Aktuelnosti

Život u braku: Saveti za skladan zajednički život nakon venčanja

zajednicki zivot

Sama odluka da uplovite u bračne vode je nesumnjivo jedan od najvećih životnih koraka, koji sobom nosi brojne preokrete i otvara nove vidike. Ovo je odluka koja je uglavnom nošena ljubavlju, kao najmoćnijim osećanjem, koje upravlja najlepšim tokovima ovoga sveta, ali istovremeno i traži od nas da ga negujemo i da mu pružimo uslove da dalje raste i grana se. Nakon izgovorenog velikog “da”, važno je da se okrenemo partneru i uložimo trud u obrazovanje skladnog zajedničkog života, koji će počivati na zajedničkim težnjama, ambicijama, ali i potrebama, te samim time pružati obema stranama mogućnost kako za individualna postignuća, tako i za napredak u odnosu prema partneru i zajednici koju smo odlučili da formiramo i ozvaničimo.

Zajednički dom

Formiranje zajedničkog doma je značajno pitanje, budući da bi on trebalo da predstavlja krajnje utočište, sigurnu zonu i polaznu tačku za obrazovanje zajedničkog života. Vrlo je važno da i pre samog stupanja u brak sa partnerom donesemo odluku u vezi sa time šta će zajednički dom za nas značiti i na koje naše potrebe bi trebao da odgovara svojim osnovnim odlikama. Načinite listu prioriteta i u odnosu na budžet odredite u kojim domenima biste mogli praviti kompromise u vezi sa rešavanjem stambenog pitanja. U zavisnosti od toga da li ste vezani za neki od većih gradova zaposlenjem ili nekim drugim tipom obaveza ili navika, ili težite ka većem prostoru i smatrate život u nekom od prigradskih naselja ili sela najboljim rešenjem za vas, odlučite se da pregledate kuće na prodaju ili ponudu stanova koji odgovaraju vašim ustanovljenim potrebama. Nakon što ste suzili izbor na ovaj način, važno je da u dogovoru iskristališete sve pojedinosti u vezi sa vašim budućim zajedničkim domom, počev od sobnosti, spratnosti, osvetljenja, pa do opremanja u smislu nameštaja, bele tehnike i dekoracije. Odgovore na pitanja u vezi sa odabirom i opremanjem doma je važno ne ostavljati nedorečenim i zajedničkim snagama doći do najboljeg rešenja, koje će pratiti kako vaše trenutne zahteve, tako i vaše planove za budućnost.

Svakodnevne obaveze

Pitanje svakodnevice će možda i najviše uticati na odnos između bračnih partnera. S jedne strane, govorimo o obavezama u vezi sa održavanjem zajedničkog doma i tokova zajedničkog života, a sa druge strane možemo govoriti o onim obavezama koje partneri imaju prema sopstvenim poslovnim angažmanima i rutinama koje se ne odnose na zajednicu sa partnerom. Na prvom mestu je važno postići dogovor u vezi sa dužnostima koje bi partneri trebalo da imaju u vezi sa održavanjem doma, kućnim poslovima i nabavkama. Ukoliko ne razgovarate na ovu temu, može doći do situacije u kojoj jedan od partnera preuzima većinu ili sve obaveze u vezi sa higijenom prostora i opremanjem doma potrošnim potrepštinama, što naposletku može dovesti do frustracija i nezadovoljstava, te samim time i nesuglasica. S druge strane, važno je poštovati pravo oba partnera da se posvete svojim poslovnim angažmanima, rutinama poput odlaska u teretanu ili negovanja hobija, jer podržavanjem partnerovog ličnog uspeha i zadovoljstava, podržavamo i njegov doprinos bračnoj zajednici. Naposletku, želeći da osoba koju volimo bude srećna i ispunjena, moramo joj dati slobodu da teži ka ostvarenju ličnih ambicija i bude zadovoljna sobom. Ovo ipak otvara još jedno važno pitanje, a to je pitanje uticaja brzine svakodnevice, koja je neretko prebukirana ovakvim stavkama, na odnos između partnera. Dok stoji da je neophodno održati inidividualnost u vezi i da život sam po sebi zahteva od nas da odgovaramo na određene njegove zahteve (konačno i zbog same egzistenncije u materijalnom smislu), važno je da uvedemo određne navike u zajednički život koje će pomoći održavanju bliske veze sa supružnikom.

