno iskustvo – ako to želite. Postoje mnoge stvari koje možete da uradite kako bi ulepšali svaki dan i olakšali svakodnevne obaveze. Evo nekoliko osnovnih saveta.

tata i beba

UČESTVUJTE U BRIZI O BEBI

Ako morate da radite naredni dan, vaš san je zaista važan i treba da se dobro naspavate. Međutim, ako sutra imate slobodan dan, možete da budete od velike pomoći. Pomozite tokom noći u hranjenju bebe, a ako vaša partnerka doji, pravite joj društvo i pomozite u presvlačenju bebe. Ako beba mnogo plače noću, a nije gladna, pružite novoj mami nekoliko sati sna i pokušajte sami da utešite vašeg malog noćobdiju.

PODRŽITE JE U IZBORU ISHRANE ZA BEBU

Za neke žene, dojenje dolazi prirodno, za druge, dojenje predstavlja borbu već od prvog pokušaja. Bez obzira kako je vaša partnerka odlučila da hrani bebu, podržite njen izbor i tu podršku pokažite i pred drugima.

POMOĆ U KUĆI

Ako do sada niste učestvovali u kućnim poslovima, sada je pravo vreme da se to promeni. Idite u nabavku, usisajte ili pripremite obrok. Ne možete ni da zamislite koliko na taj način pomažete, i to ne samo tako što će pod biti čist, već ćete time graditi prisniji i kvalitetniji odnos.

tata se igra sa bebom

PROMENITE PELENE

To stvarno i nije tako teško! Pružite partnerki male pauze tako što ćete vi presvući bebu. Verujte, obožavaće vas zbog toga.

VODITE RAČUNA O GOSTIMA

Nova beba ne znači slobodan poziv za sve koji žele da dođu da je vide. Vašoj ženi je potreban odmor, a vaša beba tek treba da se prilagodi na rutinu. Obeshrabrite spontane, kasne i nenajavljene posete. To ne znači da gosti nisu dobrodošli, već samo da postoji vreme kada treba da dođu. Sve posete dogovorite unaped.

BUDITE NJEN HEROJ

Suprotno popularnoj slici vesele i odmorne majke koja se često plasira putem medija, u stvarnosti mame su često jako umorne, nervozne, pod stresom i zapravo im je teško ugoditi. To će proći, a vi pokažite razumevanje, budite na njenoj strani i podržite je pred drugima. Budite njen heroj kada god je to moguće. Takav vaš stav će pomoći da se život vrati “u normalu“ što pre.

POKUŠAJTE DA BUDETE KOD KUĆE NA VREME

Posao je svakako važan i prihodi su neophodni, ali upravo sada, takođe je potrebno da se porodica i posao usklade što je bolje moguće. Kada god možete, dođite kući na vreme, dok se ne uspostavi svakodnevna rutina.

UPOZNAJTE SVOJE PREDIVNO DETE

Imate novog sina ili ćerkicu. Odgovornosti su brojne, umor je stalno prisutan, ali ne zaboravite i da uživate u svojoj bebi. Svaki dan je dragocen dar, ali i nepovratan. Beba se menja veoma brzo, i ono što je aktuelno danas, možda već za 15-ak dana neće biti, nemojte to da propustite.

tata sa bebom u nosiljci

UŽIVAJTE U SVOM ŽIVOTU

Pogledajte oko sebe. Imate partnerku koja vam je dala neprocenjiv dar – sina ili ćerku. Zajedno ste stvorili potpuno novi život. Bez obzira živite li u izobilju ili se borite za egzistenciju svaki dan, budite zahvalni za ono što imate. Tako ćete podstaći i vašu porodicu da razmišlja na isti način, a to je preduslov za sreću.

BUDITE TATA KAKAV ŽELITE

Baš kao što svaka mama nije ista, niti je slična onoj nasmejanoj i bezbrižnoj ženi sa reklame za pelene, tako je i svaki tata različit. Oslobodite se stereotipa o tome kakav otac muškarac treba da bude i budite baš onakav tata kakav vi želite da budete. Kompromise svi moramo da pravimo, ali ono što je važno je da volite svoju porodicu i da na nju možete da se oslonite, piše Roditeljstvo. Uživajte u vašoj porodici i uživajte u tome kako se osećate kao njen deo. Jednog dana možda ćete poželeti da još proširite porodicu. Ovaj put ćete već biti tata kakav želite da budete.

A ako vaša beba ima alergiju na pelene, evo rešenja >>> Pamučne pelene Peja NS

Izvor: blic žena

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.