Aktuelnosti

Kad se svekrva meša u organizaciju svadbe

Zašto roditelji insistiraju na nekim svojim zahtevima i željama kada je venčanje njihove dece u pitanju?! Razloga ima zaista mnogo i stvarno mogu biti razni, a mi ćemo pokušati da razjasnimo zašto je to tako i da vas posavetujemo kako da pristupite problemu koji često nastane, a to je mešanje roditelja koje prevazilazi granice. Iako je svekrva ta koja je najčešće “na tapetu” jer najčešće i pokušava da se umeša, ovo se odnosi i na druge članove porodice.

Kao što smo rekli, razlozi mogu biti razni. Nekim roditeljima je teško da se prebace iz režima roditeljstva u režim kada je njihovo dete odraslo i treba samo da donosi razne odluke, pa i one vezane za organizaciju svadbe. To su pre svega majke koje su duboko emotivno vezane za svoju decu. Nekim roditeljima, ali naročito ženama, jer muškarci ipak nisu toliko zainteresovani za detalje oko venčanja, je možda dosadno u životu u poznijim godinama. Pored Rudolfovih recepata i serije koje redovno prate, nemaju puno dešavanja, pa jedva dočekaju da se zanimaju jednim ovako kompleksnim dešavanjem i svim pratećim sitnicama koje donosi sa sobom. A nekima je opet svadba velika porodična stvar u kojoj treba svi da učestvuju zajednički i nema nikakve veze sa samim parom.

porodica

Bilo kako bilo, postoje jednostavni principi kojih treba da se pridržavate kako biste izbegli stres, svađe, večiti sukob svekrve i snaje i mogućnost da se sve pretvori u porodični cirkus. Pre svega, izvorno je svadba na neki način ispraćaj dece i zato se morate staviti u poziciju roditelja i njihove želje uzeti u obzir jer bi oni vaš veliki životni korak želeli da proslave zajedno sa vama i ostalom familijom i prijateljima. Potpuno je normalno da imaju potrebu da se uključe i budu deo organizacije, kao i proslave. Dobro razmislite o čitavoj situaciji, ne treba mešati svekrvinu želju da bude uključena sa time da želi u potpunosti da “preuzme” i pravi svadbu za sebe.

Zatim, finansijska strana cele priče je takođe faktor za sebe. Ako svekar i svekrva plaćaju svadbu, morate biti fleksibilniji u svojim odlukama. Ispoštujte bar neku od njihovih želja, da ih ne povredite. To takođe važi i u slučaju ako ćete u budućnostu u velikoj meri zavisiti od njih ili čak živeti sa njima. Bilo bi pogrešno da na samom početku pokvarite odnose. To bi moglo imati veliki uticaj na vašeg izabranika, a kasnije i vaš brak.

snaja-i-svekrva

Ako ste osoba koja slobodno iskazuje svoje mišljenje i stav, a da pritom druga strana nije korektna u svojim željama i namerama i definitivno preteruje, ona povucite crtu! Ali samo ako zaista ne postoji neko drugo rešenje. Ovo može važiti i u slučaju ako sami plaćate svadbu. Mada bi bilo korektno da im i onda učinite bar nešto važno za njih, nešto što vama nije problem da učinite. Zamislite suprotnu situaciju, da se vaša mama meša u sve, tako će vam biti jasnije da treba da učinite ustupke.

Ali pošto mnogi ljudi ne mogu tako slobodno izražavati svoje želje, rešenje su diplomatija, kompromisi i delegiranje manje bitnih stvari na svekrvu i ostale koji smatraju da treba da budu prisutni u donošenju odluka. Kompromise možete praviti oko detalja: dekoracije, mladenačke torte, jelovnika… Dakle, izaberite segmente organizacije koja su za vas manje bitni i koje verovatno tog važnog dana nećete ni primetiti, i delegirajte odluke na svekrvu. Ona će biti zadovoljna jer ćete je uvažiti. Kompromis se posebno odnosi i ako mladoženjina strana druge veroispovesti ili nacionalnosti. Bilo bi lepo da ispoštujete bar neki njihov običaj.

svekrva-i-snaja-se-slazu

Ono što ne možete prepustiti slučaju, a ni kompromisu je odabir benda za svadbu! Kao što smo vas ranije savetovali, sa bendom se morate unapred dogovoriti da nema naručivanja pesama. U suprotnom se može desiti da druga strana konstantnim naručivanjem pesama potpuno “preuzme” muziku, a znamo da je ona najvažnija za atmosferu na svadbi.

Ako svekrva želi određenog fotografa i baš nikako ne želi da popusti, a vama se stil fotografisanja ili nepostojanje istog uopšte ne dopada, angažujte još jednog koji će zabeležiti važne momente i samu atmosferu. Te fotografije će vam biti simpatičnije od onih klasičnih sa svim gostima pojedinačno.

Postupite diplomatski i budite taktični. Ako se svekrva meša u organizaciju svadbe, može se umešati i vaša mama koja je naravno na vašoj strani i “zastupaće” vas. 🙂 Smanjena je mogućnost da dođete u konflikt sa svekrvom, prepustite njima da se dogovore.

Isto tako, ako se ne možete suprostaviti, pokažite svoje emocije i koliko ste tužni zbog svega. Ako ste iskreni, druga strana će imati više razumevanja za vas.

I ako pored svih naših saveta, ne možete da izbegnete neke njihove odluke i želje, imajte na umu da uvek možete napraviti još jednu žurku za vaše prijatelje. Kojim novcem finansirati? Pa onim koji ste dobili na svadbi. Ili jednostavno unajmite profesionalne organizatorke venčanja i tako blokirajte sve pokušaje mešanja! 🙂 >>>>Organizacija venčanja Prvo klikni pa reci DA!

mladenci

***********

>>>>Bolje je gledati u budućnost, a sećati se samo lepih stvari koje su nas usrećile<<<<

P.S. Predlažemo vam da pogledate lepa venčanja i trenutke u našoj rubrici Na sva zvona, a za sve neophodne sitnice za svadbu posetite rubriku Prodavnica.

komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.