Zajednički trenuci

Pre početka zajedničkog života je veoma važno da imate u vidu da medeni mesec ne može trajati zauvek i da se u jednom momentu morate vratiti svakodnevici. Savremeno doba sobom nosi određene zahteve koji podrazumevaju da ponekad gotovo jurimo kroz naše dane i dolazimo u situaciju da ljude sa kojima živimo praktično sve ređe srećemo, a o kvalitetnom zajedničkom vremenu u određenim periodima meseca ili godine gotovo i da ne mislimo. Ne biste li preventovali ulazak u fazu cimerskog odnosa, do čega ovakav stil života može dovesti, uspostavite neke zajedničke tradicije i opredelite se za određeni dan u nedelji kada ćete se posvetiti isključivo jedno drugome. Zajedničke trenutke bi trebalo naročito da cenite, te da se potrudite da razmišljanja o poslu i finansijama ostavite sa strane i uživate u negovanju odnosa sa partnerom. Istovremeno, nije zgoreg ustaliti neke zajedničke aktivnosti, bilo da su one rekreativnog tipa, u vidu hobija ili društvene prirode. Budući da ste se opredelili da sa ovom osobom provedete ostatak života, zasigurno imate neka zajednička interesovanja i prijatelje, te pokušajte da implementirate taj momenat zajedništva u neku od ovih sfera života.

Pitanje finansija

Nesuglasice u domenu finansija imaju tendenciju da naprave jaz među partnerima više no ostali domeni svakodnevnog života. Pre ulaska u brak bi trebalo da imate jasnu sliku koji partner će u kojoj meri doprinositi materijalno zajedničkom životu i određenom životnom standardu koji negujete ili želite da negujete. Pokušajte da načinite finansijski plan na dnevnom, mesečnom, odnosno godišnjem nivou i da se držite budžeta koji ustanovite za opremanje doma, redovne nabavke, putovanja, obnavljanje garderobe i slično. Ovom prilikom pristupite analizi vaše finansijske situacije bez eventualnih pritisaka na partnera da doprinese više i bez akcenta na podeli sredstava na “moje i tvoje”, već posmatrajte vaš budžet kao zajednički, a da li će jedan od partnera preuzeti brigu o režijama, a drugi o nabavci ili tome slično, je stvar koja zavisi od brojnih faktora. U slučaju nekih parova će najsrećnije rešenje biti da jedan od partnera preuzme brigu o raspoređivanju sredstava u potpunosti, ali i to bi trebalo da bude stvar zajedničkog dogovora. U svakom slučaju, pokušajte da razjasnite ovu stavku pre no što se upustite u bračne vode, budući da izostanak dogovora i razumevanja na ovom planu može da dovede do nepotrebnih prepirki i stresa.

 

Uploviti u bračne vode znači odlučiti da pod ruku sa osobom koju volite gradite budućnost i delite lepe i manje lepe trenutke, zajedno se radujete i rešavate eventualne probleme, pravite planove i prevazilazite izazove. U cilju postizanja skladnog zajedničkog života, nesumnjivo je važno da svaki korak koji načinite kao zajednica bude podržan prethodnim dogovorom i razumevanjem. Osobni kontakti između partnera trebaju biti puni emocija i svakodnevni kako ljubav s vremenom ne bi splasnula. Zbog toga vaše “da” koje izgovorite na venčanju opisujemo kao sudbonosno, a na vama i vašem partneru je da negujete ljubav kojom ćete dokazati da je taj sudbonosni pristanak bio zaista valjana odluka.

komentara

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Tajne srećnog braka: Kako održati kvalitetnu i stabilnu ljubavnu vezu – SRB – info
  2. Saveti za useljavanje u zajednički dom sa partnerom | Original

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.