Aktuelnosti

Savjeti za mladi bračni par tokom kupnje prve nekretnine

nekretnine

Došao je i taj veliki dan kada ćete se vi i vaša bolja polovica upustiti u kupnju prve zajedničke nekretnine. Da li odabrati stan u starijoj zgradi pa ga potpuno renovirati ili kupiti nešto skuplje u novogradnji i što se uopće više isplati? Na čemu prištedjeti a na čemu nikako? Pogledajte koje sve kriterije ne biste smjeli zanemariti pre nego što kao mladi bračni par postanete vlasnici kuće ili stana. 

Vodite računa o toplinskom komforu

Nakon odabira lokacije oko koje ste se složili i koja ima sve što vam treba kao mladom bračnom paru, prvi korak je pregledati fizičko stanje nekretnine.

Ukoliko nitko od vas dvoje nije arhitekt, mogućno je da nećete znati procijeniti koliko je zgrada u kojoj želite kupiti stan kvalitetno izgrađena. No, ima nešto što svakako možete provjeriti da bi vam bilo ugodno i funkcionalno. Prije svega – da vam ljeti nije prevruće, a zimi hladno u prostorijama. Tu će ključnu ulogu odigrati izolacija koja će obezbijediti da u sobama nema propuha i bespotrebnog rasipanja energije. Ukoliko kupujete stan u izgradnji, obratite pozornost na korištenje materijala, hidroizolaciju i termoizolaciju, sustav grejanja, te se raspitajte koji svjetski i domaći brendovi su zaslužni za kvalitetu.

Kvalitetna stolarija i zaštita od sunca

Čak i ako je zgrada dobro orijentirana i ne izlazi na bučnu ulicu, ukoliko je postavljena nekvalitetna stolarija i rolete koje su jeftinija opcija, imati ćete problema sa toplinskom i zvučnom udobnošću. Na što obratiti pozornost? Raspitajte se o brendu stolarije, da li je PVC ili ALU i uvjerite se zaptiva li kako treba. 

Kada govorimo o zaštiti od sunca kao što su rolete i vanjske žaluzine, proverite koliko jamstvo imaju. Kvalitetne i suvremene rolete i žaluzine jamče stabilnost, čvrstoću i štite od pogleda, snijega, vjetra, kiše, jakog sunca, pa čak i provala. Moderna zaštita od sunca lako se kombinira uz sve stilove, a ovakva sjenila regulirate po želji i uštedjeti će vam novac kao dugoročno i energetski učinkovito rješenje.

Orijentacija i organizacija prostorija

Treća stvar koja je bitna je orijentacija, odnosno kako je stan orijentiran u odnosu na strane svijeta, te kako na ulicu ili druge objekte. Orijentacija u odnosu na strane svijeta, iako djeluje naivno, vrlo je važna. Pogotovu s malim stanovima – jednosobnim stanovima i grasonjerama. Velika je vjerojatnost da zbog zbog susjedne zgrade stan bude obasjan suncem samo dva sata ujutro i onda bude bez sunca cijeli dan. Drugi slučaj je da je stan orijentiran na sjever – stanari su osuđeni da gotovo nikad ne vide sunce. Sunčeve zrake osim što psihički utječu na naše raspoloženje, ubijaju bakterije, prirodno osvjetljavaju stan, itd. U stanovima koji su zapadno orijentirani, korisnici su ljeti u problemima. Cijelo popodne je prevruće, bez prirodne ventilacije, a rolete trebaju biti spuštene i klima uređaj mora stalno raditi.

Osim toga, puno hodnika i nepotrebnih prostorija koje su preuske i dugačke, nisu osvijetljene ili imaju samo jednu spavaću sobu na velikoj površini – ovo je nefunkcionalan prostor. Također, pobrinite se da stan ima prirodnu ventilaciju u kuhinji i kupaonici.

Nakon što ste provjerili je li investitor pouzdan, objekt legaliziran, postoji li u blizini vašeg idealnog stana tržnica, trgovina, vrtić, škola, dom zdravlja i sl., možete se pozabaviti i time imate li pravo na povrat poreza na dodatu vrijednost s obzirom da kupujete svoju prvu nekretninu. Nakon svega ovoga, ostaje vam da razmislite o opremanju doma starim ili novim aparatima, kao i da osmislite kako ćete oplemeniti svoj dom dizajnom i biljem. Nadamo se da će vam ovi savjeti biti polazna točka u potrazi za idealnim domom.

 

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.