Aktuelnosti

Ekskluzivni intervju – fotograf Danilo Vasić

mladenci fotogrfija Danilo Vasic

U potrazi za mladim kreativnim profesionalcima u sferi venčanja, naišli smo na radove fotografa Danila Vasića. Kao i svakog umetnika, i Danila će najbolje predstaviti njegova dela, a njegovu prvu svadbu ste već mogli videti ovde. Zato ćemo se u ovom intervjuu koncentrisati na trendove, stil kojem teži i još neke stvari koje je poželjno da saznate pred vaše venčanje.

Koliko dugo se baviš fotografijom i kako je došlo do osnivanja Danilo Vasić Studija?

– Prvu fotografiju napravio sam već u 8. razredu osnovne škole, nakon čega sam se učlanio i u foto klub. Moram priznati da je presudnu ulogu u celoj priči imao i moj otac, koji je po profesiji akademski slikar i koji me je uveo u osnove fotografije. Nakon toga sam eksperimentisao sa devojkom i drugarima iz škole, koji su strpljivo čekali da ja “postavim sva svetla kako treba”. Brzo sam napredovao, i već nakon nepune 3 godine bavljenja fotografijom sam dobio posao fotografa u jednoj od naših najboljih modnih agencija. Tu sam stekao neprocenjivo iskustvo i znanje, kako o radu sa modelima tako i o samoj modnoj fotografiji. Kasnije su usledili brojni angažmani i fotografisanje poznatih ličnosti, kao i snimanja muzičkih spotova.

– Ali bez obzira na ljubav prema modnoj fotografiji, presudila je moja želja da najsrećnije i najlepše trenutke učinim večnim, kako fotografijama tako i pokretnom slikom. I bez obzira sto moje ime stoji iza svega, ipak je tu i “ženska ruka” moje verenice u kojoj nalazim inspiraciju za sve sto radim. Ona je ta koja unosi lepotu na snimanju i koja primećuje najsitnije i najlepše detalje bez kojih ni fotografije ni snimci ne bi bilo toliko interesantni… Na taj način nailazimo na balans izmedju “muškog” tehničkog i “ženskog” estetskog aspekta.

Par rečenica o tvom stilu.

– Od početka smo imali viziju da stvorimo spoj modne i venčane fotografije, kao i spoj komercijalnog videa sa tradicionalnim svadbarskim videom. To je nešto što definitivno predstavlja budućnost, a i tehnika je toliko napredovala samo u poslednjih par godina da je suludo uopšte i pričati o starom načinu snimanja i fotografisanja. Odlučio sam da prenesem svo svoje iskustvo koje sam stekao u estradnom i modnom svetu u rad na vencanjima, što je ustvari i dovelo do toga da se naše fotografije i snimci potpuno izdvoje u odnosu na konkurenciju. Još jedna veoma bitna stvar je to što su svi u timu usko specijalizovani za ono što rade na samom venčanju. Tako u našem timu imamo reportažnog fotografa i modnog fotografa, snimatelja i stedicam operatera, organizatora, stilistu i asistente.

Par rečenica o trendovima.

– Sigurno smo svojim radovima pomerili neke granice, ali nismo mi niti bilo ko drugi u Srbiji izmislili te konkretne trendove koji su dobili i neka specifična imena. Oni dolaze sa zapada, a postojeći wedding forumi omogućavaju svima da budu u toku sa aktuelnostima. Konačno je došlo vreme da su sve informacije svima dostupne, i verujem da će ljudima vrlo brzo postati jasno da postoje i drugačiji načini, ne samo za snimanje i fotografisanje venčanja, već i za samu organizaciju i dekoraciju specijalnih događaja.

Dolaze li vam mladenci sa idejama ili ste vi uglavnom ti koji predlažu način fotografisanja, lokacije i sl.?

– Mladenci nas uglavnom biraju na osnovu onoga što su videli na našoj web stranici ili preko preporuke i zbog toga nam daju puno poverenje. Naravno da nemamo ništa protiv kreativnih predloga, ali nikako ne želimo menjati naš stil izražavanja – to je naš potpis i iza njega stojimo.

– Veoma je bitan razgovor sa mladencima. Volimo da čujemo sta im je važno, kakvog su temperamenta i kako se ponašaju. Na osnovu toga se zajedno dogovaramo gde ćemo raditi i kakvu atmosferu želimo da postignemo na fotografijama i snimcima.

Šta učiniti kako bi se mladenci opustili prilikom fotografisanja?

– Najvažniji je odnos kakav stvorimo sa mladencima. Uvek se trudimo da budemo bliski sa njima i prevaziđemo uobičajeni poslovni odnos. Oni tako postaju mnogo opušteniji, a fotografisanje i snimanje postaje zabava i lepo iskustvo za sve.

Šta je ono što fotografije nekog para učini efektnijim od fotografija drugih parova (stajling, lokacija, opuštenost, rekviziti, scenografija…)?

– Smatram da ne postoje manje ili više efektne fotografije. Svaki par je poseban na svoj način, neki su živi i puni akcije, dok su neki smireni i romantični. Na nama je da primetimo i zabeležimo emocije, kako god one bile ispoljene.

Prema tvom mišljenju, za one koji ne mogu priuštiti i fotografije i video, šta bi preporučio?

– Većina se odluči za fotografiju, osim ako nisu videli naš video. Ja bih lično izbacio prasetinu ili limuzinu od 15m, i uzeo bih jedno i drugo. U Danilo Vasić Studiu nam je jednako važna fotografija i video i zato svake godine ulažemo podjednako u novu opremu i edukujemo se kako bi bili u korak s najnovijom tehnologijom.

Koliko unapred mladenci rezervišu termin kod vas?

– Ponekad godinu dana, a ponekad samo par meseci. Odlučili smo da radimo ekskluzivno samo određeni broj venčanja godišnje, kako bismo svojim klijentima posvetili maksimalnu pažnju i pružili najkvalitetnije rešenje. Kako interesovanje postaje sve veće i već imamo zakazane termine čak u avgustu i septembru, preporučujemo mladencima da ukoliko žele nas da angažuju za svoje venčanje to učine na vreme. Teško da se možemo organizovati u poslednjem trenutku, a i prednost uvek imaju zakazani.

Tvoja poruka čitaocima i budućim mladencima?

– Pre nego što se upustite u odabir fotografa i snimatelja za vaše venčanje, zapitajte se zbog čega ih uzimate… Da li samo da biste ispoštovali protokol i uštedeli novac za iznajmljivanje limuzine? Ili želite da se kroz nekoliko godina zajedno sa svojim prijateljima, decom, unucima vratite u to vreme, osetite emociju, ljubav i prisetite se jednog od najlepših dana u svom životu…? Dobro pazite koga uzimate za partnera… A jos više ko će da ovekoveči Vaše najlepše trenutke u zivotu! 🙂

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.